Bästa hundfodret 2024 » Hundfoder bäst i test

Söker du efter bästa hundfodret 2024? Vi har testat flertalet hundfoder och presenterar resultatet i vår topplista. Vi har tagit del av näringsinnehåll, smältbarhet, mest prisvärda och bästa råvarorna som använts för att sammanställa en så bra lista som möjligt.

Testerna hos jaktfakta utförs av experter och kunniga personer inom sitt egna segment, alla har även tidigare erfarenhet av produkten. Vi väger in tekniska specifikationer och använder alla produkter i sin rätta miljö under en period från några veckor och upp till flera månader.

Författare & testare

linus-stromqvist-jagare
Linus Strömqvist, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.

Läs mer +

Bästa hundfodret 2024


1. Mästers Jakt Hundfoder

Bästa hundfodret 2024

Köp hos vetzoo.se
Pris

≈ 670 kr för 15kg

Mästers Jakt är vinnaren av bästa hundfodret 2024. Ett svensktillverkat välbalanserat hundfoder för aktiva hundar inom jakt. Framtaget för att möta den högre energiförbrukningen som uppstår under jaktperioden men fungera även för andra aktiva hundar. Helfoder med god smältbarhet, vilket är viktigt för hundar med högre energibehov. Det bidrar även till snabbare upptag av näring samt vitaminer.

Innehåller också profeed som stabiliserar mag- och tarmfunktionen samt stärker immunförsvaret. Ett högt värde av E- och C- vitamin bidrar också till ett bättre immunförsvar.

Näringsinnehåll 

Råprotein 26%

Råfett 16%

Växttråd 3%

Mineraler 6% (aska)

 • Helfoder
 • Svenskt
 • Prisvärt
 • God smältbarhet
 • Bra för känsliga magar
Få storlekar på förpackningarna

2.  Magnussons Aktiv hundfoder

Köp hos vetzoo.se
Pris

≈ 690 kr för 14kg

Magnussons Aktiv är svensktillverkat hundfoder för aktiva vuxna hundar med hög energiförbrukning. Gjort på lokala råvaror och färskt svenskt kött. Högkvalitativt protein för att främja muskler, benstomme och god hälsa. Både välbalanserat och näringsrikt.

Näringsinnehåll 

Råprotein 28%

Växttråd 3%

Råfett 18%

Mineraler 6,3% (aska)

 • Helfoder
 • Svenskt
 • Prisvärt
 • God smältbarhet
Finns endast i stora förpackningar på 14kg.

3. Doggy Professional Aktiv Hundfoder

Köp hos vetzoo.se
Pris

≈ 36,60 kr/kg

Doggy Professional Aktiv är framtaget för hårt arbetande hundar med högt energibehov som jakthundar under jaktsäsong eller draghundar. Svenskproducerat med basen av kyckling som erbjuder protein av hög kvalité, innehåller nypon som hjälper aktiva hundar med leder och ligament.

Näringsinnehåll 

Råprotein 30%

Växttråd 2%

Råfett 20%

Mineraler 7,5% (aska)

 • Helfoder
 • Svenskt
 • God smältbarhet
 • Finns i våtfoder för hund som sällan dricker
Lite väl hög proteinprocent

4. Royal Canin Sporting Life Energy

3,5 stars
Köp hos firstvet.com
Pris

≈ 54 kr/kg

Royal Canin Sport Life Energy finns i flera utföranden, vi har tittat på 4300, ett skräddarsytt hundfoder när hunden under längre period ska ha god uthållighet som vid jakt, spår och löpträning. Det höga energi- och proteininnehållet tillgodoser hunden med en riklig mängd energi, samtidigt som det stärker muskelmassan för att främja hundens optimala kondition.

Royal Canin har inte lämnat något åt slumpen utan har utvecklat ett sortiment som är tänkt att tillfredsställa hundar av alla raser, åldrar, olika storlekar, aktivitetsnivå, allergier och vid eventuella sjukdomar.

