Tikka T3x – Innan du köper läs om nackdelar och fördelar

Har du tänkt att köpa en Tikka T3x? Då har du kommit helt rätt! Här hittar du vår topplista med fördelar samt nackdelar på olika Tikka T3x modeller och paket som vi tycker är mest köpvärda just nu. Vi tagit del av flera hundra recensioner samt testat dem i praktiken. Vi har även delat upp Tikka T3x modellerna till flera olika kategorier och prisklasser så det ska passa alla nivåer samt plånböcker. Allt detta för att ge dig en så bra rekommendation som möjligt.

Testerna hos jaktfakta utförs av experter och kunniga personer inom sitt egna segment, alla har även tidigare erfarenhet av produkten. Vi väger in tekniska specifikationer och använder alla produkter i sin rätta miljö under en period från några veckor och upp till flera månader.

Författare & testare

linus-stromqvist-jagare
Linus Strömqvist, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.

Läs mer +

Testvinnare – Tikka T3x 2024


1. Tikka T3x Lite Adjustable

MEST PRISVÄRDA TIKKA T3X MODELL

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 17.000 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter den mest prisvärda Tikka T3x modellen 2024. Tikka T3x Lite Adjustable kombinerar hög kvalitet och tillförlitlighet till ett mycket bra pris.


Efter att vi har testat alla modeller och sammanställt information från hundratals recensioner har vi kommit fram till att Tikka T3x Lite Adjustable är den mest prisvärda modellen. Det är utan tvekan en av de absolut mest omtyckta studsarna i norden! Avtryckaren är justerbar från 1-2kg, säkringen är av tvåstegstyp och låser både avtryckare och slutstycke. Denna Tikka T3x modell har en ny sorts skuminlägg som gör att syntetkolvarna fått mindre resonanseffekt och detta leder till att du kan ta dig fram tystare i skogen.

Både bakkappa samt kolvkam går att justera, vilket gör att Tikka T3x Lite Adjustable anpassas perfekt till individen. Den har utbytbara pistolgrepp med två olika vinklar, ett öppnare och ett brantare med lite mer handutfyllnad. Kolven ger även möjlighet att ta av eller på en bredare framstock. Syntetkolven på denna modell har nya greppytor med asymmetriskt mönster och detta skapar en mycket bättre friktion, känsla samt ger ett säkrare grepp. 

Denna Tikka T3x modell har också ny bakkappa som tack vare de integrerade luftfickorna ger en bättre rekylupptagning. En annan fördel är att det också finns ett stort utbud för val av kaliber samt en färdiggängad pipa för ljuddämpare. Det ingår även kikarsikte och ljuddämpare när du köper Tikka T3x lite adjustable paket.

När du köper paketet kan du välja mellan följande ljuddämpare till ett reducerat pris: Stalon Victor (+2.500 SEK) och Stalon X108 (+2.500 SEK).

 • Lätt och smidig, från 2,8 kg
 • Mycket bra kvalitet & hållbarhet​
 • Fabriksgängad: 14×1 (M15x1 i kaliber 9,3×62)
 • Piplängd: 51cm
 • Justerbar kolvkam
Plasten – Men om man inte har något emot en plastkolv så är det såklart ingen nackdel.

Alla paket & modeller av Tikka T3x Lite

Tikka T3X Lite
Tikka T3x Lite Compact
Tikka T3x Lite Stainless
Tikka T3X Lite Adjustable
Tikka T3X Lite Adjustable paket

Finns också som vänstervapen:

Tikka T3x Lite Vänster
Tikka T3x Lite Stainless Vänster
Tikka T3x Lite Adjustable Vänster
Tikka T3x Lite Adjustable Vänster Paket


2. Tikka T3x Varmint Stainless

— BÄSTA TIKKA T3X VARMINT MODELL

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 17.500 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter en prisvärd varmint modell från Tikka T3x-serien. Tikka T3x Varmint Stainless är en mycket bra modell som har en lite grövre pipa samt är av 100% rostfritt stål.


Tikka T3x Varmint Stainless är den bästa varmint modellen. Den är mycket bra för långa distanser med riktig bra precision! Om du letar efter en Tikka T3x som ska klara av långa distanser så har du helt klart hittat rätt. Den finns att köpa som antingen gängad eller ogängad. Tikka T3x Varmint Stainless levereras med ett magasin som är löstagbart och rymmer fem skott. Den har en ny sorts skuminlägg som gör att syntetkolvarna fått mindre resonanseffekt och detta leder till att du kan ta dig fram tystare i skogen.

En annan stor fördel precis som med Lite Adjustable modellen är att det finns utbytbara pistolgrepp med två olika vinklar, ett öppnare och ett brantare med lite mer handutfyllnad. Avtryckaren är justerbar från 1-2kg, säkringen är av tvåstegstyp och låser både avtryckare och slutstycke. Kolven ger även möjlighet att ta av eller på en bredare framstock. Detta innebär att Tikka T3x Varmint Stainless går att anpassa perfekt till individen. Syntetkolven på T3x Varmint har nya greppytor med asymmetriskt mönster och detta skapar en mycket bättre friktion, känsla samt ger ett säkrare grepp. En annan fördel är att den har en ny bakkappa som tack vare de integrerade luftfickorna ger en bättre rekylupptagning. Den har en grövre pipa än de andra modellerna och är av 100% rostfritt stål.

