Bästa avståndsmätare jakt » Bäst i test 2023

Har du tänkt att köpa avståndsmätare jakt? Då har du kommit helt rätt! Här hittar du vår topplista med fördelar samt nackdelar på olika avståndsmätare som vi tycker är mest köpvärda just nu. Vi tagit del av flera hundra recensioner samt testat dem i praktiken. Vi har även delat upp avståndsmätarna till flera olika kategorier och prisklasser så det ska passa alla nivåer samt plånböcker. Allt detta för att ge dig en så bra rekommendation som möjligt.

Testerna hos jaktfakta utförs av experter och kunniga personer inom sitt egna segment, alla har även tidigare erfarenhet av produkten. Vi väger in tekniska specifikationer och använder alla produkter i sin rätta miljö under en period från några veckor och upp till flera månader.

Författare & testare

Linus Strömqvist - Jaktfakta.se
Linus Strömqvist, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.

Läs mer +

Testvinnare – Avståndsmätare 2023


1. Konus Range 600

MEST PRISVÄRDA AVSTÅNDSMÄTARE

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 2.500 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter den mest prisvärda avståndsmätaren 2023. Konus Range 600 M är en avståndsmätare som kombinerar hög kvalitet och tillförlitlighet till ett mycket bra pris.


Konus Range 600 M är en mycket prisvärd avståndsmätare med bra kvalitet. Du kan mäta från 15 till 600 meter så den täcker alla dina behov vid exempelvis toppfågeljakt och annan typ av pyrschjakt där det blir lite längre distanser. Konus Range 600 är en mycket smidig avståndsmätare som bara väger ca 200g och det medföljer även en liten väska som du kan fästa i bältet.

Vi rekommenderar starkt att du köper konus range 600 om du vill ha en lätt, smidig och tålig avståndsmätare med bra kvalitet. Men notera att konus range 600 inte levererar riktigt lika bra skärpa och optik som Kahles modellerna. Konus Range 600 fungerar ändå alldeles utmärkt och kombinerar bra kvalitet och hållbarhet för prislappen, om du vill ha en avståndsmätare med extra bra optik så får du räkna med att lägga på minst 4000-5000 kr.

 • Vattentålig
 • Medföljer väska
 • Mäter upp till 600 m
 • Lätt och smidig (200g)
 • Bra kvalitet & hållbarhet​
Inte riktigt lika bra skärpa/optik som Kahles modellerna

2. Leica Rangemaster CRF 2400

BÄSTA PREMIUMVAL AVSTÅNDSMÄTARE​

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 6.500 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter en avståndsmätare i premiumklassen. Leica Rangefinder Rangemaster CRF 2400-R är en avståndsmätare som levererar en mycket högkvalitativ optik med fantastisk skärpa!


Leica Rangefinder Rangemaster CRF 2400-R är en avståndsmätare i premiumklassen som erbjuder en mycket hög kvalitet. Denna modell är utrustad med en laserfunktion som ger en mycket noggrann avståndsmätning upp till 2 200 meter. Dessutom är den utrustad med en SCAN mode funktion som även möjliggör avståndsbedömningen till rörliga mål. Leica Rangefinder har också en inbyggd lutningsfunktion som ser till att mätningarna görs i rätt vinkel, vilket garanterar noggrannhet även i kuperad terräng. När du köper denna modell medföljer det litium batteri (1st 3V litium C2R), bärrem och en väska.

Leica Rangefinder är ett perfekt val för dig som vill ha en lätt och smidig avståndsmätare som levererar en mycket högkvalitativ optik med fantastisk skärpa. En avståndsmätare i premiumklassen kostar lite mer förstås men vi vågar påstå att det kan vara värt varenda krona om du vill ha en avståndsmätare i toppklass! 