Näringsinnehåll 

Råprotein 28%

Växttråd 2,6%

Mineraler 7,9% (aska)

Råfett 21%

 • Helfoder
 • Väl beprövat
 • Lättsmält
 • Finns för känsliga magar
 • Flera storlekar på förpackningar
Högre smältbarhet än övriga i testet
Specificerar inte vilket fågelprotein som är basen
Bör inte användas utanför jaktsäsong

5. Monster Dynamite Hundfoder

3,5 stars
Köp hos vetzoo.se
Pris

≈ 65 kr/kg

Monster Dynamite är som de övriga vi testat ett hundfoder anpassat för vuxna aktiva hundar. Från ca 1 års ålder rekommenderas detta glutenfria hundfoder av superpremiumkvalitet med kyckling och kalkon som bas.

De mest högpresterande hundarna har behovet av ett kraftfullare hundfoder som tillgodoser deras höga energibehov. Sammansättningen i Dynamite kan hjälpa hunden att få ut sin fulla kapacitet och ge återhämtning. Bra både före, under och efter aktivitet.

Näringsinnehåll 

Råprotein 32%

Växttråd 1,7%

Mineraler 7% (aska)

Råfett 28%

 • Helfoder
 • Lättsmält
 • Finns i våtfoder
 • Bra med omega 3 och 6, Glukosamin
 • Skonsamt mot känsliga magar
Priset

Vanliga frågor:

Vad är en bra fördelning av kolhydrater, protein och fett i ett hundfoder för jakthundar?

En vuxen hund behöver minst 25% av sina dagliga kalorier i form av protein och runt 15% från fett, upp till 50% kolhydrater, inklusive 3-5 procent fibrer.

Vad innebär smältbarhet som det står om på många foderbeskrivningar?

Smältbarheten är en beskrivning på hur tillgängligt hundfodret är för hunden att ta upp näringen ifrån. Om hundfodret är av en för låg eller hög smältbarhet minskar möjligheten för hundens tarmar att ta vara på energin.

Hundar med känsliga magar, vad kan man tänka på för att förhindra att de blir dålig i magen?

Här kan du välja ett hundfoder med mer kostfibrer och prebiotika som främjar en god tarmflora och tarmslemhinnans funktion. Rådgör med veterinär för att säkerställa att kosten blir anpassad på rätt sätt.

Är hundfoder fritt från spannmål bättre än hundfoder med spannmål?

Vi på jaktfakta väljer att likställa dessa hundfoder och ser till individens bästa i det här testet, vad hundfodret innehåller kan vara av olika vikt för olika individer, raser och storlekar på hundarna.

Jag har många hundar och vill inte ge olika hundfoder till varje hund. Vilket är det bästa valet av hundfoder som finns då?

Helt enkelt och först och främst har hundar samma grundläggande behov men sen finns det olika behov att ta ställning till som raser, ålder, arbetsuppgift, vem som lättast förbränner fett eller protein och vem som påverkas vid olika klimat. Frågan är komplex men Royal Canin är en tillverkare med stor bredd så Jaktfakta råder dig till att testa dig fram i deras sortiment.

Hundfoder – Vilka kriterier har ni tittat på?

Hundfoder för jakthundar är ett brett begrepp och förutsättningarna för att hundarna ska få bästa fodret som passar just din hund är väldigt individuellt. Dock finns det kriterier som är bra riktmärken för att börja testa sig fram med just din egna hund.

1. Fett viktigaste energikällan med ett livsviktigt näringsämne i de livsviktiga fettsyrorna omega 3 och 6.

2. Proteiner byggnadsmaterialet för muskler, skelett, hud, päls och många hormoner och enzymer som fungerar som kroppens katalysator. Proteiner kan användas till energikälla efter att de ombildats till fett när övriga funktioner är tillgodosedda.

3. Kolhydrater är en lättsmält energikälla för hundar. Kostfibrer hjälper tarmarna att bearbeta foderintaget, med en positiv inverkan på immunförsvar och hundens bakterieflora. Ger även mättnadskänslan.

4. Vitaminer, mineraler och näringsämnen är byggstenar för mängder av olika funktioner i hundens kropp och här vill man nå en balans, Kalcium, fosfor, antioxidanter och glukosamin för att nämna några. Just antioxidanter och glukosamin vill vi ha i hundfoder till aktiva jakthundar. Antioxidanterna för att minska den skadliga oxidativa stressen som våra arbetande hundar utvecklar i arbete. Glukosamin hjälper till med lederna hos hundar och kan på så sätt förlänga en jakthunds aktiva tid och minska risken för artros.

