Har du tänkt att köpa lockpipa räv? Då har du kommit helt rätt! Här hittar du vår topplista med fördelar samt nackdelar på olika lockpipor som vi tycker är mest köpvärda just nu. Vi tagit del av flera hundra recensioner samt testat dem i praktiken. Vi har även delat upp lockpiporna till flera olika kategorier. Allt detta för att ge dig en så bra rekommendation som möjligt.
Testerna hos jaktfakta utförs av experter och kunniga personer inom sitt egna segment, alla har även tidigare erfarenhet av produkten. Vi väger in tekniska specifikationer och använder alla produkter i sin rätta miljö under en period från några veckor och upp till flera månader.
Författare & testare
Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.
Läs mer +Testvinnare – Lockpipa räv 2024
1. Lockpipa räv: Nordik Predator Pre-tuned
— BÄST I TEST LOCKPIPA RÄV
Denna modell rekommenderas till dig som söker efter en prisvärd lockpipa med stort omfång. Nordik Predator Pre-tuned är en lockpipa med hög kvalitet som har ett flertal förstämda lägen.
Lockpipa Nordik Predator Pre-tuned är en lockpipa av hög kvalité som fungerar perfekt till lockjakt på räv. Största fördelen med lockpipan är att den har flera förstämda lägen, vilket gör den lättanvänd och det går snabbt kan komma igång med lockjakten. Lockpipan kan imitera ångestljud av klövvilt, hare och mus vilket kommer att göra räven mycket nyfiken. Utöver det stora antalet förstämda ljud i denna produkt, har lockpipan Nordik Predator Pre-tuned dessutom en mycket bra räckvidd med drygt 115db. Lockpipan kommer i en enkel men modern svart design med Nordik Predators logga i en vit inringning på pipan.
- Förstämd i fyra lägen
- Ångestljud klövvilt, hare och mus
- Förstämd i fyra lägen
- Lång räckvidd med drygt 115db
Jaktfilm om lockjakt
Mikael Thams senaste jaktfilm. Här får du lära dig allt om lockjakt på älg, kråka, rådjur och räv. Finns att beställa hos pnjakt.se för ca 299 kr – Lockjakt i Norden FILM
2. Lockpipa räv: Nordik Mini Predator
— BRA LOCKPIPA FÖR KORTARE AVSTÅND
Denna modell rekommenderas till dig som söker efter en lockpipa för kortare avstånd. Lockpipa Nordik Mini Predator är en mindre modell med kortare räckvidd än föregångaren Nordik Predator Pre-tuned.
Lockpipa Nordik Mini Predator är precis som namnet säger en mindre variant med kortare räckvidd än föregångaren Nordik Predator Pre-tuned modellen. Eftersom lockpipan är mindre så får den lättare plats i fickan eller några av de små facken på väskan när den är fullpackad. Denna lockpipa kan användas för att imitera mindre gnagare som till exempel sorkar. Det är ett tunt membran vilket gör att ljudet lätt kan justeras och nyanseras utefter behov. Eftersom Nordik Mini Predator har en kortare räckvidd kan det vara till en nackdel om räven är på lite längre håll men det kan också vara en fördel om räven är närmare. Designen på denna lockpipan är väldigt lik Lockpipa Nordik Predator Pre-tuned med en svart färg, samt gröna och vita detaljer.
- Finstämd predatorpipa
- Mindre än tidigare modell
3. Lockpipa räv: Nordik Predator Fox Heat
— BÄSTA LOCKPIPA FÖR BRUNSTPERIODEN
Denna modell rekommenderas framförallt till dig som söker efter en lockpipa att använda under brunstperioden. Nordik Predator Fox Heat kan även användas under övriga säsongen för att locka fram rävar som vill försvara sina revir.
Nordik Predator Fox Heat är en mycket bra lockpipa till brunstperioden under januari-mars. Med denna lockpipa kan du imitera det unika ljudet av en brunstig rävhona för att locka fram rävarna. De rävar som letar efter en partner kommer alltså lätt attraheras ljudet och dyka upp. Nordik Predator Fox Heat används primärt för brunstperioden men kan även användas under övriga delar av jaktsäsongen eftersom dessa ljud kan locka fram rävar som vill försvara sina revir. Men då är det extra viktigt att vara lyhörd eftersom de flesta rävar kommer tysta.
