Kikare med avståndsmätare » Bäst i test 2023

Har du tänkt att köpa en kikare med avståndsmätare? Då har du kommit helt rätt! Här hittar du vår topplista med fördelar samt nackdelar på olika kikare med avståndsmätare som vi tycker är mest köpvärda just nu. Vi tagit del av flera hundra recensioner samt testat dem i praktiken. Vi har även delat upp modellerna till olika kategorier och prisklasser så det ska passa alla nivåer samt plånböcker. Allt detta för att ge dig en så bra rekommendation som möjligt.

Testerna hos jaktfakta utförs av experter och kunniga personer inom sitt egna segment, alla har även tidigare erfarenhet av produkten. Vi väger in tekniska specifikationer och använder alla produkter i sin rätta miljö under en period från några veckor och upp till flera månader.

Författare & testare

Linus Strömqvist - Jaktfakta.se
Linus Strömqvist, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.

Läs mer +

Testvinnare – Kikare med avståndsmätare 2023


1. Kahles Helia Range Finder

BÄST I TEST KIKARE MED AVSTÅNDSMÄTARE

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 17.700 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter en mycket prisvärd kikare med avståndsmätare. Kahles Helia Range Finder är en kikare med avståndsmätare som kombinerar hög kvalitet och tillförlitlighet till ett bra pris.


Kahles Helia Range Finder är en prisvärd kikare med avståndsmätare som erbjuder överlägsen prestanda och optisk klarhet. Den har en 10x förstoring och 42 mm objektivlins som ger ett mycket bra ljusinsläpp. Den inbyggda avståndsmätaren gör det enkelt att avgöra om viltet är på skjutbart avstånds eller inte. Kahles Helia Range Finder är perfekt för fågeljakt och annan pyrschjakt. Att den har 11 års garanti talar också mycket för den höga kvaliteten på kikaren.

 • 11 års garanti
 • Förstoring: 10x
 • Mätavstånd: 1500m
 • Mycket bra kvalitet & hållbarhet​
 • Exakt och robust mekanism
 • Vatten- och smutsavvisande linser
Priset
Tyngre än Lecia modellerna

2. Leica Geovid R 10×42

— 2:A PLATS KIKARE MED AVSTÅNDSMÄTARE

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 18.300 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter en lätt, smidig och högkvalitativ kikare med avståndsmätare. Största fördelen med Leica Geovid R är vikten, den är något lättare än Kahles modellen. Nackdelen med Leica Geovid R är priset, den är lite dyrare.


Leica Geovid R 10×42-kikaren är utrustad med en mycket pålitlig avståndsmätare från Leica. Denna kikare ger exceptionell klarhet, även i svaga ljusförhållanden. Den har en 10x förstoringslins som gör att du kan upptäcka mycket avlägsna fåglar eller annat vilt.

Denna kikare med avståndsmätare ger exakta mätningar från 8 – 1800 meter och är utformad för att användas tillsammans med den inbyggda avståndsmätaren för att snabbt bestämma ditt avstånd till ett objekt. Dessutom gör den lätta ergonomiska designen att den är bekväm att använda under långa jaktdagar utomhus, medan deras gummipansarbeläggning ger maximalt skydd mot stötar och fall. Slutligen är den också vattentät och dimtät så att du kan använda den utan att oroa dig för regn eller andra svåra väderförhållanden. Med alla dessa funktioner i kombination är Leica Geovid kikaren med avståndsmätare med ett bra alternativ för dig som vill ha en lätt, smidig och högkvalitativ modell.

 • Kompakt och lätt
 • Mätområde upp till 1800 m
 • Exakt och robust mekanism
 • Vatten- och smutsavvisande linser
Priset

3. Leica Geovid 10×42 HD-R 2700

— BÄSTA PREMIUMVAL KIKARE MED AVSTÅNDSMÄTARE

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 28.000 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter en riktigt exklusiv kikare med avståndsmätare. Leica Geovid 10×42 HD-R 2700 tillhör en av de mest exklusiva modellerna på marknaden.


Leica Geovid 10×42 HD-R 2700 är en otroligt avancerad kikare med avståndsmätare som erbjuder mycket bra precision och kvalitet. Den här avancerade modellen har utformats med hållbarhet och precision i åtanke. Den kan skryta med flerväggiga linser för ökad ljusöverföring samt ett mycket slitstark gummiskydd för att skydda mot stötar. Den banbrytande HD-glaskonstruktionen ger en anmärkningsvärd klarhet, vilket gör att du alltid kan se ditt mål med exceptionell skärpa.