 • 7x förstoring
 • Upp till 2200 m
 • Objektiv diameter: 24mm
 • Lätt & smidig, 180g inkl. batteri.
 • Mycket bra kvalitet & hållbarhet​
Priset

3. Kahles Helia Range Finder

— EXTRA PREMIUMVAL AVSTÅNDSMÄTARE

3,5 stars
Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 17.700 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter en riktigt exklusiv kikare med inbyggd avståndsmätare. Kahles Helia Range Finder tillhör en av de mest exklusiva avståndsmätarna på marknaden.


Kahles Helia Range Finder är en riktigt exklusiv modell som är en kombination av kikare och avståndsmätare. Kahles Helia Range Finder är utformade för den riktiga entusiasten inom jakt och levererar en fantastisk prestation genom det stora synfältet och den otroliga träffsäkerheten. Den har en förstoring på hela 10x och en linsdiameter på 42 mm. Vid köp av denna Kahles Helia Range Finder får du 11 års garanti!

Kahles Helia Range Finder är ett utmärkt val för dig som vill ha det där lilla extra, det kostar lite mer förstås men det kan vara värt varenda krona om du vill ha en kikare med inbyggd avståndsmätare i toppklass!

Om du vill läsa mer om kikare med inbyggd avståndsmätare rekommenderar vi denna artikel: https://jaktfakta.se/basta-kikare-med-avstandsmatare/

 • 11 års garanti
 • Mäter upp till 1500 m
 • 42 mm linsdiameter
 • Mycket bra förstorning (10x)
Priset
Vikten (tyngre än andra modeller)

4. Gyttorp 600M WP

BÄSTA BUDGETVAL AVSTÅNDSMÄTARE

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 2.000 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter en prisvärd avståndsmätare i den lite lägre prisklassen. Gyttorp 600M WP är en avståndsmätare som kombinerar bra träffsäkerhet och lång räckvidd till ett mycket överkomligt pris.


Gyttorp 600M WP ska du köpa om du vill ha en bra avståndsmätare i den lite lägre prisklassen. Men låt inte prisklassen lura dig. Det är faktiskt en prisvärd avståndsmätare som kombinerar lång räckvidd med noggrannhet. Den är mycket enkel att använda; det är bara att rikta enheten mot målet, trycka på knappen och mätningen visas på skärmen. Gyttorp 600M WP klarar av mätningar på upp till 600 meter, vilket brukar vara tillräckligt för de flesta jägare. Vi rekommenderar denna avståndsmätare till dig som söker efter ett prisvärt budgetalternativ i den lägre prisklassen.

 • Bra pris
 • Mäter upp till 600 m
 • 6x förstorning
 • Mycket bra träffsäkerhet
Lite tyngre än tidigare modeller

Vanliga frågor avståndsmätare:

Hur fungerar en avståndsmätare?

En avståndsmätare fungerar på det sättet att den mäter avstånd med hjälp av laserpulser som träffar den den yta du vill mäta avståndet till och återvänder sedan.

Varför ska jag använda avståndsmätare?

Det gör jakten både säkrare och bättre när du enkelt kan avgöra avståndet till viltet.

Har en avståndsmätare laser?

Det finns avståndsmätare både med och utan laser.

Finns det kikare med avståndsmätare?

Det finns både klassiska avståndsmätare och kikare med inbyggda avståndsmätare.

Är avståndsmätare jakt konus bra?

Konus är ett prisvärt märke för avståndsmätare och något som vi rekommenderar.

Sammanfattning

En avståndsmätare för jakt är ett viktigt verktyg för alla jägare för att mäta avståndet, eftersom den ger exakta mätningar som kan vara skillnaden mellan en lyckad jakt och att komma hem tomhänt. Med modern teknik har avståndsmätare blivit mer kompakta och användarvänliga, vilket gör dem till en värdefull tillgång för alla jägare som vill öka sina chanser att lyckas i fält. Som jägare måste man ofta hantera en mängd olika utmanande terräng- och väderförhållanden, vilket kan göra det svårt att avgöra ett exakt avstånd. Det är viktigt att man inte låter sitt självförtroende ta över bara för att man är en erfaren jägare, man blir aldrig fullärd och även som erfaren jägare kan man ha fel på avstånd ibland.

