Vapenpaket » Bäst i test 2024

Letar du efter bästa vapenpaket 2024? Då har du kommit helt rätt! Här hittar du vår topplista med fördelar samt nackdelar på olika vapenpaket som vi tycker är mest köpvärda just nu. Vi tagit del av flera hundra recensioner samt testat dem i praktiken. Vi har även delat upp vapenpaketen till flera olika kategorier och prisklasser så det ska passa alla nivåer samt plånböcker. Allt detta för att ge dig en så bra rekommendation som möjligt.

Testerna hos jaktfakta utförs av experter och kunniga personer inom sitt egna segment, alla har även tidigare erfarenhet av produkten. Vi väger in tekniska specifikationer och använder alla produkter i sin rätta miljö under en period från några veckor och upp till flera månader.

Författare & testare

linus-stromqvist-jagare
Linus Strömqvist, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.

Läs mer +

Testvinnare – Vapenpaket 2024


1. Tikka T3x Lite Adjustable Vapenpaket

BÄST I TEST VAPENPAKET 2024

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 18.000 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter det mest prisvärda vapenpaketet 2024. Tikka T3x Lite Adjustable paket är ett vapenpaket som kombinerar hög kvalitet och tillförlitlighet till ett mycket bra pris.


Tikka T3x Lite Adjustable paket har ett diskret yttre med sin svarta raka glasfiberförstärkta polymerstock samt blånerade pipa. Det som har gjort oss mest imponerad under testerna förutom den enkla med stilrena utformningen är Tikkas fantastiska precision! Denna modell klarar av långa distanser som 200-250 meter med mycket bra precision. Det är också ett lätt vapen som är väldigt smidigt, väger 2,8 kg.

Denna modell har en ny sorts skuminlägg som gör att syntetkolvarna fått mindre resonanseffekt, vilket leder till att du kan ta dig fram tystare i skogen. Både bakkappa samt kolvkam går att justera, vilket också gör att du kan anpassa geväret så det passar dig perfekt. Det medföljer ett Hawke Vantage 3-9×40 kikarsikte och du kan även välja ett annat kikarsikte till ett reducerat pris, finns ett flertal varianter att välja mellan.

Vi rekommenderar Tikka T3x Lite Adjustable Paket om du vill ha ett både prisvärt och mångsidigt vapenpaket, utan några krusiduller.

 • Mycket lätt (vikt 2,8 kg).
 • Piplängd 51 cm.
 • Justerbar kolvkam
 • Mycket bra kvalitet & hållbarhet​
 • Kaliber 6,5 | .308 Win | 9,3×62.
 • Ingår kikarsikte (Hawke Vantage 3-9×40). 
 • Det går att köpa till ljuddämpare för reducerat pris.

2. Blaser R8 Ultimate Vapenpaket

— BÄSTA PREMIUMVAL VAPENPAKET

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 75.000 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter ett riktigt exklusivt vapenpaket. Blaser R8 Ultimate AC tillhör ett av de mest exklusiva vapenpaketen på marknaden.


Blaser R8 Ultimate AC är ett fantastisk vapenpaket som sätter en helt ny standard både gällande design och funktionalitet. Förutom den övrigt fantastiska prestationen på R8, har Blaser också uppfunnit ett helt nytt sätt att att öka både precisionen på avtryckaren och pålitligheten. 

Den har en helt överlägsen pålitlighet och precision, även under väldigt dåliga väderförhållanden. Utöver ett rejält påkostat vapen får du också det mycket fina kikarsiktet Steiner Ranger 1-4×24 samt en ljuddämpare från märket Stalon. Detta är ett mycket påkostat vapenpaket så om du är ute efter ett vapenpaket i premiumklassen är detta helt rätt val för dig.

