Köpa 22lr gevär » Bäst i test 2024

Har du tänkt att köpa 22lr gevär? Då har du kommit helt rätt! Här hittar du vår topplista med fördelar samt nackdelar på olika 22lr gevär som vi tycker är mest köpvärda just nu. Vi tagit del av flera hundra recensioner samt testat dem i praktiken. Vi har även delat upp dem till flera olika kategorier och prisklasser så det ska passa alla nivåer samt plånböcker. Allt detta för att ge dig en så bra rekommendation som möjligt.

Testerna hos jaktfakta utförs av experter och kunniga personer inom sitt egna segment, alla har även tidigare erfarenhet av produkten. Vi väger in tekniska specifikationer och använder alla produkter i sin rätta miljö under en period från några veckor och upp till flera månader.

Författare & testare

linus-stromqvist-jagare
Linus Strömqvist, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.

Läs mer +

Bästa 22lr gevär – Produktvinnare


1. Sako Quad Hunter (22lr gevär)

5-stars
Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 19.000 kr

Sako Quad Hunter Pro är ett driftsäkert 22lr gevär som håller mycket hög kvalitet. Inga problem med repetering eller utkast. När du köper geväret kan du välja mellan kaliber 22 LR, 17 Mach 2, 22 WMR och 17 HMR. En stor fördel är att du har möjlighet till att byta pipa (verktyg medföljer).

Sako Quad Pro levereras utan öppet riktmedel men med en 11 mm fast skena för att kunna montera kikarsikte på lådan. Om du vill ha ett öppet riktmedel finns det som tillval hos pnjakt. Du skickar bara ett mejl efter din beställning.

Sako Quad Hunter Pro rekommenderas till dig som söker efter ett driftsäkert 22lr gevär med möjligheten att byta pipa.

 • Lätt vikt – 2,8 kg.
 • Längd: 1025 mm.
 • Piplängd: 560 mm & Gängad.
 • Stocken av Monte Carlo-stil (valnöt med oljefinish).
 • Driftsäker, inga problem med repetering eller utkast.
 • Möjlighet till pipbyte (du kan t.ex köpa en 17hmr pipa för fågeljakten).
Väldigt få eftermarknadsdelar, finns t.ex. inte någon chassiekolv.
Priset, en av de dyraste modellerna av 22lr gevär.

2. Sako Quad Varmint Träkolv (22lr gevär)

4,5-stars
Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 19.000 kr

Sako Quad Varmint är ett elegant 22lr gevär för varmintskytten som uppskattar den klassiska trästocken. Geväret har en bred framstock som ger ett mycket stadigt grepp. Det medföljer ett 5-skotts magasin och pipan är färdigängad för ljuddämpare.

När du beställer kan du välja mellan kaliber 22 LR, 17 Mach 2, 22 WMR och 17 HMR. Möjlighet till pipbyte (Verktyg medföljer). Om du är en varmintskytt samt gillar den mer klassiska utformningen med trästock kan Sako Quad Varmint vara ett bra alternativ för dig.

 • Vikt: 3,5 kg.
 • Längd: 1025 mm.
 • Varmintmodell.
 • Pipa gängad för ljuddämpare.
 • Bred framstock som ger stadigt grepp.
Priset, en av de dyraste modellerna av 22lr gevär.

3. Tikka T1x Rimfire (22lr gevär)

4-stars
Köp hos PNJAKT.SE
Pris

≈ 9.000 kr

Tikka T1x Rimfire är ett mycket välfungerande 22lr gevär som släpptes 2018 och hade då premiär på IWA Mässan. Geväret har en 51 cm lång pipa som är fabriksgängad. Tikka T1x Rimfire har en bra slutstycksgång och den levereras med ett löstagningsbart 10-skotts magasin. Fantastisk kul att se ett så pass påkostat 22lr gevär till så förmånligt pris.

Geväret har också ett utbytbart pistolgrepp och framstock, samma som till den populära T3x modellen. En stor fördel är också att geväret är väldigt lätt och väger bara 2,6 kg. Detta gör att det blir väldigt smidigt att ha med sig på långa jaktdagar.

Om du inte är intresserad av pipbyte eller Sako varumärket är T1x nästan ett bättre köp. Om det inte var för möjligheten att byta pipa skulle vi ranka Tikka T1x Rimfire modellen högre.

Finns även till vänsterskyttar här: Tikka T1x Rimfire Vänster

 • Lätt – vikt 2,6 kg.
 • Piplängd: 51 cm.
 • Utbytbart pistolgrepp samt framstock.
 • Justerbart trycke: 2-4lbs. (ca 900g-1,8kg).
 • Kolven har samma infästning som T3x.
Ej möjlighet att byta pipa.
Plastig kolv men det är ju en smaksak. 

4. Browning T-Bolt Composite (22lr gevär)

4-stars
Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 9.200 kr

Browning T-Bolt Composite är en modell från ett mycket känd och bra vapentillverkare som har producerat tiotals miljoner gevär sedan 1897. Browning T-Bolt Composite är en av deras bästa modeller när det kommer till 22lr gevär.

