Mörkersikte » Stort test av digitala & termiska sikten

Har du tänkt att köpa mörkersikte? Då har du kommit helt rätt! Här hittar du vår topplista med fördelar samt nackdelar gällande digitalt mörkersikte samt termiskt sikte. Vi har tagit del av flera hundra recensioner samt testat dem i praktiken. Vi har även delat upp dessa mörkersikten i flera olika kategorier och prisklasser så det ska passa alla nivåer samt plånböcker. Allt detta för att ge dig en så bra rekommendation som möjligt.

Testerna hos jaktfakta utförs av experter och kunniga personer inom sitt egna segment, alla har även tidigare erfarenhet av produkten. Vi väger in tekniska specifikationer och använder alla produkter i sin rätta miljö under en period från några veckor och upp till flera månader.

Författare & testare

linus-stromqvist-jagare
Linus Strömqvist, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.

Läs mer +

Bästa mörkersikte 2024 – Produktvinnare


Välja mellan digitalt mörkersikte och termiskt sikte

Det finns två valmöjligheter när det gäller mörkersikte. Antingen kan du välja ett digitalt mörkersikte eller ett termiskt sikte. Digitalt mörkersikte som Pulsar Digex C50 och HIKMicro Alpex fungerar i princip som digitala videokameror. De ger ofta en bra bildkvalitet så länge du har en bra IR-lampa. Nackdelen är att lampan kan skrämma djuren, även om den påstås vara “osynligt”.

Synavståndet för att se vilt begränsas av IR-lampan. Efter att ha testat många mörkersikten har vi kommit fram till att Pulsar C50 är den bästa inom digitala mörkersikten. Största fördelen med denna typ av mörkersikte är att de är billigare eller “mindre dyra” jämfört med termiska sikten.

En stor fördel med termiska sikten är att du kan vara helt osynlig och se djur på långa avstånd. Begränsningen ligger i priset man är beredd att betala. Bildkvaliteten beror på sensorns upplösning, de vanligaste är 320×240, 384×288 och 640×480.

Vi anser att 384×288 är den lägsta gränsen för ett bra termiskt sikte om man inte bara sitter på en åtelplats (<50 m). De flesta mörkersikten på marknaden kommer från Kina och även om det finns några bra alternativ därifrån rekommenderar vi framförallt Pulsar.

Om man jagar på olika avstånd anser vi att det mest prisvärda termiska siktet är Pulsar Thermion 2 XQ50pro. Vi skulle inte rekommendera att du satsa på ATN eller Infiray pågrund av kvalitetsproblem m.m.

HIKMicro tillverkar ganska bra termiska sikten och kikare, är nog det enda kinesiska märket vi kan rekommendera. Deras digitala Alpex är också rätt bra faktiskt.

Sist men inte minst beror ditt val på din budget. Ett mörkersikte från Pulsar kostar från ca 15.000kr och då har man det vassaste på marknaden just nu. Ett bra termiskt sikte börjar på ungefär det dubbla och uppåt. Du kan såklart hitta begagnade mörkersikten om du står ut med det..


1. Pulsar Digex C50 Mörkersikte

MEST PRISVÄRDA DIGITALA MÖRKERSIKTE 2024

5-stars
Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ Från 14.000 kr

Om du vill läsa mer om Pulsar Digex C50 rekommenderar vi att du läser denna artikel: https://jaktfakta.se/pulsar-digex-c50

Tillverkarens beskrivning: Yukon Advanced Optics Worldwide är stolta över att kunna introducera den nya Pulsar Digex C50, en digital dag/mörkersikte. Nu kan du uppleva jakt med högteknologi när som helst på dygnet. I skymningen, när det mänskliga ögat har svårt att se detaljer på avstånd, erbjuder detta mörkersikte Color Twilight-läge en fullfärgsbild som förlänger din jaktupplevelse från dag till natt.

Detta mörkersikte är ett av de mest innovativa modellerna på marknaden, vilket ger en oöverträffad prestanda inom mörkeroptik. Den skiljer sig från de tidigare Digex-modellerna (N450 och N455) genom att det har flera nya och avancerade funktioner:

 • En förbättrad sensor med en upplösning på 1928×1088 istället för 1280×720, vilket ger en mer känslig Full HD-sensor.
 • En färgskärm istället för tidigare svartvit. Det unika med C50:s färgskärm i jämförelse med andra sikten på marknaden är att den, tillsammans med den nya sensorn och Pulsars unika sumlight-funktion, gör att detta mörkersikte kan användas under skymningen utan IR-lampa och med färgrika bilder.
 • En kraftigt förlängd batteritid.

Pulsar Digex C50 mörkersikte erbjuder olika objektiv- och sensorlägen för att garantera bästa jaktresultat dygnet runt. Under dagen kan du njuta av naturliga färgbilder i Full HD med Digex C50-omfånget. När solen går ner kan du enkelt växla objektivet till ett högre ljusöverföringsläge och fortsätta observera i färg även under mörk skymning. När natten faller, behöver du bara trycka på knappen och byta till nattläge. I nattläget ökar känslighet och bilden blir svartvit.