 • Justerbar kolvkam.
 • Löstagbart magasin.
 • Gängad M15x1.
 • Kaliber: 6,5×55 | .308 Win | 9,3×62.
 • Medföljer ljuddämpare från Stalon.
 • Medföljer kikarsikte Steiner Ranger 1-4×24.
 • Piplängd: 52 cm (.308 Win och 9,3×62), 58 cm (6,5×55).

3. Sako S20 Hunter Vapenpaket

— BÄSTA VAPENPAKET MITTERSTA PRISKLASSEN

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 22.500 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter ett prisvärt vapenpaket i den mittersta prisklassen. Sako S20 Hunter är ett vapenpaket som helt klart ger valuta för pengarna.


Sako S20 Hunter är ett vapenpaket som tillhör den mittersta prisklassen. Sako S20 passar bra till de allra flesta jaktformer. Den nya modellen har en tumhålskolv som är utformad för att ge bästa förutsättningarna till ett bra skott. Den har läderlika greppytor som ger ett mycket bra grepp, även i sämre väderförhållanden. Det ingår kikarsikte (Hawke Vantage 3-9×40) och du kan köpa till en ljuddämpare från Stalon till reducerat pris.

Vi rekommenderar Sako S20 Hunter till dig som vill ha ett vapenpaket med god kvalitet som tillhör den mittersta prisklassen.

 • Kaliber .308 Win.
 • Justerbart trycke (1-2kg).
 • Förbättrad säkring och bredare avtryckare.
 • Piplängd: 51cm som är gängad i 5/8-24.
 • Ingår kikarsikte (Hawke Vantage 3-9×40).
 • Ljuddämpare går att köpa med till reducerat pris.

4. Winchester XPR Adjustable Vapenpaket

BÄSTA BUDGETVAL VAPENPAKET

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 14.000 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter ett billigare vapenpaket. Winchester XPR Adjustable tillhör ett av de billigaste vapenpaketen på marknaden, men låt inte priset lura dig. Winchester XPR är faktiskt ett vapen som kombinerar mycket bra träffsäkerhet och kvalitet för prislappen.


Winchester XPR Adjustable är ett vapenpaket i den lägre prisklassen men den fungerar ändå bra till många olika jaktformer. Geväret har en syntetstock som går att justera och anpassa så den passar dig helt perfekt. Till vapenpaketet medföljer det också ett Hawke Vantage 3-9×40 kikarsikte samt en ljuddämpare där du får välja mellan Stalon Victor och Stalon X108.

När du köper vapenpaketet kan du välja kaliber .308 Win, vilket är en kaliber som fungerar bra till högviltsjakt på exempelvis älg eller björn, men det fungerar också till andra jaktformer. Piplängden är 51 cm och den är fabriksgängad M14x1. Rekommenderar Winchester XPR Adjustable Vapenpaket om du söker efter ett bra alternativ i den lägre prisklassen.

 • Vikt 3,2 kg.
 • Kaliber .308 Win
 • Piplängd: 53cm
 • Justerbar kolvkam
 • Medföljer kikarsikte och ljuddämpare.

Vanliga frågor:

Vad kostar ett bra vapenpaket?

Ett vapenpaket kan kosta allt från ca 10.000 till 80.000 kr. Många tror att de måste köpa det dyraste vapenpaket för att få bästa kvalitet och prestanda, men det är inte nödvändigtvis sant. Det finns flera prisvärda vapenpaket under 20.000 kr.

Är Sako S20 Hunter ett bra vapenpaket?

Sako S20 är helt klart ett bra vapenpaket. Enligt oss på jaktfakta är Sako S20 det mest prisvärda vapenpaketet i den mittersta prisklassen.

Bra vapenpaket till älgjakt?

När det gäller val av vapen till älgjakten finns det en del att välja på. Om du vill läsa mer om älgstudsare så finns det en mer utförlig artikel här: https://jaktfakta.se/basta-algstudsare

Vilken kaliber ska man välja till vapenpaket?

