Bästa Hundbur bil 2024 » Bäst i test

Har du tänkt att köpa hundbur bil? Då har du kommit helt rätt! Här hittar du vår topplista med fördelar samt nackdelar på olika hundbur bil som vi tycker är mest köpvärda just nu. Vi tagit del av flera hundra recensioner samt testat dem i praktiken. Vi har även delat upp hundburarna till flera olika kategorier och prisklasser så det ska passa alla nivåer samt plånböcker. Allt detta för att ge dig en så bra rekommendation som möjligt.

Testerna hos jaktfakta utförs av experter och kunniga personer inom sitt egna segment, alla har även tidigare erfarenhet av produkten. Vi väger in tekniska specifikationer och använder alla produkter i sin rätta miljö under en period från några veckor och upp till flera månader.

Författare & testare

linus-stromqvist-jagare
Linus Strömqvist, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.

Läs mer +

Testvinnare hundbur bil 2024


1. Hundbur bil mim variocage enkel eller dubbel

BÄST I TEST HUNDBUR BIL 2024

5-stars

Pris

Mim variocage dubbelbur ≈ 9.000 kr

Mim variocage enkelbur ≈ 6.000 kr

Här är hundburarnas Rolls-Royce för dig som med all rätt har höga förväntningar på din hundbur bil. Den är tyst under färd, lång levnadstid, anpassad för flertalet bilmodeller så byta av bil behöver inte innebära byte av hundbur.


Mimsafe variocage är för dig som letar en hundbur bil med högsta kvalitet och säkerhet. Bästa hundburen enligt testerna vi på Jaktfakta genomfört.

Den har flertalet funktioner som gör det extra säkert att transportera din hund. Denna hundbur bil är gjord i splitterfritt aluminium och tunnplåtsmetall. Dessutom är dörrarna utrustade med säkerhetsspärr, nyckellås och gasdämpning som gör att dörren förblir öppen till du väljer att stänga den samt en extra plats för hänglås.

Den är också utrustad med en nödutgång som kan öppnas vid eventuell nödsituation när inte ordinarie dörr går att öppna. Denna hundbur bil har en inbyggd deformationszon och en teleskopisk konstruktion som minimerar risken för djur, passagerare och förare att bli skadade vid en krock eller sammanstötning. Mim burarna är justerbara i djupled. Fördelen med justerbart djup är hundburens förmåga att passa flertalet olika bilmodeller. Byter du bil kan behovet av ny bilbur besparas.

VarioCage Enkel och VarioCage dubbel är krocktestad framifrån och bakifrån enligt RISEs SPCT (Safe Pet Crate Test). RISE är de enda i världen som använder sig av en riktig bilkaross med inredning från en vanlig bil när man genomför krocktestet.

Det är den optimala hundbur bil för dig som sätter säkerhet och trygghet först. Skaparna bakom burarna har arbetat i fordonsindustrin i över trettio år och har en gedigen erfarenhet och kunskap inom deras område och är dessutom världsledande i produktion av krocktestade hundburar bil.

 • Justerbart djup.
 • Låsbara burdörrar.
 • Evakueringslucka.
 • Tillverkad av aluminium som är splitterfritt.
 • Krocktestad enligt SPCT (safe pet crate test).
 • Bra pris på kvalitativ produkt.
 • Finns som grindar.
Kan upplevas lite klumpig.

2. Artfex Hundbur bil

MÅNGSIDIG HUNDBUR BIL

4-stars
Köp hos skruvat.se
Pris

≈ 4.500 kr

Söker du en hundbur bil med flera olika funktioner har du den hundburen du söker här. Med sitt burtak blir hunburen även användbar som avlastningsyta eller som arbetsbänk utanför bilen. Absolut prisvärd skrammelfri hundbur bil med gasdämpare för luckan.


Titeln bästa hundbur bil gick till mim variocage, men hack i häl med ett mer tilltalande pris kommer Artfex hundbur.

En tyst, säker och mångsidig hundbur bil för transport av hund med många genomtänkta detaljer. Burarna är konstruerade för att kunna placeras på vilken sida man vill i bilens bagageutrymme vilket görs vid burens montering.

Svensktillverkad hundbur bil som testats i storleken small av oss på Jaktfakta. Den är låsbar med nyckel och har ett gummerat golv som ger bra grepp för hunden. Denna hundbur bil går att använda som avlastningsbord om man är på hundutställning eller vid jakt – tack vare takskivan som är vältilltagen i tjocklek. Viktig notis är att hundburarna som utkom tidigt på marknaden gick att öppna med en och samma nyckel, nycklarna var universala. Idag är de specifika!

