Köpa hagelgevär » Bäst i test 2024

Har du tänkt att köpa hagelgevär? Då har du kommit helt rätt! Här hittar du vår topplista med fördelar samt nackdelar på olika hagelgevär som vi tycker är mest köpvärda just nu. Vi tagit del av flera hundra recensioner samt testat dem i praktiken. Vi har även delat upp hagelgevär till flera olika kategorier och prisklasser så det ska passa alla nivåer samt plånböcker. Allt detta för att ge dig en så bra rekommendation som möjligt.

Testerna hos jaktfakta utförs av experter och kunniga personer inom sitt egna segment, alla har även tidigare erfarenhet av produkten. Vi väger in tekniska specifikationer och använder alla produkter i sin rätta miljö under en period från några veckor och upp till flera månader.

Författare & testare

linus-stromqvist-jagare
Linus Strömqvist, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.

Läs mer +

Testvinnare – köpa hagelgevär 2024


1. Hagelgevär Browning B525 New Sporter One

BÄST I TEST HAGELGEVÄR 2024

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 25.000 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter ett mycket prisvärt hagelgevär. Browning B525 New Sporter One är ett hagelgevär som kombinerar hög kvalitet och tillförlitlighet till ett mycket bra pris.


Browning B525 New Sporter One är ett hagelgevär som kombinerar hög kvalitet och tillförlitlighet till ett mycket bra pris. Browning B525 New Sporter One har inte bara visat upp förträffliga resultat under våra praktiska test utan den har även en mycket snygg och elegant design med valnötelement. Hagelgeväret kommer i tre olika piplängder på 71 cm, 76 cm och 81 cm vilket tillgodoser alla olika preferenser.

Browning B525 New Sporter One har också en relativt lätt vikt på 3,4 kg – vilket gör den smidig att bära med sig under långa jaktdagar. Den har också en utmärkt hållbarhet och är tillverkad av högkvalitativt material. Under vårt test har den även visat upp mycket bra egenskaper när det kommer till precision samt spridning.

Med alla dessa funktionaliteter blir Browning B525 New Sporter One bäst i test vinnare 2024. Vi kan starkt rekommendera denna modell om du söker efter ett prisvärt hagelgevär med hög kvalitet.

 • Lätt och smidig (3,4kg)​
 • Ställbara vikter på pipan
 • Kaliber 12/76
 • Som ett kassaskåp i låset, fantastisk kvalitets känsla!
Ej justerbar kolvkam

2. Hagelgevär Browning B725 Pro Trap Adjustable

— BÄSTA PREMIUMVAL HAGELGEVÄR

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 64.000 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter ett riktigt exklusivt hagelgevär. Browning B725 Pro Trap Adjustable tillhör ett av de mest exklusiva hagelgevären på marknaden.


Browning B725 Pro Trap Adjustable är ett förstklassigt hagelgevär som tillhör en av världens mest exklusiva hagelgevär. Den har justerbar kolvkam som gör att du kan anpassa höjden på kolvkammen så det passar dig perfekt! Det går även att välja mellan 76 cm och 81 cm ventilerade pipor. Den levereras i kaliber 12 och måtten på patronläget är 70 mm.

Browning B725 Pro har även en mycket snygg utformning och är ett fantastiskt hantverk. Den har en träkvalitet av Grade 4 som ger en mycket vacker finish och känsla. Förutom den snygga utformningen har Browning B725 Pro också visat upp mycket bra egenskaper under våra test. Den har mycket bra precision med konsekventa skottmönster.

Det kostar lite mer förstås men vi vågar faktiskt påstå att det kan vara värt varenda krona om du vill ha ett hagelgevär i den absoluta toppklassen!

 • Snygg design​
 • Justerbar kolvkam
 • Kaliber 12/70
 • Precision & kvalitet i världsklass​
Priset

3. Hagelgevär Beretta A400 Xtreme Plus Syntet

— BÄSTA HAGELGEVÄR HALVAUTOMAT

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 30.000 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter ett prisvärt hagelgevär med halvautomat. Beretta A400 Xtreme Plus Syntet är ett mycket bra halvautomatiskt hagelgevär med hög kvalitet och bra träffbild.


Beretta A400 Xtreme Plus Syntet är ett mycket prisvärt halvautomatiskt hagelgevär med kaliber 12. Den har en mjuk kolvkam vilket också gör att rekylkänningen minskar. Berettas exklusiva steelium plus pipor ger bästa möjliga träffbilden av de halvautomatiska hagelgevär vi har testat.

Vi rekommenderar Beretta A400 Xtreme Plus Syntet om du letar efter ett riktigt bra hagelgevär med halvautomat. Hagelgeväret har kaliber 12/89 och levereras med tre alternativ när det kommer till piplängder – 66 cm, 71 cm samt 76 cm.

