Bästa avståndsmätare jakt » Bäst i test 2024

Har du tänkt att köpa avståndsmätare jakt? Då har du kommit helt rätt! Här hittar du vår topplista med fördelar samt nackdelar på olika avståndsmätare som vi tycker är mest köpvärda just nu. Vi tagit del av flera hundra recensioner samt testat dem i praktiken. Vi har även delat upp avståndsmätarna till flera olika kategorier och prisklasser så det ska passa alla nivåer samt plånböcker. Allt detta för att ge dig en så bra rekommendation som möjligt.

Testerna hos jaktfakta utförs av experter och kunniga personer inom sitt egna segment, alla har även tidigare erfarenhet av produkten. Vi väger in tekniska specifikationer och använder alla produkter i sin rätta miljö under en period från några veckor och upp till flera månader.

Författare & testare

linus-stromqvist-jagare
Linus Strömqvist, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.

Läs mer +

Testvinnare – Avståndsmätare jakt 2024


1. Leica CRF 2400

MEST PRISVÄRDA AVSTÅNDSMÄTARE JAKT 2024

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 6.500 kr

Leica CRF 2400-R är en avståndsmätare som levererar knivskarp skärpa och färgåtergivning.


Leica CRF 2400-R är en avståndsmätare som erbjuder mycket hög kvalitet. Den är pålitlig, knivskarp skärpa och fungerar även bra för att speja på ljusa dagar. Den är utrustad med en laserfunktion som enligt tillverkaren ger en avståndsmätning upp till 2 200 meter.

Vi har testat Leica CRF 2400 på 2 200 meter och kommit fram till att 1 500 meter är max. Därefter försvinner precisionen, men det är dock imponerande. Denna modell är även utrustad med en SCAN-mode funktion som möjliggör avståndsbedömning till rörliga mål.

Om du köper hos pnjakt.se medföljer det litium batteri (1st 3V litium C2R), bärrem samt en väska.

 • 7x förstoring.
 • Garanti: 2 års.
 • Objektiv diameter: 24mm.
 • Lätt & smidig, 180g inkl. batteri.
 • Mycket bra kvalitet & hållbarhet​.
Priset

2. Konus Range 600

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 2.500 kr

Konus Range 600 M är en avståndsmätare som kombinerar bra kvalitet och tillförlitlighet till ett rimligt pris. Det är en prisvärd avståndsmätare för prislappen.


Konus Range 600 M är en prisvärd avståndsmätare med bra kvalitet för prislappen. Du kan mäta från 15 till ca 600 meter enligt tillverkaren. Under vårt test har vi kommit fram till att ca 500 meter är max. Därefter försvinner precisionen. Det är en smidig avståndsmätare som endast väger ca 200g och det medföljer även en väska som du kan fästa i bältet.

Vi rekommenderar att du köper Konus range 600 om du vill ha en lätt, smidig och tålig avståndsmätare i den lägre prisklassen. Men notera att Konus range 600 inte levererar riktigt lika bra skärpa och optik som Leica modellerna. Om du vill ha en avståndsmätare med extra bra optik får du räkna med att lägga på 4000-5000 kr.

 • Mycket vattentålig.
 • Medföljer väska.
 • Mäter upp till ca 600 m.
 • Lätt och smidig (200g).
Inte lika bra skärpa och precision som Leica modellerna.

3. Kahles Helia Range Finder

3,5 stars
Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 17.700 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter en riktigt exklusiv kikare med inbyggd avståndsmätare.


Kahles Helia Range Finder är en riktigt exklusiv modell som är en kombination av kikare och avståndsmätare. Kahles Helia Range Finder är utformade för den riktiga entusiasten och levererar en fantastisk skärpa genom det stora synfältet. Den har en förstoring på hela 10x och en linsdiameter på 42 mm. Vid köp av denna Kahles Helia Range Finder får du 11 års garanti.

Enligt tillverkaren ska den fungera upp till 1500 m. Vi har testat Kahles Helia Range Finder och kommit fram till att det fungerar alldeles utmärkt.

Kahles Helia Range Finder är ett bra val för dig som vill ha det där lilla extra, det kostar lite mer förstås men det kan vara värt varenda krona om du vill ha en kikare med inbyggd avståndsmätare i toppklass!

 • 11 års garanti.
 • Mäter upp till ca 1500 m.
 • 42 mm linsdiameter.
 • Mycket bra förstorning (10x).
Priset.
Vikten (tyngre än andra modeller).

