Bästa luftgeväret 2024 » Luftgevär bäst i test

Har du tänkt att köpa luftgevär? Då har du kommit helt rätt! Här hittar du vår topplista med fördelar samt nackdelar på olika luftgevär som vi tycker är mest köpvärda just nu. Vi tagit del av flera hundra recensioner samt testat dem i praktiken. Vi har även delat upp luftgevären till flera olika kategorier och prisklasser så det ska passa alla nivåer samt plånböcker. Allt detta för att ge dig en så bra rekommendation som möjligt.

Testerna hos jaktfakta utförs av experter och kunniga personer inom sitt egna segment, alla har även tidigare erfarenhet av produkten. Vi väger in tekniska specifikationer och använder alla produkter i sin rätta miljö under en period från några veckor och upp till flera månader.

Författare & testare

linus-stromqvist-jagare
Linus Strömqvist, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.

Läs mer +

Testvinnare – Bästa Luftgevär 2024


1. Luftgevär Gamo Replay-10 4,5mm 10J

BÄSTA LUFTGEVÄRET 2024

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 4.000 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter det mest prisvärda luftgeväret 2024. Luftgevär Gamo Replay X-10 4,5mm 10J är en modell som kombinerar hög kvalitet och tillförlitlighet till ett mycket bra pris.


Luftgevär Gamo Replay X-10 4,5mm 10J är ett bra val för dig som letar efter ett prisvärt luftgevär till ett överkomligt pris. Den har ett eget patenterat magasinssystem som gör att du kan avfyra flera skott snabbt och smidigt. Magasinet rymmer upp till 10 skott och du laddar automatiskt vid brytning av geväret.

Det här luftgeväret innehåller även Gamos nya Whisper Maxxim-teknik. Detta innovativa ljuddämpande system består av dubbla kamrar som hjälper till att minska ljudnivåerna och samtidigt göra rekylen mindre intensiv. 

Luftgevär Gamo Replay X-10 4,5mm 10J är en högkvalitativ modell som även levereras med ett kikarsiktet (Gamo 4×32). Detta luftgevär ger kraft och precision på ett lättanvänt sätt – vilket gör det till ett bra alternativ för både rutinerade skyttar och nybörjare!

 • 10-skotts magasin.
 • Ljuddämpande system.
 • Medföljer kikarsikte 4×32.
 • Bra precision med exakt skjutning.
 • Användarvänligt – passar både nybörjare och erfarna skyttar.
Plastkolv – men det är ju en smaksak.

2. Luftgevär Hatsan BT65 RB Elite Kit 5,5mm 

— BÄSTA PREMIUMVAL LUFTGEVÄR

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 9.000 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter ett riktigt exklusivt luftgevär. Hatsan BT65 RB Elite Kit 5,5 mm tillhör ett av de mest exklusiva luftgevären på marknaden.


Hatsan BT65 RB Elite Kit 5,5 mm är ett mycket kraftfullt luftgevär med 200 bars fylltryck och en utgångshastighet på 138 m/s. Luftgeväret är även anpassningsbart med en justerbar kolvkam. Denna modell har en aggressivt utformad kolv med ett ergonomiskt tumhålsgrepp och magasinhållare framför varbygeln.

Luftgeväret levereras med 2-stegs avtryckarmekanism (quattro trigger), Optima 3-12×44 kikarsikte, vapenrem, lampa med fjärrströmbrytare, 3 st 10-skotts magasin (9-skotts i 6,35 mm). Vapnets totalvikt är 4230g och dess totala längd är 1080mm.

Detta premium luftgevär levereras också i ett hårt fodral för enkel transport och förvaring. Rekommenderas till dig som vill ha det där lilla extra. Det kostar lite mer förstås men vi vågar påstå att det kan vara värt varenda krona om du vill ha ett luftgevär i toppklass!

 • Kaliber 5,5 mm.
 • Justerbar kolvkam.
 • Utgångshastighet 138 m/s.
 • Precision & kvalitet i världsklass​.
Priset.
Producerar mer ljud än vissa andra luftgevär på marknaden.

3. Luftgevär HATSAN 135 10J med Optima 3-9×32

— BÄSTA LUFTGEVÄRET MED KLASSISK TRÄKOLV

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 5.000 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter ett prisvärt luftgevär med klassisk träkolv. HATSAN 135 10J luftgevär är ett mycket bra luftgevär med bra precision och snygg klassisk träkolv.