Beroende på vilken teknik man använder kan man få fram två ljud med denna lockpipa. Designen på Nordik Predator Fox Heat skiljer sig markant ifrån de andra Nordik produkterna. Lockpipan är helsvart med ett hål på övre delen där man kan sätta fingret för att ändra ljudet.
- Locka räv under brunsten
- Locka räv som försvarar revir
Två olika ljudtekniker:
- Håll för hålet på ljudkammaren med pekfigret och blås 3 svaga trrr i pipan, (trrr, trrr, trrr) pausa 10sek (trrr, trrr, trrr) pausa 10sek (trrr, trrr, trrr). Gör om denna ljudserie med 5-10min mellanrum i 30-40min per pass.
- Håll för hålet på ljudkammaren med pekfigret och blås 4 svaga korta luftstötar i tät följd, avsluta med en lång luftstöt på 3sek där du släpper på pekfigret i början av luftstöten och låt luften o ljudet tona ut i slutet. (ju-ju-ju-ju-juIIIIIIIIIiiiii) pausa 10sek och repetera. Gör om denna ljudserie med 5-10min mellanrum i 30-40min per pass.
Vanliga frågor:
Vilken Lockpipa är bäst till räv?
Hur lockar man på räv?
När på året är det bäst att jaga räv?
När skriker en räv?
Vad kan man göra med en skjuten räv?
Att tänka på vid lockjakt på räv
Lär dig härma
Om man vill locka räv så börjar allt med att lära sig härma de läten som räven har ett intresse för. Ångestskrik är ett läte som räven letar efter för att kunna hitta ett lätt byte. Det vanligaste är ångestskrik på hare, rådjurskid och fågel. Det finns också andra läten att använda sig av som exempelvis skällande rävar, detta kan vara mycket effektivt under brunstpeioden i januari-mars. Det är viktigt att man tar det lite lugnt med läten som skrikande hare eftersom det kan göra vissa rävar osäkra, framförallt unga rävar. Man kan anpassa ljudets intensivitet utifrån situation samt årstid. På ett snabbt underlag som hård skarsnö kan rävens självförtroende vara bra vilket gör den mindre rädd, till skillnad mot djupsnö som kan göra att räven blir försiktig och svårare att få ut.
Vanligaste misstagen
Det största misstaget från egna erfarenheter är att man lockar för ofta, använder samma läten samt lockar på samma marker. Det är viktigt att spara på krutet samt välja sina tillfällen samt pass med varsamhet. Det är viktigt att välja ett pass där du kan ta dig ut så ljudlöst som möjligt och som har god sikt. Ett vanligt misstag är också att man fastar med blicken på ett visst ställe där man tror att räven ska komma, man vet aldrig med säkerhet vart räven väljer att komma fram och som ni redan vet så är räven smartaste viltet i skogen. Räven kan komma ut väldigt snabbt och försvinna lika snabbt om den anar odåd. Det är därför viktigt att man är lyhörd samt har full koll på vindens riktning.
Skygg för ljud
En räv är generellt mycket vaksam för olika ljud, därför bör du välja jakttillfälle då det är så lugnt som möjligt i området. Om det är mycket trafik och människor i närheten under skymningen så är det kanske ett bättre val att sätta sig under gryningen. Det är lätt att förstå varför lockjakt på räv blivit så populärt eftersom det är en så spännande jaktform som bjuder på stor utmaning.
Slutord, lockpipa räv
Lockpipan som passar bäst för dig beror till största del på din erfarenhetsnivå samt hur du har tänkt att jaga räv, det kan skilja en del på räckvidden samt vilka läten som går att utföra. Du bör också fundera på när säsongsmässigt som du kommer att bedriva din lockjakt.
Vi har testat samt granskat en mängd olika lockpipor och betygsatt dem efter pris, funktion, kvalité och räckvidd. Om du vet säsongsmässigt när du har tänkt att bedriva lockjakt samt vilka imitationer du vill göra, så tror jag med 100% säkerhet att du hittar en lockpipa räv som passar dig!
Författare & testare
Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.