I Sverige är 6.5×55 en mycket vanlig kaliber som används till älg, björn och även till småvilt som rådjur. Värt att tänka på om du ska jaga björn är att de flesta björnar skjuts inom 20 meter och många gången även inom 5 meter. Ett tips om du ska jaga björn är att välja en lite grövre kaliber. Men kom ihåg att en grov kaliber fungerar inte som en ersättning för ett dåligt skott och björnen är en extrem jaktmaskin. Om du ska jaga björn rekommenderar vi främst kaliber .308 Win.

Om du endast ska jaga fågel så är ett tips att inte välja en allt för grov kaliber. Två bra kalibrar för fågeljakten är .222 eller .22 lr – Men om det blir ganska styva distanser så kan det vara bra med en grövre kaliber också. Om du exempelvis ska jaga toppfågel så kan en grövre kaliber vara att föredra eftersom det kan bli rätt så långa distanser.

Att tänka på innan du väljer ett vapenpaket

Innan du ska välja ett vapenpaket så är det viktigt att tänka på vad du vill jaga för vilt, ett bra tips är att välja en kaliber som passar till det mesta. Om du vill kunna jaga både högvilt samt småvilt så kan det vara bra att välja ett vapenpaket med klass 1.

I listan ovan hittar du vapenpaket 30-06, vapenpaket 308 win, vapenpaket 6,5×55 och såklart vapenpaket 9,3×62. Ett vapenpaket med dessa kalibrar räknas som ett klass 1 vapen och får användas till högvilt och såklart småvilt. När du valt vilken kaliber du vill ha så är det dags att välja tillbehör som kikarsikte, ljuddämpare och ammunition. Fördelen med ett vapenpaket är att det oftast följer med kikarsikte samt ljuddämpare.

Några tips och råd inför vapenvården

 1. Innan du använder ett nytt gevär eller nya gevärspipor, genomför en “Break-In” process. Mer information om Break-In finns här.
 2. Använd en boreguide för att vägleda rengöringsstången genom pipan. Mer information om boreguide finns här.
 3. För att underlätta vapenvården, fäst geväret på ett skjutstöd eller använd tvingar för att hålla det stabilt.
 4. För att undvika att få solventstänk på kolven under rengöringen, täck själva kolvstocken med en plastpåse.
 5. Om du utför vapenvård inomhus kan du använda en PET-flaska som du placerar över mynningen eller en Patch Catcher för att minska stänk och solventlukt. Tänk på att genomföra vapenvården i ett väl ventilerat utrymme, helst utomhus, när du hanterar solventer.
 6. Använd skyddshandskar eftersom du hanterar kemikalier.
 7. Om du rengör pipan direkt efter skjutningen när den fortfarande är varm, kommer rengöringsprocessen att vara lättare.
 8. Använd en pipett för att applicera solvent.

Vapenvårdsguide steg-för-steg

Påbörja genom att avlägsna slutstycket från vapnet och installera en boreguide. Boreguiden är ett plaströr som placeras på platsen där slutstycket tidigare var. Den styr rengöringsstången genom patronläget för att skydda patronläget och pipan från skador. Dessutom ser boreguiden till att rengöringsstången går rakt genom hela pipan och förhindrar att smuts och lösningsmedel kommer in i mekanismen.

Ta en rengöringslapp och fäst den på jaggen. Blötlägg lappen med krutlösarsolvent. För lappen genom patronläget (genom boreguiden) och framåt mot mynningen. Lappen ska inte vara alltför trög att dra genom pipan, men den bör ändå ha en viss motståndskraft. När lappen kommer ut ur mynningen, ta bort den och dra sedan tillbaka rengöringsstången utan lapp. Upprepa detta steg cirka 2-4 gånger. Kom ihåg att all hantering av rengöringsstången ska göras bakifrån, det vill säga från slutstycket och ut genom pipan.