Luckan på Artfex hundbur bil öppnas uppåt och har en gasdämpare för att ge en mjuk gång. Går att få i olika modeller för att passa just din bilmodell även om den har lasttröskel. Försedd med evakueringslucka perfekt för att få ut hunden vid en krock där bakluckan blockeras.

 • Nödlucka på baksidan av hundburen.
 • Utbudet av modeller och storlekar är stort, även artfex finns som grindar.
 • Det ingår golv i hundburen.
 • Ljudlösa hundburar som inte skramlar under färd.
De första modellerna kan öppnas med en och samma nyckel, så nycklarna är ej specifika på första årsmodellerna. Upptäcktes då vi var flera som testade modellen samtidigt.
Luckor som öppnas uppåt, svårt att hänga saker i krokar på burdörren.
Begränsat utrymme.

3. WT Metall Hundbur bil

MEST ANPASSNINGSBARA HUNDBUR BIL

4-stars
Köp hos wtmetall.se
Pris

≈ från 8.000 kr

Denna hundbur bil för dig som vill ha personliga mått helt utifrån dina önskemål och behov vid köp av hundbur, fungerar bilen inte bara som jakt och hundbilstransport så ger dessa otroligt skydd för bilens inredning. Lite mer för dig som är rädd om bilen.


De tillverkar skräddarsydda bilburar anpassade unikt efter varje bilmodell och önskemål. De anpassar allt från storlek till utrustning. Vare sig du är en barnfamilj eller någon som har med din hund i jobbet varje dag så försöker de tillsammans med dig hitta en lösning unik just för dig och din hund!  

De måttanpassade hundburarna från WT Metall är kända för deras komfort och gedigna utförande. De har en lång livslängd och är optimala i att skydda bilens inredning mot slitage av djurtransporterna. Det gör att smuts och hundhår stannar i buren och inte sprids i hela bilen.

Denna hundbur är helt ljudfri och byggd med material i väggarna som är värme och vattenavstötande, vilket är kanon under sommarmånadernas tryckande värme. De är även krocktestade med gott resultat och håller absolut i konkurrensen med hundburarna från mim variocage och även artfex enligt våra test. För oss som aktivt jagar kan dessa hundburar vara ett alternativ om transport av kortare sträckor behövs av villebråd då de som nämnts är en täckande bur mot bilens textilier och inredning.

 • Kan tillverka hundbur till bil efter specifika mått i olika storlekar.
 • Skyddar hunden mot värmande solstrålar.
 • Skyddar bilen mot smuts, päls och väta (STORT PLUS om villebråd behöver transporters utan att bilen riskerar fläckar och lukt).
Kan ge ekande ljud under färd då den är tom.

4. Flexxy Hundbur bil

BASIC HUNDBUR BIL

4-stars
Köp hos skruvat.se
Pris

≈ 5.000 – 9.000 kr (S-XL) (Dubbel, enkelbur)

När ditt krav på hundbur bil inte är mycket mer än att hålla din hund på plats vid en kollision då räcker en hundbur från Fleexy som uppfyller dessa krav men upplevs ranglig i sin helhet.


Flexxy hundbur är en smart svensktillverkad hundbur som besitter ett flertal funktioner som gör det extra säkert att transportera din hund. Hundburen är anpassad för att smidigt kunna monteras om även om din bil har en tröskel i bagageutrymmet, eller om du behöver byta bil tillfälligt.

Den krocktestade hundburen kan placeras på vilken sida du önskar i bagageutrymmet. Dörren är tvådelad samt har en smart gaspump som gör att den hålls öppen automatiskt till det att man stänger den, den kan även låsas för att öka säkerheten för djur och ägare även om bagageluckan är öppen. Den är tillverkad i aluminium och stål, vilket ger den en relativt låg vikt. 

Flexxy hundbur bil är utrustad med en nödutgång på baksidan av buren som kan öppnas vid eventuell nödsituation när inte ordinarie dörr går att öppna. Buren är till för SUV-, kombi-, samt halvkombi bilar och har två års garanti.

Flexxy hundbur bil är krocktestad för frontalkrockar hos RISE (Research Institutes of Sweden). RISE är de enda i världen som använder sig av en riktig bilkaross med inredning från ett fordon vid jämförelse av krocktestet.

 • Två års garanti.
 • Evakueringslucka.
 • Passar flertalet bilmodeller.
Upplevs lite tunn i material och konstruktion.

5. Pets BoxLifter Hundbur bil

HUNDBUR BIL FÖR SMÅHUNDAR

4-stars
Köp hos arkenzoo.se
Pris

≈ 750 kr

Hundburen för dig med den mindre lättare hundrasen och som gärna tar ut och rengör hundburen ofta. Utformningen samt material gör den lätt att rengöra.


