22lr gevär » Bäst i test 2023

Har du tänkt att köpa ett nytt .22 LR gevär? Då har du hittat helt rätt. Här finner du vår topplista med förslag och synpunkter på olika 22lr gevär som vi tycker är mest köpvärda just nu. Det finns såklart inget gevär som är “bäst” i alla lägen och därför har vi tagit det i beaktande. 

När vi har sammanställt listan nedan har vi har tagit del av flera hundra recensioner för olika 22lr gevär samt testat dem i praktiken, allt detta för att ge dig en så bra rekommendation som möjligt.

Foto: Linus Strömqvist - Jaktfakta.se

 

Linus Strömqvist.

Vi rekommenderar köp av flera olika 22lr gevär som passar alla nivåer samt plånböcker.

– 22lr är en mycket trevlig kaliber som många jägare använder till fågeljakt eller till övningsskytte. Det är också vanligt att 22lr används till olika former av tävlingsskytte som mest känt till skidskytte. Jag har själv en förkärlek till just denna kaliber och har använt den mycket till fågeljakten med våra Norrbottenspetsar. Till harjakten har jag också på senaste tiden gått från hagelgevär till 22lr. Den fungerar mycket bra på hare och det blir också lite mer utmaning än att bara dra iväg en hagelsvärm. En annan fördel med 22lr gevär är priset, de är relativt billiga och du kan få ett bra 22lr gevär från ca 6000-12000 kr. När det kommer till ammunitionen så har nog 22lr en av dom absolut billigaste ammunitionen i världen. Sammanfattningsvis så är denna som sagt en mycket trevlig kaliber som jag rekommenderar till dig som ska jaga fågel, hare eller till liknande sammanhang. Efter att ha granskat ett högt antal recensioner och testat gevären så har vi kommit fram till vilka som vi tycker är mest prisvärda just nu och sammanställt en topplista nedan.

 

Tikka T1x Rimfire (mest prisvärt)

Tikka T1x Rimfire 22lr (mest prisvärt)

Tikka T1x Rimfire är ett mycket bra 22lr gevär och enligt oss den mest prisvärda! Geväret släpptes 2018 och hade då premiär på IWA Mässan. Geväret har en 51 cm lång pipa som är fabriksgängad. Tikka T1x Rimfire har en väldigt bra slutstycksgång och den levereras med ett löstagningsbart 10-skotts magasin. Fantastisk kul att se ett så pass påkostat 22 lr gevär till så förmånligt pris. Geväret har också ett utbytbart pistolgrepp och framstock, samma som till den populära T3x modellen. En stor fördel är också att geväret är väldigt lätt och väger bara 2,6 kg. Detta gör att det blir väldigt smidigt att ha med sig på långa jaktdagar. Rekommenderar starkt Tikka T1x Rimfire som din nästa 22 lr. 

Egenskaper:

 • Kaliber 22lr.
 • Vikt 2,6 kg.
 • Kolven har samma infästning som T3x.
 • Piplängd: 51 cm.
 • Justerbart trycke: 2-4lbs. (ca 900g-1,8kg).
 • Utbytbart pistolgrepp samt framstock.

Pris ≈ 8.499 kr

Finns även till vänsterskyttar här: Tikka T1x Rimfire Vänster

2. Sako Quad Hunter Pro

2. Sako Quad Hunter Pro

Även denna modell Sako Quad Hunter Pro är ett bra köp för den som letar efter ett bra 22 lr gevär. Om du letar efter ett 22 lr gevär med bra funktionalitet och som har den traditonella designen så kan detta vara helt rätt val för dig. När du köper Salo Quad Hunter Pro kan du välja antingen .22 LR eller .22 WMR. Från egna erfarenheter av att jaga fågel så är .22 WMR att föredra eftersom den har bättre restverkan samt länge räckvidd än .22 LR. Avtryckaren är justerbart på 1-2 kg och det medföljer ett 5-skotts magasin. Sako Quad Pro levereras utan öppet riktmedel men med en 11 mm fast skena för att kunna montera kikarsikte på lådan. Om du istället vill ha ett öppet riktmedel så finns det som tillval och du kan då skicka ett mejl efter din beställning till pnjakt.se. Sammanfattningsvis så rekommenderar vi Sako Quad Hunter Pro som ditt nästa 22lr/22 WMR gevär om du vill ha en prisvärd modell med den klassiska designen. 