Nya IR -lampor för lyckad nattjakt med mörkersikte

För att öka effektiviteten och framgången i nattjakter utan månljus rekommenderas att du använder det nya Digex-geväret tillsammans med en av Pulsars IR-lampor från Digex-XS-serien. Dessa IR-lampor utmärker sig genom att ha en tredubblad optisk effekt jämfört med tidigare modeller. Tillsammans med belysningen ger C50 dig möjlighet att se objekt på långt avstånd och observera djur utan att riskera att bli upptäckt och skrämma bort dem. Det är det perfekta verktyget för att upptäcka djur som vildsvin, rådjur och älg på avstånd upp till 500 meter.

Observera: C50-mörkersikte levereras utan medföljande IR-lampa, vilket ger dig som kund möjligheten att själv välja vilken IR-lampa som passar dina behov bäst. Du kanske redan har en bra IR-lampa, i så fall kan du köpa mörkersiktet som det är, utan lampa.

En kombination av förstklassiga komponenter till detta mörkersikte

C50 modellen är perfekt för användning under alla tider på dygnet. Med sin eleganta design och högkvalitativa komponenter erbjuder det avancerad funktionalitet som gör att du inte kommer vilja eller behöva ta bort detta mörkersikte från ditt gevär.

Tekniska data: Sensor typ: Full-HD CMOS Sensor upplösning: 1928×1088 pixlar Frostbeständig HD AMOLED-skärm med hög kontrast, 1024×768 Driftstemperatur: -25 till +50 °C Displayfärg under dagtid: Färg Displayfärg under skymning/gryning: Färg Displayfärg i mörker: Svart/vit Konstruktion i D16T aluminiumlegering: Vattentät (IPX7-klassificering) och mycket tålig, kan användas med jaktvapen upp till kaliber: .375H & H, 12 gauge och 9,3×64 Förstoring: 3.5-14x Objektivdiameter: 36mm Synfält vid lägsta förstoring: 11.7m/100m Ögonavstånd: 50mm Upptäcktsavstånd med Pulsar Digex-X850S IR-lampan: 550m Upptäcktsavstånd med Pulsar Digex-X940S IR-lampan: 500m Strömförsörjning: 3.0 ÷ 4.2 V Batterityp: Dubbla LiIon B Pack Mini Strömsystem: 2 Ah utbytbart externt batteri, 4.9 Ah inbyggt internt batteri Batteritid: 10 timmar Hög precision med “Bild-i-bild”-läge 5 individuella skjutprofiler / 50 inskjutningar Foto/videoinspelning: Ja Videoformat och upplösning: mp4/1024×768 Fotoformat och upplösning: jpeg/1024×768 Minneskapacitet: 16 GB USB-typ: USB-C Bluetooth: Bluetooth 4.2 Inbyggd WiFi-modul (802.11 b/g/n) för anslutning till Android- eller iOS-smarttelefoner via Stream Vision 2-appen som möjliggör fjärrkontroll av enheten, trådlösa firmware- och programvaruuppdateringar, ballistisk kalkylator, etc. Kompatibel med Pulsar BT trådlös fjärrkontroll (tillval) för att styra siktets programvara Extern strömförsörjning: USB Type C power pack (ej inkluderat) Justeringsvärde per klick: 11 mm/100m Maximal höjd- och vindjustering: 220 m/100m (ca 100 klickar) Riktmedelsfärg: Svart/röd, svart/grön, vit/röd, vit/grön, grön, röd, blå, orange Linsmaterial: Nattsynsgraderat glas Chassi: Metall Starttid: Extremt snabbt, 3 sekunder Funktionstemperatur: -25 ÷ +50 °C

Medföljer: En väska, en snabbguide på flera språk (dock inte på svenska), en laddare, en laddningskabel och batterier.


2. HIKMicro Alpex Digitalt Mörkersikte

4-stars
Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 13.000 kr

Tillverkarens beskrivning: HIKMICO Alpex 50mm (A50T) Digitalt Mörkersikte är en spännande nyhet från Hikmicro. Detta digitala mörkersikte har en 30mm tub, vilket gör det enkelt att montera med vanliga 30mm ringar som passar perfekt. Hikmicros CMOS digitala sensor är välkänd som en av de bästa i världen, vilket garanterar en högkvalitativ bild. Med fem olika färgalternativ kan du anpassa bildvisningen efter dina preferenser.

Den digitala bilden ger dig möjlighet att upptäcka detaljer och djup som inte syns med ett termiskt sikte. På natten används IR-lampan för att ge dig en klar bild, vilket gör att du kan se nästan lika bra som under dagen. Alpex mörkersikte är fullpackad med smarta funktioner, inklusive automatisk återaktivering av videoinspelning efter rekyl, ljudinspelning, OLED-skärm och bild-i-bild-funktion för att kunna se detaljer i förstorad vy. Alpex mörkersikte har även WiFi/App-funktion och enkla nollställningsmöjligheter genom en smart meny på ditt lokala språk.

Specifikationer: – 1080p – 50mm Lens – IR-lampa – 1024 × 768 resolution 0.39-inch OLED display – Magnification: 4X – IP67 vattentät.