4. Gyttorp 600M WP

3-stars
Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 2.000 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter avståndsmätare i prisklass budget. Gyttorp 600M WP är en avståndsmätare levererar en helt okej träffsäkerhet och skärpa för prisklassen.


Gyttorp 600M WP fungerar helt okej upp till ca 300 meter men skärpan är inte den bästa. Något svårt att tyda displayen under ljusa dagar. Men om du söker en billigare modell och inte har särskilt höga krav kan det vara ett alternativ.

 • Mäter upp till ca 300 meter.
 • 6x förstorning
Sämre skärpa än övriga modeller.
Svårt att tyda displayen under ljusa dagar.

Vanliga frågor avståndsmätare:

Hur fungerar en avståndsmätare?

Den skicka en infraröd stråle från platsen du står på, till det objekt du vill mäta avståndet till. Strålen reflekteras sedan tillbaka till avståndsmätaren som därmed kan beräkna avståndet.

Varför ska jag använda avståndsmätare?

En avståndsmätare gör jakten både säkrare och roligare när du enkelt kan avgöra avståndet till viltet.

Finns det kikare med avståndsmätare?

Det finns både klassiska avståndsmätare och kikare med inbyggda avståndsmätare.

Att tänka på vid köp av avståndsmätare jakt

Du behöver inte lägga en förmögenhet på en avståndsmätare. Du hitta många prisvärda alternativ som ändå gör jobbet. Efter vårt test har vi kommit fram till att Leica CRF 2400-R är den mest prisvärda avståndsmätare just nu. Om du vill ha en något billigare avståndsmätare som ändå levererar bra kvalitet rekommenderar vi Konus Range 600 M. Söker du efter en riktigt högkvalitativ kikare med inbyggd avståndsmätare rekommenderar vi Kahles Helia Range Finder.

Objektivdiameter

En avståndsmätares objektivdiameter motsvarar storleken på glaslinsen framför enheten och anges i millimeter. Monokulära avståndsmätare för jakt eller golf brukar ha en mindre objektivdiameter på 20-26 mm för att vara lätthanterliga och enkla att använda.

Större binokulära avståndsmätare kan dock ha linsdiametrar som är lika stora som vanliga kikare, exempelvis Bushnell Fusion 10×42. Med en sådan avståndsmätare får man både det stora ljusinsläppet hos en kikare och möjligheten att mäta avståndet. Dessa modeller är oftast dyra på grund av sin avancerade konstruktion och teknologi.

Generellt sett kan man säga att en större linsdiameter ger bättre förmåga att samla in ljus, vilket ger förbättrade möjligheter att mäta avstånd under tidiga morgnar och sena kvällar när ljusförhållandena är svaga. En avståndsmätare med märkningen 7×26 har exempelvis en standardobjektivdiameter på 26 mm för monokulära avståndsmätare.

Ytbehandling

Ytbehandlingen av linserna på en avståndsmätare kan variera. De mer exklusiva modellerna från till exempel Sig Sauer, Newcon, Zeiss och Bushnell använder i många fall samma avancerade ytbehandling som de bästa kikarna på marknaden, såsom Zeiss LotuTech eller Bushnell RainGuard. Vilken typ av ytbehandling som används påverkar ljusgenomsläppet och reptåligheten hos avståndsmätaren.

En ytbehandling med flera lager av hög kvalitet kan ge en ljusare och mer kontrastrik bild än en mindre påkostad behandling. Ytbehandlingen spelar också roll för hur linserna hanterar fukt, vattendroppar, smuts och damm. Många avståndsmätare i den högre prisklassen har en vatten- och smutsavstötande ytbehandling som förhindrar att oljor och damm fäster på ytan.

Synfält

Synfältet hos en avståndsmätare varierar främst baserat på förstoringen och objektivdiametern. En lägre förstoring ger ett bredare synfält i meter på ett specifikt avstånd, till exempel 1000 meter. På samma sätt ger en större objektivdiameter ett bredare och större synfält. För monokulära avståndsmätare, som är mer kompakta är synfältet ofta begränsat. Detta eftersom de är främst avsedda för att rikta lasern mot ett specifikt avlägset objekt.

Binokulära avståndsmätare har ett bredare synfält tack vare sina större dubbla objektiv och ger i de flesta fall ett synfält som är jämförbart med en vanlig kikare av samma typ. Om man behöver använda avståndsmätaren även som en vanlig kikare kan binokulära modeller som Bushnell Fusion eller Vortex Fury HD 5000 vara bra alternativ.

Dessa modeller erbjuder ett bredare synfält och bättre möjlighet att panorera över större områden jämfört med enklare golfavståndsmätare, som ofta är mer kompakta i design och funktion.