 • Mycket bra träffbild​
 • Exklusiva steelium plus pipor​
 • Mjuk kolvkam, minskar rekylen​
 • Piplängd: 66, 71, & 76 cm
 • Kaliber: 12/89
Plastig känsla och lite sämre passning

4. Hagelgevär Beretta 692 Sporting Adjustable

BÄSTA HAGELGEVÄR LERDUVESKYTTE

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 50.000 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter ett exklusivt hagelgevär till lerduveskytte. Beretta 692 Sporting Adjustable är ett mycket populärt val när det kommer till lerduveskytte. Den levererar hög träffsäkerhet kombinerat med en mycket elegant utformning.


Beretta 692 Sporting Adjustable är ett mycket prisvärt hagelgevär som passar mycket bra till lerduveskytte. Hagelgeväret har uppdaterats med nya pipor samt förbättrad justerbarhet. En fördel med steelium plus piporna är att de har en koning i själva pipan som är 5x längre än tidigare modell. När du köper Beretta 692 Sporting Adjustable medföljer det även 5 st choker samt en snygg koffert.

För att uppnå optimal balans med de nya piporna är lådan breddad med 1,3 mm och har fått en design som påminner om DT11. Beretta 692 Sporting Adjustable har visat mycket fina egenskaper under våra test. Bra precision och god spridning. Om du vill ha ett prisvärt och snyggt hagelgevär till lerduveskytte så rekommenderar starkt denna modell.

 • Mycket bra träffbild​
 • Exklusiva steelium plus pipor​
 • Mjuk kolvkam, minskar rekylen​
 • Piplängd: 66, 71, & 76 cm
 • Kaliber: 12/89
Priset

5. Hagelgevär Beretta A300 Outlander Syntet

— BÄSTA BUDGETVAL HAGELGEVÄR​

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 14.000 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter ett billigt budgetalternativ. Beretta A300 Outlander Syntet är ett av de billigaste hagelgevären på marknaden men levererar ändå en helt okej kvalitet och prestanda för prislappen.


Beretta A300 Outlander syntet är ett av de billigaste pumphagelgevären på marknaden. Men den fungerar ändå bra och kvalitén är helt klart godkänd. De rörliga delarna är i stål och lätta metallegeringar av helt okej kvalitet.

Alla metalldelar är också ytbehandlade i flera lager för att ge så bra motståndskraft som möjligt. Detta hagelgevär finns tre längder 66 cm, 71 cm samt 76 cm. Beretta A300 Outlander Syntet är av kaliber 12 och är ett lätt och smidigt hagelgevär (vikt 3,2 kg). 

Vi rekommenderar Beretta A300 Outlander Syntet om du söker efter ett hagelgevär i den lägre prisklassen under 15.000 kr.

 • Billigt hagelgevär​
 • Piplängd: 66, 71, & 76 cm
 • Kaliber: 12/76
Lite repkänslig på pipan.
Medföljer endast 1 choke.

Vanliga frågor:

Vilket hagelgevär ska man köpa?

Precis som med alla vapen så finns många olika märken och varianter med både bättre och sämre kvalitet i skiftade prisklasser. Därför har vi sammanställt en topplista med de bästa hagelgevären enligt oss på jaktfakta. Vi har testat ett stort antal hagelgevär under hösten och tagit del av flera hundra recensioner för att ge dig en så bra rekommendation som möjligt.

Hur långt kan man skjuta med hagelgevär?

Ett bra riktmärke är att inte skjuta ett vilt på längre än 35 meter oavsett ammunition och trångborrning. 25 meter är ett bra avstånd vid jakt av hare, rådjur och fågel.

Vilken är den bästa hagelbössan?

Enligt oss på jaktfakta är den bästa hagelbössan 2023 Browning B525 New Sporter ONE.

Bra hagelgevär för lerduveskytte?

Enligt oss på jaktfakta är Browning B525 New Sporter One det mest prisvärda hagelgeväret 2023. Om du letar efter ett dyrare och exklusivare hagelgevär till lerduveskytte så rekommenderar vi Beretta 692 Sporting Adjustable.

Att tänka på när du ska köpa hagelgevär

Det finns en del faktorer att ta hänsyn till när du ska köpa hagelgevär. Du bör först fundera på vad du ska använda hagelgeväret till. Om du till exempel planerar att använda hagelgeväret för jakt kan det finnas mer lämpade modeller än om du skulle vilja använda hagelgeväret till lerduveskytte. Därefter bör du överväga storleken på hagelgeväret, piplängd m.m. Detta är viktigt eftersom du måste kunna hantera hagelgeväret bekvämt.