Egenskaper:

 • Kaliber 22 LR och .22 WMR
 • Vikt 2,8 kg.
 • Längd: 1025 mm
 • Piplängd: 560 mm & Gängad

Pris ≈ 15.499 kr

3. Brno CZ 457 Long Range Precision

3. Brno CZ 457 Long Range Precision

Brno CZ 457 Long Range Precision är ett mycket bra 22lr gevär som är känt för sin höga precision på långa distanser. Med denna modell är det också möjligt att skjuta extremt tätt, även fast det är ett 22lr gevär. Kolven har en mycket optimal ergonomisk känsla som gör att det blir väldigt trevligt att skjuta med den. Det sitter en förlängd framstock monterad och den undre delen av själva kolven hjälper till med ett behagligt stöd för handen. Vi har läst mycket goda kundomdömen för denna Brno CZ 457 Long Range och det är väldigt välförtjänt. Rekommenderar denna modell till jakt som ibland kräver långa distanser som exempelvis fågeljakt, men även till olika former av tränings eller tävlingsskytte.

Egenskaper:

 • Kaliber 22lr.
 • Vikt 3,8kg.
 • Totallängd 1010 mm.
 • Piplängd 525mm.
 • Löstagbart magasin, fem skottsmagasin.
 • Gänga 1/2” 20.

Pris ≈ 16.295 kr

4. Sako Quad Varmint Träkolv

4. Sako Quad Varmint Träkolv

Sako Quad Varmint är ett elegant 22lr gevär med klassisk design. Det är en mycket enkel men snygg varmintmodell med kolv i oljebonad valnöt. Geväret har en bred framstock som ger ett mycket stadigt grepp. Det medföljer ett 5-skotts magasin och när du köper geväret är pipan färdigängad för en ljuddämpare. När du beställer kan du välja mellan .22 LR och .22 WMR. Om du är en varmintskytt samt gillar den mer klassiska designen med trästock så är Sako Quad Varmint ett bra alternativ för dig.

Egenskaper:

 • Trästock med oljebonad valnöt.
 • Varmintmodell.
 • Pipa gängad för ljuddämpare.
 • Längd: 1025 mm.
 • Vikt: 3,5 kg.
 • Bred framstock som ger stadigt grepp.

Pris ≈ 15.499 kr

5. Browning T-Bolt Composite

5. Browning T-Bolt Composite

Sist men inte minst så har vi en modell från Browning. En mycket känd och bra vapentillverkare som har producerat tiotals miljoner gevär sedan 1897. Browning T-Bolt Composite är en av deras bästa modeller när det kommer till 22lr. Det är ett mycket exakt och pålitligt gevär. De flesta 22 lr gevär har ett 5-skotts magasin men när du köper denna modell får du med ett 10-skotts magasin. Browning T-bolt Composite fungerar bra till både jakt och tränings- eller tävlingsskytte. 

Egenskaper:

 • .22 LR 
 • Piplängd: 56cm
 • Magasinkapacitet: 10 Patroner

Pris ≈ 9.195 kr

Köpa 22lr som nybörjare

Det är vanligt att man köper ett 22lr gevär när man är nybörjare. Det är en kaliber som är bra att börja med av flera anledningar. Ett 22lr gevär väger inte särskilt mycket så det är en lätt och smidig bössa att träna med. Det är också ett relativt billigt gevär som man kan köpa för ca 6000-12000 kr.

22lr ammunition

En stor fördel när det kommer till .22 lr gevär är att det blir väldigt billigt att skjuta med. Ammunitionen är den mest använda i hela världen, vilket gör att den blir väldigt billig. Du kan köpa .22lr ammunition i storpack – Pnjakt.se har t.ex ett paket där du kan köpa 50 st kulor för endast 59 kr, vilket endast blir en styckkostnad på ca 1,2 kr. Norma TAC-22 22lr 50st paket finns att köpa här.

Olika användningsområden med ett 22lr gevär

Vanligaste användningsområdena för ett .22lr gevär är såklart övningskytte, olika former av tävlingskytte och jakt. När det kommer till jakten så fungerar denna kaliber mycket bra till olika former av fågeljakt på exempelvis tjäder, orre och järpe. Som jag tidigare nämnde så har jag en liten förkärlek till just denna kaliber och brukar även använda den till harjakten, inte för att det blir lättare utan tvärtom. Det är trevligare med lite mer utmaning och man jämnar ut oddsen lite mer mellan jägare och hare när man inte bara skickar iväg en hagelsvärm. 

Vanliga frågor:

Det går alldeles utmärkt att köpa ljuddämpare till .22lr gevär. Den 1:a juli 2022 blev ljuddämpare helt licensfria enligt lag.

Med kaliber .22lr (klass 4) får man skjuta fågel, mink, mård samt hare (vildkanin).

Författare & testare
Linus Strömqvist - Jaktfakta.se
Linus Strömqvist, Sollefteå.

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma. 

Populära artiklar

Vad tyckte du om artikeln?

Använd stjärnorna för att ge oss ett betyg

Snittbetyg: 5 / 5. Antal röster 4

Jaktfakta.se
Logo
Enable registration in settings - general