HATSAN 135 10J luftgevär är ett utmärkt val för dig som vill ha ett klassiskt och enkelt luftgevär. Den är standardutrustat med ett Optima 3-9X32-kikarsikte, men den har inget öppet riktmedel. luftgevärets pipa är gängad och försedd med en kompensator, 1/2″ UNF för att hjälpa till att absorbera rekylen vid skottlossning.

Luftgevärets vikt är 4000 g medan dess totala längden mäter 1200 mm, vilket gör det både lätt och kompakt. Den har en fjäderdriftsmekanism och en brytpipa som gör det möjligt att skjuta med precision. Kolven är tillverkad av trä valnöt som bidrar till dess övergripande klassiska utseende och känsla. Sammantaget är HATSAN 135 10J ett utmärkt val om du letar efter ett pålitligt, hållbart och klassiskt luftgevär.

 • Mycket bra precision.
 • Klassisk träkolv.
 • Kaliber 4,5- och 5,5 mm.
 • Medföljer kikarsikte Optima 3-9×32.
Ej öppet riktmedel.

4. Luftgevär Hatsan 125 Sniper 10J

— BÄSTA BUDGETVAL LUFTGEVÄR

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 3.500 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter ett lite billigare luftgevär. Luftgevär Hatsan 125 Sniper 10J är ett billigare luftgevär som tillhör prisklass budget. Men låt inte priset lura dig för det är faktiskt ett luftgevär med bra kvalitet. Största nackdelen är att det inte medföljer ett kikarsikte samt att den är lite tyngre än liknande modeller.


Luftgevär Hatsan 125 Sniper 10J är ett bra budgetalternativ för ca 3500 kr. Luftgeväret är baserat på den kraftfulla magnum-plattformen med en stor cylinder och brytpipa. Det är utformat för att vara ett stabilt och kraftfullt luftgevär, med en nyutvecklad Quattro-avtryckare som ger mycket bra precision. Den syntetiska kolven har förbättrats med ett gummiinsats samt en justerbar kolvkam för bättre komfort. Dessutom har den en fast monterad pipshroud som bidrar till att minska vibrationer och säkerställa tystare skytte.

Hatsan 125 Sniper 10J levereras även med en bärrem och benstöd, vilket gör den lätt att transportera och använda i olika skyttesituationer. Luftgeväret finns i kalibrarna 4,5 mm, 5,5 mm och 6,35 mm. På det hela taget är Hatsan 125 Sniper 10J ett utmärkt val för alla som letar efter ett pålitligt budgetvänligt luftgevär som levererar bra prestanda.

OBS! Kikarsikte & fästen ingår ej!

 • Bra pris.
 • Justerbar kolvkam.
 • Flera kalibrar att välja mellan.
 • Medföljer bärrem och benstöd.
Lite tyngre än tidigare modeller.
Kikarsikte ingår ej.

5. Luftgevär Crosman AK1 4,5mm BB’s

— BÄSTA AUTOMATGEVÄR (LUFTGEVÄR)

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 4.000 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter ett automat luftgevär. Crosman AK1 4,5mm är ett luftgevär som erbjuder överlägsen prestanda för skytteentusiaster.


Crosman AK1 4.5mm BB’s är ett ikoniskt automat luftgevär som erbjuder överlägsen prestanda för skytteentusiaster. Med ett helautomatiskt läge kan AK1 avfyra upp till 1400 skott per minut. Den har en justerbar och fällbara stock som gör att luftgeväret passar alla skyttar.

Det här luftgeväret använder också en 4,5 mm kaliber (.177) Steel BB och har en utgångshastighet på 131 m/s. Crosman AK1 4.5mm BB’s rekommenderas starkt till dig som söker efter ett automat-luftgevär med mycket hög kvalitet.

 • 2 st kolsyrepatroner.
 • Kaliber: 4,5 mm (.177) Steel BB.
 • Skjuter upp till 1400 skott/minut.
 • Justerbart kolv för ökad komfort och stabilitet vid skjutning.
 • Inbyggd Weaver/Picatinny-räls för montering av optisk utrustning.
Kräver mycket CO2-patroner vid användning av full automatisk eldrivning.
Kan vara tungt att bära vid längre skjutövningar.
Relativt högt ljudnivå vid avfyrning, vilket kan vara störande för vissa.

