Vapen för kvinnor (hagelgevär dam) » Bäst i test

Har du tänkt att köpa hagelgevär dam eller kanske ett kulgevär? Då har du kommit helt rätt! Här hittar du vår topplista med fördelar samt nackdelar på olika vapen för kvinnor som vi tycker är mest köpvärda just nu. Vi tagit del av flera hundra recensioner samt testat dem i praktiken. Vi har även delat upp vapnen till flera olika kategorier och prisklasser så det ska passa alla nivåer samt plånböcker. Allt detta för att ge dig en så bra rekommendation som möjligt.

Testerna hos jaktfakta utförs av experter och kunniga personer inom sitt egna segment, alla har även tidigare erfarenhet av produkten. Vi väger in tekniska specifikationer och använder alla produkter i sin rätta miljö under en period från några veckor och upp till flera månader.

Författare & testare

linus-stromqvist-jagare
Linus Strömqvist, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.

Läs mer +

Testvinnare – Vapen för kvinnor 2023


1. Tikka T3X Lite Compact

MEST PRISVÄRDA KULGEVÄR FÖR DAM

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 16.000 kr

Tikka T3X Lite Compact marknadsförs inte specifikt som ett vapen för kvinnor, utan som ett vapen som är anpassat för personer med kortare kroppsstorlek. I praktiken kan detta dock ofta vara samma sak.

Tikka T3X Lite Compact delar grundläggande egenskaper med sin populära och högt ansedda modell T3X. Detta garanterar hög kvalitet och prestanda.

Det som gör Tikka T3X Lite Compact speciellt är dess mindre kolv, som har utbytbara pistolgrepp i två olika vinklar. Kolven kan också anpassas genom att byta till en bredare framstock än den som monteras från fabrik.

Tikka T3X Lite Compact finns tillgängligt i sju olika kalibrar och kan köpas med eller utan gänga för ljuddämpare. Det är ett utmärkt vapen som vi verkligen rekommenderar. Vi rekommenderar dock att du provskjuter det först för att se om det passar dina mått och behov.


2. Winchester XPR Compact

— BÄSTA BUDGETVAL KULGEVÄR FÖR DAM

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 7.000 kr

Winchester XPR Compact är ett utmärkt val för kvinnor med en något begränsad budget eller för de som inte hittar rätt bland våra förstahandsrekommendationer.

Denna modell är en variant av den populära Winchester XPR, men med en kortare kolv som är utformad för att passa kortare personer, inklusive kvinnor. Den finns tillgänglig i kaliber 308 Winchester, vilket gör den användbar för alla typer av jakt.

Om den här modellen passar just dig? Det finns bara ett sätt att ta reda på det, och det är att prova den själv. Oavsett resultatet får du här ett kvalitetsvapen från Winchester, som bygger på årtionden av tradition och erfarenhet.


3. Jaguar Ultra Light FX Wood Short

— BÄSTA HAGELGEVÄR DAM

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 12.000 kr

Det här är en kompakt version av det vanliga hagelgeväret från Jaguar, speciellt utformat för personer med kortare kroppsstorlek.

Både kolv och pipa på detta vapen är mindre än de på det vanliga Jaguar Ultra Light FX Wood-geväret. I övrigt behåller vapnet samma egenskaper som sin större motsvarighet, inklusive kaliber 12, enkeltrycksmekanism, ejektor och utbytbara choker.

Även om vi ser vissa nackdelar med den kortare pipan, vill vi ändå rekommendera att du testar detta vapen om du är ute efter ett hagelgevär i kaliber 12. Endast du kan avgöra om det fungerar bra för dig eller inte. Oavsett utfallet kan du vara trygg i vetskapen att detta är ett kvalitetsvapen, vilket både tillverkarens namn och prislappen indikerar.


Vapen för kvinnor – hagelgevär dam

De senaste åren har efterfrågan på vapen för kvinnor ökat i samband med en ökning av antalet kvinnor som tar jägarexamen och börjar jaga.

Kvinnor har en annorlunda anatomisk struktur än män, vilket innebär att de i allmänhet behöver vapen med en något annorlunda konfiguration. Det är dock viktigt att betona att vapenval är mycket individuellt, även för män, och att det inte finns en universell storlek som passar alla kvinnor.

Vi vet att kvinnor generellt sett har kortare armar och mindre händer än män, samtidigt som de vanligtvis har längre halsar. Med denna kunskap kan vi dra vissa slutsatser om vilka vapen som troligtvis passar kvinnor bättre än män.

Kan standardvapen modifieras för att passa kvinnor?

Det är möjligt att modifiera de flesta standardvapen på olika sätt. Till exempel kan en träkolv vanligtvis kapas för att passa en skytt med olika dimensioner än de som tillverkaren ursprungligen avsåg. I vissa fall kan även själva kolven bytas ut.

Att genomföra modifieringar på ett befintligt vapen kan vara både kostsamt och tidskrävande. Men om det befintliga vapnet passar perfekt för övrigt, kan det vara en väg att överväga oavsett om du är man eller kvinna.

Utmärkande egenskaper hos vapen för kvinnor

På grund av den ökande efterfrågan har vissa tillverkare valt att ta itu med denna nya marknad och investerat i utvecklingen av vapen specifikt för kvinnor. Dessa vapen är ofta baserade på befintliga modeller som har anpassats på olika sätt.

De specifika anpassningarna varierar naturligtvis mellan olika tillverkare, men generellt sett kan sägas att vapen för kvinnor i allmänhet har ett mer brant pistolgrepp med mindre omkrets, en kortare kolv och en förhöjd kolvkam.

De första två anpassningarna är relaterade till kvinnors kortare armar och mindre händer. Det kan vara svårt för dem att hantera ett vapen i herrstorlek, och pistolgreppet är ofta för stort för en bekväm och ergonomisk skjutning.

Anpassningen av kolvkammen beror på att kvinnor generellt har en längre hals. Siktet behöver vara längre bort i förhållande till resten av vapnet för att kunna sikta korrekt.


Författare & testare
linus-stromqvist-jagare
Linus Strömqvist, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.


Vad tyckte du om artikeln?

Använd stjärnorna för att ge oss ett betyg

Snittbetyg: 5 / 5. Antal röster 217

Jaktfakta.se
Logo
Enable registration in settings - general