Hundbur bil från 4Pets är en lätt men robust aluminiumkonstruktion. Dess utformning och material gör den lätt att rengöra. Hundburen är endast avsedd för transport av hund i sällskap med person. Lämplig för små till medelstora hundraser som Beagle, Foxterrier och Spaniels.

 • God ventilering.
 • Lätt att hålla ren.
Inte anpassad till större raser.
Rasslande ljud under färd.

Vanliga frågor:

Vilken hundbur passar i min bil?

På flertalet leverantörssidor finns specifika mått angivna på hundburarna samt till vilka bilmärken och modeller de passar. Du kanske vill få plats med annan packning i din bil samtidigt som hundburen är monterad. Även det beskrivs av de större leverantörerna som artfex hundbur och mim variocage.

Får man ha hund i baksätet?

Ja, det alternativet finns också. Hundar får transporteras i baksätet men måste sitta i fastspänd transportbur eller godkänd sele fastspänd i säkerhetsbältet. Vid en krock eller olycka får ingen risk för att din last ska kunna flyga runt i bilens öppna utrymme finnas.

Kan man ha hundbur i halvkombi?

Ja, hundburar finns idag anpassade även för halvkombi och sedanmodeller. De modeller som vi redovisat i Bäst i test erbjuder transportbur för halvkombi.

Hur länge får en hund sitta i hundbur?

Hunden måste enligt Jordbruksverket rastas var 3e timme vid transporter av fordon.

Mått på hundbur bil utifrån Jordbruksverkets riktlinjer

En hundbur bil ska vara tillräckligt stor för att din hund ska kunna röra sig, sitta och ligga i den på ett behagligt sätt. Enligt Jordbruksverket ska en hundbur beräknas utifrån följande:

Hundburen ska vara utifrån hundens längd, höjd och även anpassad för hundens bröstbredd.

 • Längd: 1,1 x hundens längd. (det vill säga är din hund 50 cm lång – ska då buren vara minsta 55 cm lång).
 • Bredd: 2,5 x hundens bröstbredd. (hundens bröstbredd är på 25cm – buren ska då vara minst 62,5cm bred).
 • Höjd: När hunden står i normal ställning ska det vara fritt från hjässa till burtak.

Ska både stora hundar och mindre hundar åka i hundbur bil?

Hunden ska enligt lag vara förankrad under färd, det spelar ingen roll om det är en liten hund eller stora hundar. Förankring kan vara avsedd bur, godkänd sele i säkerhetsbälte och i kombiutrymme med lastgaller.

Vad ska man tänka på när man köper hundbur bil?

Hundburens storlek ska vara anpassad för hunden eller hundarna som ska transporteras i buren. God ventilation men skydd för drag är viktigt, märk gärna transportburen med “living animal”, vattentillgång om så är möjligt och att ytan varken blir för kall eller varm.

Bästa hundburen är helt enkelt de allra flesta burar idag tack vare de tester som utförs. En hundbur bil ska utgöra en trygg plats för din hund. Ge hunden tid att vänja sig vid vistelsen i transportburen innan transport.

Bästa hundbur långresor. Vad bör man tänka på?

Vid långresor är det viktigt att ta del av vad det finns för lagar och regler inte bara i Sverige utan även i andra länder om transporten ska ske över landsgränser. God ventilation och tillgång till vatten bör transportburen erbjuda till hunden.

Krocksäker hundbur bil – bäst i test?

Självklart är hundburar som även testats vid kollisioner snäppet säkrare än övriga hundburar, samtidigt är det ett försäljningsargument. Alla bilar idag är krocktestade och utrustade med säkerhetsåtgärder för att människor ska kunna färdas säkert på vägarna. Det gäller även för hunden när den färdas i bilen.

Hundburar för bilen har blivit allt vanligare de senaste åren. Antal hundägare har exploderat i Sverige sedan pandemin och de nyblivna husdjuren behöver transporteras säkert i bilen.

Krocktestade hundburar är också ett effektivt sätt att skydda din hund vid en kraftig inbromsning eller vid en bilolycka. Med andra ord förhindrar buren hunden från att slungas genom bilen och bilrutan vid plötsliga stopp eller kollisioner. Det är dessutom lag på att hunden skall vara säkrad på något sätt vid färd i bilen.

Varför rekommenderas inte hundbur bil ifrån Jula eller Biltema?

Hundbur bil från lågpriskedjor som bland annat Jula och Biltema är precis som övriga burar godkända för att transportera hundar i om dessa är förankrade och inte kan flytta sig i bilen under färd eller vid en krock.

De är ett billigt alternativ som inte går att jämföras med de påkostade och testade hundburarna som finns med i vårt test.