Bästa luftgeväret 2024

Vi har efter ett noggrant test sammanställt denna topplista med de mest prisvärda och ledande luftgevären på marknaden. Om du vet på ett ungefär vilken typ av luftgevär som du vill ha samt vilken prisklass så bör det inte vara något problem att hitta ett luftgevär som passar.

Köpguide för bästa luftgeväret

När du köper ett luftgevär finns det flera viktiga faktorer att ta hänsyn till. Först och främst är det viktigt att tänka på syftet med luftgeväret. Beroende på ändamålet kan du bestämma vilken modell som passar bäst.

Du bör också ta hänsyn till andra egenskaper som luftgevärets pipelängd och precision. En längre pipa kan ge mer precision men kan också vara tyngre än en kortare pipa. Därav bör du ta hänsyn till att hitta en balans mellan vikt och precision. Dessutom är justerbara sikten vanligtvis mer användbara för dem som vill förbättra precisionen på långa avstånd än vanliga öppna riktmedel.

Ändamål: Vad tänker du använda luftgeväret till? Ska luftgeväret användas för träning, tävling eller bara för skojs skull? Detta kommer att påverka vilken typ av luftgevär som passar dig bäst.

Erfarenhetsnivå: Är du nybörjare eller har du tidigare erfarenhet av att använda luftgevär? Om du är nybörjare kan det vara fördelaktigt att välja ett enklare och lättare luftgevär som är lätt att använda och hantera.

Drivsystem: Vilken typ av drivsystem föredrar du? Fjäder och gaspistong, kolsyra eller PCP? Varje typ av luftgevär har sina egna fördelar och nackdelar att ta hänsyn till.

Pris och budget: Vad är din budget? Priset på luftgevär kan variera från några hundralappar till flera tusen kronor. Bestäm din budget och välj ett luftgevär som passar inom den ramen.

Kvalitet: Var noga med att beakta kvaliteten på luftgeväret och dess tillbehör. Ibland kan det vara värt att betala lite extra för ett högkvalitativt och pålitligt luftgevär med bra tillbehör såsom riktmedel, kikarsikte och bältesrem.

Bästa luftgeväret att trimma

Hatsan luftgevär är ett utmärkt val för att förbättra prestandan hos ditt luftgevär genom att använda extra starka gasfjädrar och spännfjädrar som ökar kraften. Med dessa fjäderdrivna luftgevär kan du uppnå högre utgångshastigheter.

Olika typer av luftgevär

Fjäderdrivna luftgevär

Fjäderdrivna luftgevär laddas i regel med ren muskelkraft. Man böjer alltså luftgeväret med en så kallad brytpipa, sidospännare eller en underspännare. Det som händer då är att man spänner en tryckfjäder som pressar ihop ordentligt under laddningen. Sedan pressas fjädern genom en kolv i cylindern och där blir det ett stort tryck. Sedan när man trycker på avtryckaren släpper trycket och då avfyras skottet.

Kolsyre luftgevär 

Ett luftgevär med kolsyre har helt enkelt en kolsyrepatron. Dessa patroner finns i ett flertal storlekar samt modeller. Det vanligaste är 12 gram och 88 gram. Om du har ett kolsyregevär kan du skjuta flera skott utan att ladda om. Luftgevär med Kolsyrepatroner är väldigt populärt för tävlingsskytte eftersom man enkelt kan ha samma tryck samt att man inte behöver lägga energi på att ladda om luftgeväret.

PCP luftgevär

PCP luftgevär har blivit mycket populärt på det senaste. PCP luftgevär använder sig av en tub eller en behållare. En fördel är då att man inte måste fylla på lika ofta.  

När det kommer till tävlingsgevär för luftskytte så är det vanligaste att man använder PCP eller CO2. Det är fördelaktigt eftersom man kan skjuta ett flertal skott utan att behöva ladda om. Med traditonella luftgevär kan det hända att man tappar fokus när man behöver ladda om frekvent. Om man är intresserad av att träna på prickskytte så kan det vara stor fördel att köpa ett ordentligt tävlingsgevär.


Författare & testare
Johan-nydal-jagare
Johan Nydal, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.


Vad tyckte du om artikeln?

Använd stjärnorna för att ge oss ett betyg

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal röster 374

Jaktfakta.se
Logo
Enable registration in settings - general