Med en avståndsmätare till jakten kan du mäta avståndet och få ett exakt mått, så att du kan ta hänsyn till variabler som höjd och vindhastighet. När du väljer en avståndsmätare jakt är det viktigt att ta hänsyn till enhetens storlek och vikt samt batteritid. Med så många faktorer att ta hänsyn till kan det vara bra att läsa en köpguide innan du gör ditt köp. Genom att ta dig tid att välja rätt avståndsmätare för dina behov så kan det bidra till att du får uppleva en mycket framgångsrik jakt.

Att tänka på vid köp av avståndsmätare jakt

Du behöver inte lägga en förmögenhet på en avståndsmätare till jakten. I dag kan du hitta många prisvärda alternativ som ändå gör jobbet. När du letar efter en billig avståndsmätare till jakten ska du se till att tänka på de funktioner som är viktigast för dig. Om du till exempel behöver en avståndsmätare som är mycket exakt kan du leta efter en med laserteknik som exempelvis Kahles Helia Range Finder och Leica Rangemaster CRF 2400-R. Om du bara behöver en enkel avståndsmätare för att få en uppskattning av avståndet kan du kanske hitta en billigare avståndsmätare för jakt som ändå gör jobbet. Oavsett dina behov finns det troligen en avståndsmätare i denna artikel som passar dina behov.

Efter noggranna tester samt efter att ha granskat hundratals recessioner har vi kommit fram till att ovanstående avståndsmätare för jakt är de absolut bästa. Om du är hyffsat säker på vilka funktioner som du söker hos en avståndsmätare samt vilken prisklass du vill köra på så behöver valet inte varit särskilt svårt.

Fördelar med en avståndsmätare jakt

En avståndsmätare till jakten kan vara ett värdefullt verktyg för dig som jägare, eftersom den gör det möjligt att mäta det exakta avståndet. Detta är särskilt användbart när man jagar i öppna områden där det inte finns så många referenspunkter. En avståndsmätare kan också vara till hjälp när det gäller att bestämma den bästa vinkeln för ett skott, så att man träffar sitt mål. I slutändan kan en avståndsmätare ge dig som jägare den information du behöver för att lyckas med ett bra och säkert skott.

Avståndsmätare från Leica

Lecia är ett populärt varumärke som tillverkar avståndsmätare. Företaget är känt för kvalité och de har sin produktion i Tyskland. De grundades 1849 så det är ett företag som har mycket erfarenhet inom tillverkning av jaktutrustning som avståndsmätare. Vi rekommenderar detta varumärke och det finns även en mätare från dem med i vår topplista ovan. Leica Rangefinder är enligt oss en mycket prisvärd avståndsmätare. 

Avståndsmätare från Konus Range

Konus Range är kända för sin prisvärda avståndsmätare Konus Range 600 M. Den kostar endast ca 2500 kr och är utsedd till bäst i test avståndsmätare. Den klarar av att mäta avstånd mellan 15-600 meter vilket i regel täcker de behov man har som jägare. Den är även lätt och väger bara ca 200g. Om du är ute efter en mycket prisvärd avståndsmätare så rekommenderar vi starkt denna Konus Range 600 M

Avståndsmätare Kahles Helia

Kahles Helia är en avståndsmätare som tillhör de dyraste modellerna på marknaden. Men det finns faktiskt en anledning till det höga priset. Den har en toppkvalité i världsklass och erbjuder ett flertal förträffliga egenskaper. Den har en extremt bra träffbild, förstorning på 10x samt en linsdiameter på 42 mm. När man köper en Kahles Helia Range Finder får man även 11 års garanti, vilket talar för att kvalitén är i toppklass.


Författare & testare
Linus Strömqvist - Jaktfakta.se
Linus Strömqvist, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma. 


Vad tyckte du om artikeln?

Använd stjärnorna för att ge oss ett betyg

Snittbetyg: 5 / 5. Antal röster 23

Jaktfakta.se
Logo
Enable registration in settings - general