Köpa hagelgevär – Välja kaliber 20 eller 12

Du måste också fundera på vilken kaliber du vill ha. Kaliber 12 är i dagsläget den vanligaste kalibern men kaliber 20 förekommer också starkt och framförallt inom fågeljakten. Vi på jaktfakta rekommenderar kaliber 20 före kaliber 12. Det är en lätt och smidig kaliber som fungerar bra till all typ av småviltsjakt. 

Välja rätt prisklass för ditt hagelgevär

Sedan bör du också tänka på prislappen. Det finns ett stort antal modeller med skiftande pris samt kvalitet. Ett hagelgevär kan ligga i pris från ca 10.000 till 80.000 kr. Därav att vi har delat upp hagelgevären till olika kategorier samt prisklasser. Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du vara säker på att hitta ett bra hagelgeväret för dina behov.

Köpa hagelgevär – bock eller side by side?

Det är inte särskilt vanligt längre med side by side, det är inte många som använder den typen av hagelgevär och den säljs inte heller i någon större utsträckning längre. De flesta som använder ett side by side hagelgevär idag är jägare som ärvt eller haft geväret i många år.

Vanligaste varianten idag är bock, de flesta som köper ett nytt hagelgevär väljer att köpa bock modellen. Både i skogen och på skyttebanorna ser man oftast bockmodeller nuförtiden. Hagelbockarna började på allvar att komma in till jägarnas vapenskåp i slutet av 60-talet och sedan dess har det mest förekommit italienska samt belgiska bockmodeller.

När du ska köpa hagelgevär – Välj enligt jaktmetod samt preferens

 • Enpipiga hagelgevär som kan brytas är ett bra val om du är nybörjare, men den begränsade patronkapaciteten kan göra hagelgeväret mindre användbart för olika jaktformer.
 • Hagelbockar passar utmärkt för alla typer av vilt. Hagelgeväret är lätthanterligt, funktionssäkert samt ett andra skott kan avfyras snabbt.
 • Pumphagelgevär är ett förmånligt hagelgevär som i regel är tillverkade av väderbeständiga material. Denna typ av hagelgevär passar framförallt bra till sjöfågeljakt.
 • Halvautomatiska hagelgevär passar också bra till sjöfågeljakt. Denna typ av hagelgevär passar också bra till en mer tunt byggd jägare eftersom rekylen är mindre. 

Hagelgevär kaliber och patron

Själva måttet på halgegevärets kaliber är ett mått på pipans innerdiameter och patronlägets längd. Högra tal innebär en mindre kaliber och ett lägre tal innebär grövre kaliber. I Sverige är de vanligaste kalibrarna 12 och 20. Vad gäller måtten på patronläget så är de vanligaste 70 mm samt 76 mm.

Det är viktigt att du känner till kaliberbeteckningen på ditt egna hagelgevär eftersom du inte får skjuta med patroner som är längre än beteckningen anger. (exempelvis det är ej tillåtet att använda en 12/76 patron med ett vapen av kaliber 12/70.)

Köpa hagelgevär – Nytt eller begagnat?

När det gäller hagelgevär finns det såklart för- och nackdelar med både nya och begagnade modeller. Det är alltid tryggast att köpa ett nytt hagelgevär med garanti och allt vad det innebär. Men samtidigt kan nya hagelgevär vara ganska dyra. Begagnade hagelgevär är å andra sidan ofta billigare och kan även vara av bra skick.

Ett begagnat hagelgevär på t.ex Marknan eller Blocket kan vara ett bra alternativ om du är nybörjare och ska köpa ditt första hagelgevär eller bara om du har en låg budget. Men det är såklart alltid tryggast att köpa ett nytt hos en pålitlig återförsäljare.

Viktigast av allt, ditt hagelgevär ska passa

Ett hagelgevär är bara så bra som passformen. Ett dåligt passande hagelgevär kan vara obekvämt samt svårt att sikta med, vilket kan leda till missade skott och en misslyckad jakt. Ett hagelgevär med bra passform är däremot bekvämare och lättare att sikta med, vilket ökar chanserna till en lyckad jakt.

När du väljer att köpa hagelgevär är det viktigt att du tar dig tid att hitta en modell som passar din kroppsstorlek och kroppsform. Längden på hagelgeväret, kolvhöjd och vapnets vikt är alla viktiga faktorer att ta hänsyn till. Med lite tid och ansträngning kan du hitta ett hagelgevär som passar dig som handen i handsken, vilket ger dig de bästa förutsättningarna till en lyckad jakt!


Författare & testare
Johan-nydal-jagare
Johan Nydal, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.


Vad tyckte du om artikeln?

Använd stjärnorna för att ge oss ett betyg

Snittbetyg: 5 / 5. Antal röster 426

Jaktfakta.se
Logo
Enable registration in settings - general