Bästa Garmin Hundpejl 2024 » Bäst i test

Har du tänkt att köpa Garmin hundpejl? Då har du kommit helt rätt! Här hittar du vår topplista med fördelar samt nackdelar på olika Garmin hundpejl som vi tycker är mest köpvärda just nu. Vi tagit del av flera hundra recensioner samt testat dem i praktiken. Vi har även delat upp hundpejlarna till flera olika kategorier och prisklasser. Allt detta för att ge dig en så bra rekommendation som möjligt.

Testerna hos jaktfakta utförs av experter och kunniga personer inom sitt egna segment, alla har även tidigare erfarenhet av produkten. Vi väger in tekniska specifikationer och använder alla produkter i sin rätta miljö under en period från några veckor och upp till flera månader.

Författare & testare

linus-stromqvist-jagare
Linus Strömqvist, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.

Läs mer +

Testvinnare – Garmin Hundpejl 2024


1. Garmin hundpejl Alpha 50 + T5

BÄSTA HUNDPEJL 2024

Pris

Alpha 50 handenhet ≈ 6.000 kr

T5 X halsband ≈ 3.800 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter den mest prisvärda hundpejlen 2024. Garmin Alpha 50 handenhet + Garmin T5 X halsband är ett mycket prisvärt alternativ när det kommer till att spåra hundarna under jakten.


Garmin Alpha 50 handenhet + Garmin T5 X halsband är ett mycket prisvärt alternativ när det kommer till att spåra hundarna under jakten. Passar utmärkt för alla typer av drevjakt på både småvilt och storvilt. Fungerar även bra till fågeljakt med exempelvis stående eller stötande hund. Garmin T5 X har en inbyggd skallindikator som gör det möjligt att se om hunden har ståndskall eller driver på långt håll, utan räckvidd för att kunna höra. Den har en uppdaterings sekvens på 2,5 sekunder, vilket gör att du snabbt blir underrättad om drevets riktning. 

Enligt Garmin ska T5 X halsbandet ha en räckvidd på upp till 14,5 km – vilket enligt oss inte alls stämmer. Troligtvis har Garmin testat räckvidden på en mycket öppen terräng. När vi har testat hundpejlen har vi gjort det under “normala” terränger här uppe i Norrland och lyckats komma upp till en räckvidd på ca 2 km. Det som vi har noterat är att skallindekatorn kan fungerar med något längre räckvidd än själva hundspårningen. Men 2 km fungerar alldeles utmärkt till de allra flesta jaktformer eftersom man sällan har en längre distans till hunden. Enligt oss och många andra recensörer så är Garmin Alpha 50 + T5x halsband den mest prisvärda hundpejlen på marknaden just nu.

OBS! Alla garmins enheter säljs utan kartmaterial, man måste köpa till friluftskartan till sin handenhet för att få tillgång till höjdkurver etc.

 • Bra batteritid.
 • Inbyggd skallindikator.
 • Smidig och lätt handenhet.
 • Spåra >20 hundar samtidigt.
 • Uppdateringsfrekvens på 2,5 sek.
Ej touchskärm/pekskärm (smaksak).

2. Garmin hundpejl Alpha 100 + T5

Pris

Alpha 100 handenhet ≈ 7.200 kr

T5 X halsband ≈ 3.800 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter en hundpejl (handenhet) som har inbyggd touch skärm. Garmin Alpha 100 är en handenhet som istället för knappsats använder sig av en touch-funktion.


Skillnaden mellan denna Garmin Alpha 100 och Alpha 50 enheten är framförallt själva utformningen. Men det finns några fler skillnader som du bör veta och som vi kommer att gå igenom här.

Garmin Alpha 100 har en inbyggd touchskärm istället för endast knappsats. Touchskärm kan vara en nackdel eftersom man använder handenheten i skogen vid alla möjliga väderförhållanden. Det kan exempelvis vara besvärligt att använda touchskärmen med handskar under kalla väderförhållanden på vintertid. Men om du tycker om touchskärm så kan denna modell vara att föredra. Största anledningen till att denna modell får lite sämre betyg av oss är dock pågrund av gränssnittet. Den andra modellen “Alpha 50” har ett mer användarvänligt gränssnitt och meny.

OBS! Alla garmins enheter säljs utan kartmaterial, man måste köpa till friluftskartan till sin handenhet för att få tillgång till höjdkurver etc.

 • Bra batteritid.
 • Touch skärm.
 • Uppdateringsfrekvens på 2,5 sek.
Ej knappsats (smaksak)

3. Garmin hundpejl Alpha 200i

Pris

Alpha 200i handenhet ≈ 8.900 kr

T5 X halsband ≈ 3.800 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter en hundpejl (handenhet) med stor touchskärm och InReach-Teknologi.


Garmin Alpa 200i är den senaste hundpejlen från Garmin. När vi har testat handenheten har vi kommit fram till att denna modell levererar ungefär samma prestanda som de tidigare modellerna. Men en nackdel som vi har uppmärksammat är att Garmin Alpa 200i drar lite mer ström vid aktiv användning (ca 15%). Största fördelarna med denna nya handenhet är InReach-Teknologi som ger dig tvåvägs SOS kommunikation via SMS. Det är en mycket smidig funktion som gör att du snabbt och enkelt kan komma i kontakt med hjälp i en nödsituation. Garmin Alpa 200i har också en större skärm (3,5″) och den är väldigt lätt och tunn. Den har också precis som Alpha 100 en touchskärm istället för endast knappsats som Alpha 100.

Vi rekommenderar Garmin Alpa 200i till dig som söker efter en ny handenhet och föredrar en större och tunnare skärm med touchfunktion.