3. Pulsar Thermion 2 XQ50 PRO Termiskt sikte

MEST PRISVÄRDA TERMISKTA SIKTE 2024

5-stars
Köp hos PNJAKT.SE
Pris

≈ 36.000 kr

Tillverkarens beskrivning: Med sin toppmoderna design och de senaste avancerade tekniska innovationerna erbjuder Pulsar Thermion en enastående termisk bild, allt inramat i ett sikte med en 30mm tub. Thermion 2 XQ50 PRO värmesikten är utrustade med en högkvalitativ 384×288 värmesensor med en pixelstorlek på 17µm.

Dessa banbrytande termiska sikten är utformade för professionella jägare som värdesätter sina traditioner och strävar efter teknisk överlägsenhet.


4. HIKMicro Thunder TH35 Termiskt sikte

4-stars
Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 24.000 kr

Tillverkarens beskrivning: Hikmicro Thunder TH35 är en imponerande termisk kikare med en 35 mm lins och en exceptionellt lång räckvidd för detektering. Den är utrustad med en 384×288 px VOx värmesensor som ger en högupplöst bild på den OLED-displayen. Hikmicros termiska kikare är enastående verktyg när det gäller att söka av omgivningen efter värmekällor.

Genom att avbilda temperaturskillnader i miljön är tekniken helt oberoende av ljus och kan se igenom absolut mörker, dimma, snö och regn. Den effektivt avslöjar djur och människor som gömmer sig i buskage eftersom deras värmesignatur ofta tränger igenom mellan grenarna. Hikmicros kikare har samma höga upplösning på värmesensorn.

Observera att Picatinnyadaptern för montering på skena säljs separat.

Egenskaper:

 • Termisk / Värmekikare med 384 × 288 upplösning
 • Adaptiv Adaptive AGC, DDE, 3D DNR
 • NETD mindre än 35 mk (@25°C), F#=1.0
 • Skärmupplösning på 1024 x 768 med en 0,39 tums OLED-display
 • Fyra olika färgpaletter: Black Hot, White Hot, Red Hot, Fusion (lila-gul)
 • Riktmedel
 • Upp till 4,5 timmars batteritid
 • Avståndsbedömningsfunktion
 • WiFi Hotspot för att strömma enhetens bild till din smartphone
 • USB Typ-C anslutning
 • Foto- och videofunktion
 • Picatinnyadapter krävs för vapenmontering (ingår ej)

Tekniska specifikationer:

 • Termisk sensor: Vanadium Oxide Uncooled Focal
 • Upplösning: 384 × 288 @ 17 mikrometer
 • Bildhastighet: 50 Hz
 • NETD: Mindre än 35 mk (@25°C), F#=1.0
 • Linsdiameter: 35 mm
 • Detektionsavstånd: Upp till 900 m
 • Förstoring: 2x, 4x, 8x Digital Zoom
 • Display: 1024 x 768 px 0,39″ OLED
 • Minneskapacitet: Max 16 GB
 • Batterityp: CR123A, RCR123A (upp till 4.5 timmar, Wifi Off)
 • Detektionspalett: Black hot, white hot, red hot
 • Väderskydd: IPX7
 • Temperaturintervall: -20°C till +55°C
 • Mått: 187 mm x 62 mm x 59 mm
 • Vikt: 415 g

Medföljer:

 • 2 st x CR123A Batterier
 • Batteriladdare
 • USB-kabel
 • Mjuk väska
 • Manual
 • 2 års Garanti

Mörkersikte vildsvin

Den ökande vildsvinspopulationen orsakar betydande problem för markägare och lantbrukare. Jakten på vildsvin måste därför bli enklare och mer effektiv. Att tillåta användningen av dessa jaktredskap vid vildsvinsjakt är ett steg i rätt riktning.

Eftersom vildsvin i regel är nattaktiva underlättar och effektiviserar användningen av mörkersikte, termiska sikten och rörlig belysning jakten. Skador på grödor orsakade av vildsvin kan förväntas minska. Dessutom kan en ökad avskjutning och därmed en minskad vildsvinspopulation minska risken för spridning av afrikansk svinpest om den skulle nå Sverige.

Regler för mörkersikte

Det finns specifika regler för användningen av mörkersikte. En förändring i jaktförordningen trädde i kraft i maj 2019 för att underlätta effektiv vildsvinsjakt. Enligt denna förändring behöver du inte längre söka tillstånd från länsstyrelsen för att använda mörkersikte vid jakt på vildsvin. Det är dock viktigt att notera att dessa mörkersikten endast får användas i öppen terräng och vid åtelplatser.

Slutord, mörkersikte

När du ska jaga på natten kommer det underlätta om du har bra utrustning. Med hjälp av ett mörkersikte kommer jakten bli både effektivare och säkrare.


Författare & testare
Johan-nydal-jagare
Johan Nydal, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.


Vad tyckte du om artikeln?

Använd stjärnorna för att ge oss ett betyg

Snittbetyg: 5 / 5. Antal röster 347

Jaktfakta.se
Logo
Enable registration in settings - general