5. Aska är samlingsnamnet för mängden mineraler som finns i fodret. Mineraler som finns under det ordet är järn, zink, kalcium med flera och är livsviktiga. Det är de ämnen som är oorganiska och finns kvar efter att hundfodret förbränts. Ett mått på bra nivå av aska är: 5,5-7%.

Vuxna hundar – Adult

En aktiv jakthund har vi bedömt är en vuxen hund och utifrån det är vårt “Bäst i test” utfört. Äldre hundar eller den lilla valpen har andra behov men är utifrån våra kriterier av fodertestet inte kapabel att nå upp till det vi kallar hög aktivitetsnivå.

Olika storlekar på hundar är medtaget då de har samma grundläggande behov men i olika mängd som styrs via de olika fodrens fodergiva. Alltså mängd som rekommenderas på förpackningen av fodret.

Dog original

De flesta fodermärken idag har ett valbart sortiment utifrån ras, aktivitetsgrad och ålder. Det brukar bland annat heta Dog original och står för den klassiska normalhunden, vad det nu kan tänkas vara. Någon form av hund med normala behov och aktivitetsnivåer.

Har ett märke Dog original bland sitt hundfoder så underlättar det utfodringen av din hund. Att utanför jaktsäsong kunna använda ett helfoder som innehåller samma som du då endast kan trimma upp under den aktiva perioden. Exempel kan vara:

Hur ser en bra balans av hundfoder ut i procent för en vuxen hund?

Hur mycket protein och fett behöver en vuxen hund varje dag?

 • Protein minst 15%
 • Fett minst 9%
 • Kolhydrater 50%, inklusive 3-5 % fibrer.

En aktiv jakthund behöver oftast det dubbla av protein och fett under den aktiva jaktsäsongen. Mat med mer än 30% protein anses vara högt. Mat som innehåller mellan 21% – 29% anses vara måttlig. Mat med mindre än 20% protein är lågt.

Proteinrikt hundfoder

Vad är då ett proteinrikt hundfoder för hundar och vad ska de innehålla?

Proteinrika hundfoder inkluderar fjäderfän som (kyckling, kalkon, anka,) men också fläsk, nötkött och fisk. Muskelkött och biprodukterna hjärtan, lever, njurar och lungor är näringsrika med animaliskt protein, liksom måltider som är gjorda av dem. Korn, sojabönor, majs, vete och spannmål ger också protein.

Känslig mage – hos vuxna hundar

Hundfoder som innehåller en kombination av kostfibrer och prebiotika som främjar en god tarmflora är ett bra alternativ. En känslig mage behöver inte vara att det är dags att byta hundfoder. Känsliga magar ska menar vi på Jaktfakta utredas av veterinär.

Mer energi till hunden under jaktperioden

Har du en jakthund så är det viktigt att utöka med mer energi i hundens utfodring under jaktsäsongen. Det är dock inte samma sak som att öka mängden av det hundfoder man har. Helfoder är uppbyggda för att vara utifrån den beskrivning som finns för fodret och justeringen i mängd ger inte automatiskt högre energi som kan förbrännas under aktivitet.

Att öka mängden kan rubba balansen i vitaminer och mineraler, omega 3 fettsyror och andra stödämnen som ska få din hund att må bra. Rådet är istället att ge och välja hundfoder med högre procenthalt av protein, fett eller kolhydrater. Vilket just du ska välja till din hund är utifrån din hunds behov.

Byte av hundfoder, hur du gör det lättast

Fördelen med de hundfoder som vi har listat i vår “Bäst i test” lista har alla sina hundfoder i olika protein och fetthalter. Det underlättar för dig som jägare. Behovet av intrappning och uttrappning av fodret behövs så inte på samma sätt som vid foderbyten.

Hundfoder av samma märke och med samma proteinkälla är din hund redan van vid. Du kan då ge ökad energi utan att öka fodermängden. Det är ett ekonomiskt sätt då du endast under den aktiva perioden behöver köpa en förpackning för att sedan återgå till den vardagliga nivån.

Hundfoder ska inte vara svårt, de flesta fodren har idag det hunden behöver för att den ska må bra. Flera av de hundfoder som finns i Jaktfaktas testlista har även sitt hundfoder som våtfoder. Vilket är ett bra alternativ till den hund som är svår att få i vätska.