En fördel med den nya varianten Tikka T3x Super Varmint Cerakote är att den har så kallad Picatinnyskena, vilket innebär att du enkelt kan montera ett kikarsikte. Picatinnyskena finns även att köpa separat som tillbehör hos pnjakt.se.

 • Snygg design​
 • Justerbar kolvkam
 • 100% rostfritt stål
 • Löstagbart magasin 3-4 patroner
Tyngre än Lite modellen
Plasten – Men om man inte har något emot en plastkolv så är det såklart ingen nackdel.

3. Tikka T3x Hunter

— BÄSTA TIKKA T3X MODELL MED TRÄKOLV

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 15.000 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter en prisvärd Tikka T3x modell med klassiskt träkolv. Tikka T3x Hunter är mycket elegant med sin stilrena kolv i valnötsfärg. Denna modell har även visat upp hög kvalitet och bra träffbild.


Tikka T3x Hunter modellen har en mycket stilren kolv i valnötsfärg. Om du är en jägare som vill ha en klassisk design så Tikka T3x Hunter för dig! Denna modell finns i ett flertal kalibrar som passar både jakt samt sportskytte. En annan fördel är att den har en ny bakkappa som tack vare de integrerade luftfickorna ger en mycket bättre rekylupptagning. Oavsett jaktform eller årstid så passar Hunter modellen. Du kan även köpa geväret som vänstervapen

 • Bra träffbild​
 • Slutstycket i rostfritt stål
 • Elegant kolv i valnötsfärg
 • Bakkappan kan förlängas med plattor

Alla modeller av Tikka T3x Hunter:

Tikka T3x Hunter
Tikka T3x Hunter vänster
Tikka T3x Hunter Stainless
Tikka T3x Hunter Flutad
Tikka T3x Hunter Stainless Flutad


4. Tikka T3x Sporter

BÄSTA TIKKA T3X SPORTSKYTTE

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 25.000 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter en prisvärd Tikka T3x modell till sportskytte. Tikka T3x Sporter är ett mycket populärt val när det kommer till sportskytte. Den levererar hög träffsäkerhet kombinerat med en mycket elegant utformning.


Tikka T3x Sporter liknar verkligen inget annat gevär. En säregen design som framförallt är gjort för sportskytte men fungerar också till jakt. Tikka T3x Sporter har även flera justeringsmöjligheter, kamhöjden kan anpassas både i höjd samt sidled. Detta gör att precisionen ökar och man får en perfekt position i förhållande till kikarsiktet.  

Tikka T3x Sporter finns även att köpa som vänster vapen:  Tikka T3x Sporter Vänster.

 • Mycket bra träffbild​
 • Justerbar kolvkam
 • Kaliber 222Rem, 308Win och 6,5×55.
 • Piplängd: 51 och 60 cm
 • Vikt: 4,1-4,4 kg

Vanliga frågor:

Vilken Tikka T3x ska man köpa?​

Den finns ett flertal modeller och paket av Tikka T3x. Vi har testat dem och sammanställt hundratals recensioner för att kunna ge dig en så bra rekommendation som möjligt. Du kan läsa mer om Tikka T3x modellerna i artikeln.

Har Tikka T3x fjäderbelastad utkastare?​

Geväret har ett slutstycket i rostfritt stål och en fjäderbelastad utkastare.

Hur lång är en Tikka T3x?​

Piplängden på en Tikka T3x är från 51 cm.

Vad väger en Tikka T3x?

Tikka T3x är en smidig och lätt bössa som väger från 2,8kg.

Vilket år kom Tikka T3x?

Tikka T3x började att tillverkas av SAKO-fabrikerna 1989 och vapnen har sedan dess utvecklats till att bli en av de mest populära vapenmodellerna i hela världen.

Hur går ett Tikka T3x test till?

Testerna hos Jaktfakta utförs av experter och kunniga personer inom sitt egna segment, alla har även tidigare erfarenhet av själva produkten. Vi väger in tekniska specifikationer och vi använder alla produkter i sin rätta miljö under en period från några veckor och upp till flera månader.

Varför är Tikka T3x så populär?

Tikka T3x är utan tvekan en av de mest populära vapnen i världen! Största anledningarna till detta är nog framförallt den fantastiska precisionen, driftsäkerheten och det billiga priset jämfört med andra liknande märken. Denna kombination har gjort Tikka T3x till ett väldigt, väldigt populärt vapen över hela världen.

Tikka T3x Lite Adjustable paket

Efter produkt-test har vi kommit fram till att Tikka T3x Lite Adjustable är det bästa paketet på marknaden just nu! Om du köper ett Tikka T3x Lite Adjustable paket så får du utan tvekan mycket vapen för pengarna! Det medföljer kikarsikte och du får även möjlighet att välja till en Stalon ljuddämpare för rabatterat pris. 


Författare & testare
Johan-nydal-jagare
Johan Nydal, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.


Vad tyckte du om artikeln?

Använd stjärnorna för att ge oss ett betyg

Snittbetyg: 5 / 5. Antal röster 217

Jaktfakta.se
Logo
Enable registration in settings - general