Fäst en bronsborste på rengöringsstången och blötlägg den även med krutlösare innan du för in den i boreguiden/pipan. Dra bronsborsten fram och tillbaka i pipan, men se till att hela borsten kommer ut ur mynningen innan du vänder och drar åt andra hållet. Detta är viktigt för att undvika skador på själva pipan och pipans kröning. Utför cirka 10-15 drag fram och tillbaka i pipan med bronsborsten.

Använd sedan en rengöringslapp fuktad med krutlösarsolvent och för den genom pipan. Den första lappen kommer definitivt vara mycket smutsig. Dra några fler lappar genom pipan. Om lapparna fortfarande kommer ut svarta eller grå, upprepa steg 3 och 4 igen. När lapparna endast har en blå eller grön nyans, eller är helt vita, fortsätt till steg 5.

Torka av pipan med en helt torr rengöringslapp 1-3 gånger för att få den helt torr.

Nu är det dags att ta bort boreguiden och rengöra den innan den åter placeras i patronläget.

Nu är det dags att använda kopparlösaren, som löser upp kopparavlagringar som bildas i pipan efter att man har skjutit kopparmantlade eller tombakkulor, vilket är vanligt för de flesta kulor på marknaden. Ta en rengöringslapp och blötlägg den med kopparlösarsolvent. För lappen genom patronläget (genom boreguiden) och framåt mot mynningen. När lappen kommer ut ur mynningen, ta bort den och dra sedan tillbaka rengöringsstången utan lapp. Vänta ungefär 2 minuter innan du för igenom nästa lapp med kopparlösare. (Lapparna kommer nu ut i en blå/grön färg.)

Montera en nylonborste på rengöringsstången och blötlägg borsten med kopparsolvent. För borsten fram och tillbaka i pipan 5-10 gånger. Låt sedan kopparsolventen verka i pipan i cirka 5 minuter.

Därefter tar du ännu en rengöringslapp och blötlägger den med kopparsolvent. För lappen genom pipan och upprepa detta steg 2-3 gånger. Om lapparna kommer ut helt vita eller med väldigt lite blått/grönt, fortsätt till steg 10. Annars bör du upprepa steg 7-9.

Använd en helt torr rengöringslapp för att torka av pipan 1-3 gånger tills den är helt torr.

Ta nu bort boreguiden och rengör den innan du placerar tillbaka den i patronläget.

Slutligen är det dags att applicera vapenolja på pipan. Fukt en lapp med vapenolja och för den genom pipan. Upprepa detta steg 1-2 gånger. Applicera också olja på slutstycket och övriga vapendelar. Observera att om du planerar att använda vapnet omedelbart behöver du inte olja in pipan, eftersom pipan bör vara torr när skottet avfyras.

Hur man förvarar vapnet

Om du även ska köpa ett vapenskåp rekommenderar vi att du läser denna guide: https://jaktfakta.se/basta-vapenskap/

Slutord, vapenpaket

När det gäller val av vapenpaket för jakt är det viktigt att överväga flera faktorer för att hitta det som passar dig bäst. Här är några saker att tänka på:

 • Jakttyp: Vilken typ av jakt ska du bedriva? Är det storviltsjakt, småviltsjakt eller fågeljakt?
 • Jaktmiljö: Vilken typ av terräng och avstånd kommer du att jaga på?
 • Erfarenhetsnivå: Din erfarenhet som jägare kan påverka ditt val av vapenpaket.
 • Budget: Vapen och tillbehör kan variera kraftigt i pris. Bestäm din budget och leta efter vapenpaket som passar inom dina ekonomiska ramar.

Det bästa sättet att välja rätt vapenpaket är att besöka en specialiserad vapenhandlare eller konsultera erfarna jägare för råd och rekommendationer. De kan ge dig specifika råd baserat på dina behov och förväntningar.


Författare & testare
Johan-nydal-jagare
Johan Nydal, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.


Vad tyckte du om artikeln?

Använd stjärnorna för att ge oss ett betyg

Snittbetyg: 5 / 5. Antal röster 469

Jaktfakta.se
Logo
Enable registration in settings - general