Bästa hundfoder jakthund

Det finns många bra hundfoder på marknaden som är inriktade på vuxna hundar som aktivt arbetar inom jakt. Får hunden ett helfoder året om som finns i högre protein och fetthalt så är det ett bra val att använda under den aktiva tiden. Hundmat kan även berikas med delar från jaktens fångst. Har hunden fått i sig för mycket av just den sortens föda kan allas magar bli en känslig mage.

Det bästa för hunden är hundfoder som inte endast består av råa restprodukter från jakten. Bland annat kan sådan kost leda till att vissa näringsämnen kommer i för koncentrerad form och gör att hunden inte kan prestera sitt bästa.

Bästa hundfoder fritt från spannmål – Vad är bäst egentligen?

Debatten om spannmålets vara eller icke vara i hundfoder är och kommer troligen alltid vara en het potatis. Vi på Jaktfakta är neutrala i frågan till vad fodret innehåller så länge det uppfyller minimi kraven för hundfoder som säljs i Sverige och ger varje hund det bästa. Grunden i det beslutet är att hunden står i vårt intresse.

Hunden ska må bra av fodret och stor del av hundar som får spannmål mår lika bra av sin mat som hundarna som inte får spannmål. Det är så olika också hur mycket varje hundfoder innehåller av de olika komponenterna. Det viktiga är att valet passar just din hund, att din hund ska få det bästa fodret utifrån era förutsättningar och tycke.

Vitaminer och mineraler som tillskott utöver hundfoder

Om du idag väljer att ge din hund ett komplett helfoder är det just vad det innebär. Fodret är komplett och innehåller de mängder som hunden har utifrån den fodergiva som rekommenderas på vardera hundfoder.

Att ge tillskott av olika typer utöver fodret kan i själva verket rubba en redan framtagen balans i det helfoder som hunden redan får. En del vitaminer och mineraler är heller inget som en hund tar upp om depåerna redan är nöjda. Det är då en hel del pengar direkt ner i avföringshögen.Samtidigt som motsatsen finns också, att det blir för mycket av ett näringsämne som i sin tur framkallar en toxisk obalans i hunden. De flesta hundar kommer då prestera sämre.

Mineraler och vitaminer men även omega 3 och 6 är inte heller alla snabbverkande, vilket inte ger en omedelbar effekt på vad du nu kanske har som önskemål. Det mest direkta som går att påverka är nivåerna av salter i kroppen på hunden, då kan en vätskeersättning efter ett tufft jaktpass vara ett alternativ, annars är helfoder som inriktats på hög aktivitet det du ska välja.

Omega 3 till vuxna hundar

Omega 3 fettsyror och även omega 6 är livsnödvändiga för att hunden ska överleva, dessa kan hunden endast få i sig via sin kost. Hundens funktioner är beroende av Omega 3 och 6 självklart finns fler livsviktiga näringsämnen som hunden även behöver, men en del kan kroppen framställa själva.

De bästa helfodren idag innehåller den berikning som hundar behöver. Läs om vad det fodret du tänkt välja innehåller och testa om det passar din hund eller hundar. På marknaden erbjuds många former av tillskott till hundar. Det är inte meningen att hundens mat ska överdoseras det är bara att slänga pengar i sjön. Alla hundar har inte behovet och kan inte heller tillgodose sig tillskott när depåerna redan är fulla.

Bästa hundfoder för din hund

Bästa hundfodret för just din hund är enligt oss utifrån kriterierna:

 • Ålder (Puppy, Junior, Adult eller Senior)
 • Ras/ storlek i kilo
 • Aktivitetsnivå/ fysiskaktivering
 • Miljö, kalla/milda förhållanden

Vad är en aktiv nivå som står på hundfoder?

På hundfoder står inte bara vad fodret innehåller, där går också att utläsa vilken aktivitetsnivå de är framtagna för. En aktiv nivå som kan stå på hundfoder är avsedda för hundar som regelbundet tränas i någon form av fysisk aktivitet.

 • Motionering i travtempo (med cykel)
 • Simning
 • Spårträning
 • Motionering lös, hund kan själv välja tempo
 • Vistelse utomhus i kyla

Författare & testare
Johan-nydal-jagare
Johan Nydal, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.


Vad tyckte du om artikeln?

Använd stjärnorna för att ge oss ett betyg

Snittbetyg: 5 / 5. Antal röster 229

Jaktfakta.se
Logo
Enable registration in settings - general