Med ett synfält på upp till 1000 meter har den här modellen en imponerande synvinkel på 6,8°. Dessutom kan dess inbyggda avståndsmätare mäta avstånd upp till 2470 meter exakt och snabbt. Med Leica Geovid 10×42 HD-R 2700 får du alla fördelar med en kikare av högsta kvalitet i kombination med precisionen och hastigheten hos en avståndsmätare i högsta kvalitet.

 • Högsta kvalitet
 • Vattentät & imtät
 • IR laseravståndsmätare
 • Objektivdiameter: 42 mm
 • Mätområde: Upp till 2470 m
Tyngre än tidigare modell
Priset

Vanliga frågor:

Hur fungerar en kikare med avståndsmätare?

Det är en vanlig kikare med inbyggd avståndsmätare. Fördelen är att man kan se avståndet samtidigt som man använder kikaren. Det blir mycket smidigare att ha en kikare med inbyggd avståndsmätare istället för att ha två olika enheter.

Vad innebär synfält på en kikare?

Med synfält menar man den bredd som man kan se på ett visst avstånd. En kikare med 8x förstoring har ett synfält på 120-130 meter som standard. En kikare som har 10x förstoring ligger på ca 100-110 meter i synfält.

Är kikare med avståndsmätare värt pengarna?

Om du bedriver mycket pyrschjakt så kan en kikare med avståndsmätare vara ett mycket bra verktyg. Men det är dock viktigt att notera att kikare med avståndsmätare ofta relativt dyra och det fungerar även med traditionella kikare/avståndsmätare. Det är alltså viktigt att överväga dina behov mot din budget.

Att tänka på inför köp av kikare med avståndsmätare

När du ska köpa en kikare med avståndsmätare för jakt, finns det några saker att tänka på:

 1. Räckvidd: Tänk på avståndsmätarens räckvidd och om den uppfyller dina behov. En högkvalitativ avståndsmätare kan mäta avstånd upp till flera tusen meter, medan en billigare modell kanske bara klarar några hundra meter.
 2. Objektivdiameter: Ju större objektivdiameter kikaren har, desto ljusare och klarare blir bilden. Detta är viktigt för att kunna se klart och tydligt även vid sämre ljusförhållanden.
 3. Förstoring: Valet av förstoring beror på dina personliga preferenser och jaktstil. För jakt på korta avstånd kan en kikare med lägre förstoring vara mer lämplig, medan en högre förstoring kan vara bättre för längre avstånd.
 4. Kompakt och robust: En kikare för jakt bör vara både lätt att bära med sig och tålig nog att hantera tuffa förhållanden i skog och mark.
 5. Pris: Kikare med avståndsmätare kan variera kraftigt i pris. Tänk på att en högre prislapp vanligtvis ger en högre kvalitet och prestanda, men det finns också prisvärda alternativ som kan fungera väl för dina behov.
 6. Garanti: Se till att kikaren du väljer kommer med en garanti så att du kan känna dig trygg med ditt köp och få eventuella fel reparerade eller utbytta.

Varför ska man använda en kikare med avståndsmätare?

Det är väldigt smidig och enkelt att kunna ha allt i ett. Möjligheten att både använda en kikare av god kvalitet med bra förstorning och samtidigt kunna se avståndet. Om du väljer att köpa en kikare med avståndsmätare så får du allt detta i en och samma enhet. 

När man bedriver pyrschjakt, åteljakt eller liknande så är det viktigt att man gör så få hastiga rörelser som möjligt för att viltet inte skall upptäcka en. Då är det väldigt smidigt att ha en kikare med avståndsmätare för att snabbt kunna kika på viltet och samtidigt se avståndet. Om du ska ha två olika enheter, alltså en kikare och en avståndsmätare så blir det dubbla rörelser.


Författare & testare
Linus Strömqvist - Jaktfakta.se
Linus Strömqvist, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma. 


Vad tyckte du om artikeln?

Använd stjärnorna för att ge oss ett betyg

Snittbetyg: 5 / 5. Antal röster 22

Jaktfakta.se
Logo
Enable registration in settings - general