Ögonavstånd

Ögonavståndet hos en avståndsmätare fungerar på samma sätt som ögonavståndet för en kikare. Det vanliga ögonavståndet ligger vanligtvis mellan 8-20 mm. Om man använder glasögon är det värt att notera att för att kunna använda glasögonen tillsammans med avståndsmätaren krävs normalt sett ett ögonavstånd på minst 12-13 mm. I många fall kan man dock justera en mindre synavvikelse med dioptriinställningen som finns på okulardelen av avståndsmätaren, vilket eliminerar behovet av att använda glasögon.

Väderskydd

Majoriteten av avståndsmätare är konstruerade för att vara vattenskyddade och imfria. Vissa av dem är även fyllda med kvävgas, likt kikare, för att förhindra inre imbildning. Speciellt dyrare avståndsmätare erbjuder oftast en mycket hög grad av vattenskydd. Detta gör att de kan användas utan bekymmer under ihållande regn. För billigare avståndsmätare varierar nivån av vattenskydd. Det är viktigt att vara medveten om att garantin vanligtvis inte täcker vattenskador om avståndsmätaren inte är specifikt klassificerad som “vattentät”. Uttrycket “vattenresistent” innebär endast att avståndsmätaren tål lättare fukt och regn och generellt bör den inte användas i ihållande regn eller i starkt fuktiga miljöer. I sådana fall bör den skyddas bäst möjligt från regn och fukt.

Storlek och vikt

Storlek och vikt hos en avståndsmätare bestäms främst av objektivlinsens storlek och om det är en monokulär eller binokulär enhet. En större lins eller linser resulterar i en tyngre och större avståndsmätare. Om avsikten är att främst använda avståndsmätaren för golf eller jakt är det oftast mer praktiskt med en avståndsmätare som får plats i fickan och som snabbt och smidigt kan hanteras med en hand.

Dessa avståndsmätare har vanligtvis en mycket lätt vikt på 150-250 gram och deras storlek är anpassad för att enkelt kunna hållas och användas med en hand. Större avståndsmätare är mer avsedda för användning i bergsområden, på havet eller för stativmontering. Dessa enheter har en större linsdiameter och dubbla okular (tuber). Detta resulterar i att de oftast väger mycket mer, vanligtvis runt 1000-2000 gram. De har en större formfaktor för att kunna rymma elektronik och optik.

Fördelar med avståndsmätare jakt

En avståndsmätare till jakten kan vara ett värdefullt verktyg för dig som jägare, eftersom den gör det möjligt att mäta avståndet. Detta är särskilt användbart när man jagar i öppna områden där det inte finns så många referenspunkter.

Avståndsmätare från Lecia

Lecia är ett populärt varumärke som tillverkar avståndsmätare som är känt för kvalitet. De har sin produktion i Tyskland och grundades 1849. Det är alltså ett företag som har mycket erfarenhet inom tillverkning av jaktutrustning som exempelvis avståndsmätare.

Avståndsmätare från Konus Range

Konus är kända för sin billigare modell – Konus Range 600 M. Den kostar endast ca 2 500 kr och levererar en helt okej kvalitet för prisklassen. Den klarar av att mäta avstånd mellan ca 15-600 meter enligt tillverkaren. Under vårt test har vi kommit fram till att ca 500 meter är max. Därefter försvinner precisionen.

Avståndsmätare Kahles Helia

Kahles Helia är en avståndsmätare som tillhör de dyraste modellerna på marknaden. Men det finns faktiskt en anledning till det höga priset. Den har en toppkvalitet i världsklass och erbjuder ett flertal förträffliga egenskaper.

Slutord

En avståndsmätare jakt är ett viktigt verktyg för alla jägare för att mäta avståndet. Detta eftersom den ger bättre koll på avståndet som kan vara skillnaden mellan en lyckad jakt och att komma hem tomhänt. Med modern teknik har avståndsmätare blivit mer kompakta och med bättre precision.

Som jägare måste man ofta hantera en mängd olika utmanande terräng- och väderförhållanden, vilket kan göra det svårt att avgöra exakt avstånd. Det är viktigt att man inte låter sitt självförtroende ta över bara för att man är en erfaren jägare. Man blir aldrig fullärd och även som erfaren jägare kan man ta fel på avstånd.


Författare & testare
Johan-nydal-jagare
Johan Nydal, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.


Vad tyckte du om artikeln?

Använd stjärnorna för att ge oss ett betyg

Snittbetyg: 5 / 5. Antal röster 417

Jaktfakta.se
Logo
Enable registration in settings - general