Ljudnivå, komfort, design och materialval har en hel del kvar att önska för att tiden i bilen ska bli en trevlig skrammelfri resa både för hund och människa. Budget alternativ för att uppfylla kriterierna vid transport lagligt men inte mer än det erbjuds man vid dessa köp.

Hundbur bil finns i många olika storlekar, men livslängden av burarna är korta. Rostar snabbt och deformeras lätt och blir rangliga fort. De i plast har en tendens att spricka både i låga och höga temperaturer när bilen står utomhus. Helt enkelt är det så att man får det man betalar för i dessa val. De allra flesta av oss hundägare vill transportera vår hund i den bekvämare buren.

Hur kan man spänna fast en hundbur i bilen?

Viktigt att hundburen är förankrad på ett säkert sätt, burar levereras med anpassade spännband och instruktioner för att inte utgöra en fara vid transport. Använd förankringsöglor i bakluckans golv eller annan anordning som bilen tillhandahåller.

Vad ska man ha för hundbur bil enligt lag?

Enligt lag måste man ha en hundbur tillräckligt stor utifrån sin hunds storlek, i lagen är det djurhållningen och förankring av last vid transport som reglerar vad som är tillåtet. Många hundägare tror att det finns krav på att det är en krocktestad hundbur som sitter i bilen. Det är inte fallet, vid en krock ska hunden som annan last vara förankrad att den inte kan flyga runt i öppet utrymme och skada övriga passagerare och förare.

Får fler hundar åka i samma hundbur bil?

Ja, två hundar eller flera hundar får transporteras tillsammans i samma hundbur. Men måttet på buren ska vara beräknat på individernas individuella behov som redovisas i artikeln.

Hundburen passar min bil, men hunden får inte plats att ligga ner. Kan jag använda den ändå?

Nej, hundburen måste uppfylla jordbruksverkets krav för att få transportera hundar i hundburen. Större hundar och små hundar ska färdas i hundburar som har godkända mått.

Hur stor ska en hundbur bil vara?

Hundburen ska vara utifrån hundens längd, höjd och även anpassad för hundens bogbredd.

 • Längd: 1,1 x hundens längd. (det vill säga är din hund 50 cm lång – måste då buren vara minsta 55 cm lång).
 • Bredd: 2,5 x hundens bogbredd. (hundens bröstbredd är på 25cm – buren måste då vara minst 62,5cm bred).
 • Höjd: När hunden står i normal ställning mpste det vara fritt från hjässa till burtak.

Vem krocktestar hundburar- sp statens tekniska forskningsinstitut

Hos sp- har flera olika hundburar fått utstå de tester som tagits fram för att öka säkerheten för hund vid transport. För oss med utbildade jakthundar finns ett intresse av att även transporterna sker så säkert som möjligt.

En bra jakthund ligger det många timmars arbete bakom som är värt att värna om.

Sveriges tekniska forskningsinstitut i Borås

Hur kan bästa hundbur utses i ett bäst i test? I Sverige har vi statens tekniska forskningsinstitut i Borås (research institutes of sweden).

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, tidigare SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut och Statens Provningsanstalt testas hundburar i flertalet grundliga utmaningar, det är en kvalitetssäkring för oss konsumenter och värt att titta efter i val av hundbur för transport av hund.

Böter vid lös hund i bilen under färd?

Hund som transporteras löst i bil/fordon under färd åläggs med böter av polis vid trafikkontroll eller upptäckt av så förekommande. Två hundar lös under färd ger dubblering av bot, kostanden stiger för varje lös hund.

Idag ligger boten på 1500kr/ hund. hundburen är också att se som en livförsäkring för de personer som transporteras i bilen. Då redan en liten hund i en kollision väger betydligt mer än den faktiska vikten. Större hundar kan vara rent av dödande vid en kollision om de inte är fastspända.

Framför bilen i trafiken med förstånd och värna om de alla träningstimmar du lagt ner på din jakthund. Det är värt en hundbur flera gånger om!

Slutord, hundbur bil

Olika typer och modeller kan vara avgörande för att det är en bra hundbur just för din hund, dock måste hundburen vara anpassad utifrån hundens storlek enligt den tabell som beskrivs i artikeln.

Oavsett om du väljer en mim variocage enkel eller artfex hundbur måste måttet vara anpassat för den hund som du tänkt tranportera och vara förankrad att den inte kan flyga runt i bilen vid en kollision.

Bästa hundburen menar vi är mim variocage tätt följt av artfex hundbur, men bästa hundbur är den som passar både hunden och bilen!


Författare & testare
Johan-nydal-jagare
Johan Nydal, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.


Vad tyckte du om artikeln?

Använd stjärnorna för att ge oss ett betyg

Snittbetyg: 5 / 5. Antal röster 545

Jaktfakta.se
Logo
Enable registration in settings - general