 • Vikt: 280g.
 • Antal hundar: 20 st.
 • Uppdateringsfrekvens: 2,5 sekunder.
 • Display: 3,5″ Pekskärm i färg.
 • Lätt och tunn handenhet (6,8×16,2×3,4 cm).
Priset, dyrare än tidigare modeller.

Vanliga frågor Garmin hundpejl:

Hur fungerar en hundpejl?

En hundpejl används för att kunna lokalisera hunden under jakten. En hundpejl består av ett halsband med inbyggd GPS, antingen har man ett halsband eller en hundväst. Hundpejlen använder sig av GPS-signalen för att lokalisera hunden, det finns både handenheter t.ex Garmin Astro 50 samt en mjukvaror som man kan installera till sin mobil.

Vilken är den bästa Hundpejlen? (Vilken hund GPS är bäst)

Efter noggranna tester samt efter att ha sammanställt hundratals recessioner har vi kommit fram till att ovanstående hundpejlar är de absolut bästa – Nr1 Garmin Alpha 50, nr2 Garmin Alpha 100 och Nr3 Garmin Alpha 200i

Vilken är bäst Alpha 100 eller 50?

Enligt oss på jaktfakta.se så är Garmin Alpha 100 den mest prisvärda hundpejlen 2023. Du kan läsa mer om vårt test och recension i artikeln.

Varför ska man använda en hundpejl?

Att använda en hundpejl vid jakt är något som vi verkligen rekommenderar. Det gör både jakten bättre samt säkrare när man enkelt kan lokalisera huden om den blivit skadad i skogen eller börjar närma sig en trafikerad bilväg eller järnväg. Jakten blir också roligare när man kan följa hunden digitalt under jakten.

Att tänka på inför köp av Garmin hundpejl

Alla som någonsin har haft en jakthund vet att de kan vara en helt fantastisk och lojala följeslagare. De ger oss villkorslös kärlek och stöd, och de är alltid glada att se oss. Att äga en hund är dock också förenat med visst ett ansvar. Ett av de viktigaste är att se till att din jaktkompis alltid är säker och väl omhändertagen. Därför är det viktigt att du gör din research innan du köper en hundpejl. En hundpejl hjälper dig att hålla koll på var din hund befinner sig, vilket gör att du alltid kan vara inom räckhåll. Men det finns några saker du bör tänka på innan du köper en hundpejl. Det kan vara värdefullt att veta om hundens position går att dela med jaktlaget och om din handenhet fungerar med flera hundar samtidigt.

Det skiljer sig inte jättemycket mellan de två första modellerna men det finns ett antal skillnader som vi har gått igenom i artikeln. Sammanfattningsvis så har Garmin Alpha 50 endast knappsats medans Garmin Alpha 100 har en touch skärm. Alpha 100 har också en inbyggd funktion som gör det möjligt att aktivera en LED-lampa på T5 halsbandet. Både modellerna har ungefär samma räckvidd via satellit spårningen, ca 2 km vid normal kuperad terräng i Norrland. Kan vara något bättre räckvidd vid jakt i Södra Sverige. Garmin Alpha 50 hundpejl drar ändå det längsta strået i vårt test eftersom den är något mer användarvänlig vad gäller menyn och typsnittet. Garmin Alpha 200i upplever vi också ha en krångligare meny. Det är touch skärm på Alpha 200i modellen och en fördel är att det finns en inbyggd InReach teknologi som är en funktion för SOS kommunikation. 

Nackdelar med hundpejl

Tekniken har även påverkat förändringen av våra hundars egenskaper – egenskaper som var oerhört viktiga för exempelvis älghundar för 30 år sedan har inte samma betydelse idag. Att ha förmågan att återvända efter en älg var avgörande för älghundar då, men nu är det enkelt att bara ta bilen och hämta hunden istället för att lära den att följa sina egna spår tillbaka. Detsamma gäller för skallet. Förr var det självklart hur viktigt det var med ett hörbart skall för att kunna lokalisera hunden på långt håll. Idag är det inte lika betydelsefullt eftersom vi vet var hunden är och kan till och med ringa för att lyssna efter skall. Som ett resultat av detta avlar vi fram hundar med andra egenskaper, vilket gör att det inte hörs lika mycket dånande hundskall som förr.

Tidigare satt man lugnt och belåtet på en stubbe och fantiserade om hur ens unghund utforskade terrängen på ett elegant sätt, även om den egentligen bara låg och tuggade på en pinne 100 meter bort. Nu stirrar vi istället på pejlarna och blir besvikna när hunden inte genast ger sig ut en kilometer och börjar skälla, precis som alla andra verkar göra enligt sociala medier.

Även jag är inte undantagen från detta beteende, det har blivit som en tvångsmässig vana att kolla hundpejlen och telefonen så fort hunden har varit borta i fem minuter. En sak är helt klar, det finns mycket vilt som har lyckats undkomma eftersom jägare har fastnat med blicken i en skärm istället för att fokusera på det som verkligen betyder något.

Ta till vara på stunden och uppskatta när hunden är ute och söker istället för att bli irriterad över att den befinner sig i ett område som redan har genomsökts. Jag menar inte att vi ska ignorera de tillgängliga hjälpmedlen, utan att använda dem på ett förnuftigt sätt. Från ett säkerhetsperspektiv är hundpejl ett fantastiskt hjälpmedel. Vi får inte glömma bort att hundpejlen räddar många jakthundar från exempelvis att bli påkörd på en bilväg eller järnväg.


Författare & testare
Johan-nydal-jagare
Johan Nydal, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.


Vad tyckte du om artikeln?

Använd stjärnorna för att ge oss ett betyg

Snittbetyg: 5 / 5. Antal röster 457

Jaktfakta.se
Logo
Enable registration in settings - general