Det är ett exakt och pålitligt gevär. De flesta 22lr gevär har ett 5-skotts magasin men när du köper denna modell får du med ett 10-skotts magasin. Geväret fungerar bra till både jakt och tränings- eller tävlingsskytte. 

 • Kaliber: 22lr & 17HMR
 • Piplängd: 56cm.
 • Magasinkapacitet: 10 Patroner.
Lite trögt att stänga slutstycket, då man spänner mekanismen “sista biten” innan den går i lås…
Plastig kolv men det är ju en smaksak. 

5. Brno CZ 457 Thumbhole (22lr gevär)

4-stars
Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 13.500 kr

Några av ändringarna som har genomförts på Brno CZ 457 inkluderar en uppdaterad säkringsmekanism och förbättrade tryck. Integreringen med den populära 557-modellen beträffande vissa komponenter anses vara mycket framgångsrik.

CZ har smart nog valt att behålla CZ 455-modellernas magasin och pipbytesystem. CZ 457 Thumbhole är utrustad med en modern och robust laminatstock i en vacker grå/brun färg som är ergonomiskt utformad för precisionsskytte.

Den har en 20-tums pipa med 1/2×20 unf-gängor och en rekylbroms. Med pipbytesystemet kan man använda upp till tre olika kalibrar med samma stock. Det finns också möjlighet att köpa till ett större magasin om så önskas.

 • Längd: 910mm.
 • Piplängd: 52,5 cm.
 • Vikt: 3,5kg.
 • Kaliber: 22 LR, 17 HMR, 22 WMR.
 • Magasin: 5 skotts.
 • Trycke: Justerbart.
 • Stock: Laminat.
Måste sätta picatinny skenan i 11mm fästet och dra fast den så att den hålls uppåt med sättskruv. Det funkar för det mesta men det är inte mycket som håller fast den jämfört med hur skenan sitter fast på en T1x.
Kan uppfattas som lite “för mycket”. Men det är ju en smaksak om man gillar mer klassisk utformning eller inte.

Vanliga frågor:

Får man ha ljuddämpare på 22lr gevär?

Det går alldeles utmärkt att köpa ljuddämpare till 22lr gevär. Den 1:a juli 2022 blev ljuddämpare helt licensfria enligt lag.

Vilka djur får man skjuta med 22lr klass 3?

Samtliga viltarter utom älg, björn, hjort, visent, myskoxe, mufflonfår, varg, vildsvin, säl, rådjur, järv, lodjur och bäver. (Kulvikt minst 2,5 g och anslagsenergi vid 100 m minst 200 J).

Vilka djur får man skjuta med 22lr klass 4?

Vildkanin, iller, frett, mård, mink, hermelin, vessla, lämmel, råtta, mullvad, sork, bisam, mus, havstrut, gråtrut, silltrut, fiskmås, skrattmås, sothöna, ripa, järpe, fasan,  rapphöna, duva, kråka, råka, skata, kaja, nötskrika, björktrast, koltrast, stare, gråsparv och pilfink. (Anslagsenergi direkt efter mynningen oavsett kulvikt minst 150 J).

Köpa 22lr gevär som nybörjare

Det är vanligt att man köper ett 22lr gevär när man är nybörjare. Det är en kaliber som är bra att börja med av flera anledningar.

Ett 22lr gevär väger inte särskilt mycket så det är ett lätt och smidigt gevär att träna med. Det är också ett relativt billigt gevär som man kan köpa för ca 6000-12000 kr.

22lr gevär – trevlig kaliber

22lr är en mycket trevlig kaliber som många jägare använder till fågeljakt eller till övningsskytte. Det är också vanligt att 22lr används till olika former av tävlingsskytte som mest känt till skidskytte.

Jag har själv en förkärlek till just denna kaliber (22lr Winchester) och har använt den mycket till fågeljakten med våra norrbottenspetsar.

En annan fördel med 22lr gevär är priset, de är relativt billiga och du kan få ett bra 22lr gevär från ca 9000 kr och uppåt. När det kommer till ammunitionen så har nog 22lr en av dom absolut billigaste ammunitionen i världen.

Slutord, köpa 22lr gevär

Att köpa 22lr gevär kan många gånger vara något underskattat. Jag värderar faktiskt 22lr gevär mycket högt. Har för närvarande två och skulle gärna vilja ha ytterligare 2-3 men mitt vapenskåp räcker inte riktigt till för det …

22lr gevär är utmärkt för träning, ger en rolig skjutupplevelse och är förvånansvärt kraftfull som jaktpatron. Själv har jag haft stor användning av 22lr Winchester till fågeljakten.

Dock anser jag att det är viktigt att investera i en högkvalitativ modell. Det finns mycket rappel när det kommer till 22lr gevär.


Författare & testare
Johan-nydal-jagare
Johan Nydal, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.


Vad tyckte du om artikeln?

Använd stjärnorna för att ge oss ett betyg

Snittbetyg: 5 / 5. Antal röster 252

Jaktfakta.se
Logo
Enable registration in settings - general