Bästa viltkyl 2024 » Bäst i test

Har du tänkt att köpa viltkyl? Då har du kommit helt rätt! Här hittar du vår topplista med fördelar samt nackdelar på olika viltkylar som vi tycker är mest köpvärda just nu. Vi tagit del av flera hundra recensioner samt testat dem i praktiken. Vi har även delat upp viltkyl till flera olika kategorier och prisklasser så det ska passa alla nivåer samt plånböcker. Allt detta för att ge dig en så bra rekommendation som möjligt.

Testerna hos jaktfakta utförs av experter och kunniga personer inom sitt egna segment, alla har även tidigare erfarenhet av produkten. Vi väger in tekniska specifikationer och använder alla produkter i sin rätta miljö under en period från några veckor och upp till flera månader.

Författare & testare

linus-stromqvist-jagare
Linus Strömqvist, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.

Läs mer +

Testvinnare – Viltkyl 2024


1. Liten Viltkyl LU4500

— Denna viltkyl är lämplig för ca 2 rådjur eller 1 vildsvin

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 19.000 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter en mindre viltkyl. Viltkyl LU4500 är lämplig för ca 2 rådjur eller 1 vildsvin åt gången. Den har ett avancerat, högpresterande kylsystem som utformats särskilt för viltkött.


Viltkyl LU4500 är ett mycket bra alternativ för dig som söker en mindre viltkyl. Den är lämplig för ca 2 rådjur eller 1 vildsvin åt gången. Denna viltkyl har ett avancerat, högpresterande kylsystem som utformats särskilt för viltkött. Utrustad med en kraftfull motor och fläkt som ger den här mångsidiga viltkylen en effektiv och ändamålsenlig kylning. Denna viltkyl kan kyla relativt stora mängder kött snabbt och jämnt, vilket garanterar att ditt hjortkött eller annat viltkött behåller sin kvalitet och smak. 

Med den integrerade justerbara termostaten kan du reglera den inre temperaturen för optimal prestanda. Med kraftiga isoleringspaneler och tjocka väggar håller viltkylen LU4500 kallare temperaturer under längre perioder, vilket gör att du kan förvara och kyla större mängder kött tryggt och säkert.

Viltkyl LU4500 har också praktiska funktioner som inbyggda hyllor och justerbar ventilation som gör det enklare än någonsin att kyla, förvara och avlasta köttet. Om du letar efter en mindre viltkyl som ska klara av ca 2 rådjur eller 1 vildsvin åt gången så är detta ett mycket bra alternativ.

Specifikationer viltkyl LU4500: Utvändiga mått: 1920x600x670mm, invändiga mått: 1695x505x590mm, spänning: 230V, förbrukning: 0,6 kwh / 24h.

  • Kraftig 600W kylningskapacitet
  • Mycket bra kvalitet & hållbarhet​
  • Förbrukar endast 0,6 Kwh/dygn
  • Temperatursvariation på -5 till +15 grader
Liten kapacitet, minsta modellen.

2. Medelstor Viltkyl LU7000

Denna viltkyl är lämplig för ca 4 rådjur eller 2 vildsvin

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 23.000 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter en medelstor viltkyl. Viltkyl LU7000 är lämplig för ca 4 rådjur eller 2 vildsvin åt gången. Den har ett avancerat, högpresterande kylsystem som utformats särskilt för viltkött.


Viltkyl LU7000 rymmer ca fyra rådjur eller två vildsvin och laststängerna klarar av upp till 200 kg. Viltkylen leveras i silvermetallic och med justerbara fötter med rostfritt stål. Dessutom så har denna viltkyl en antibakteriell beläggning som standard, vilket leder till minskade risker för att ditt kött ska bli kontaminerat. Vi rekommenderar Viltkyl LU7000 om du vill ha en medelstor viltkyl som rymmer ca 4 st rådjur eller 2 st vildsvin.

Specifikationer viltkyl LU7000: Utvändiga mått: 1820x770x750mm, tvändig höjd utan justerbara fötter: 1735mm, invändiga mått: 1520x660x580, spänning: 230V, förbrukning: 1,1 kwh / 24h.

  • Automatisk kondensavdunstning
  • Förbrukar endast 1,1 Kwh/dygn
  • Elektroniskt LSW-Tronic kontrollsystem
  • Temperatursvariation på -5 till +15 grader
Priset

3. Stor Viltkyl LU11000

Denna viltkyl är lämplig för ca 6 st hjortar eller 3-4 st vildsvin

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 50.000 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter en stor viltkyl. Viltkyl LU11000 är lämplig för ca 6 rådjur eller 3-4 vildsvin åt gången. Den har ett avancerat, högpresterande kylsystem som utformats särskilt för viltkött.


Viltkyl LU11000 är en extra stor viltkyl som rymmer ca 6 st hjortar eller 3-4 st vildsvin. Den har en energiförbrukning på 2,1kwh/24h och en kapacitet på 1401 L. Dessutom så går det att justera temperaturen i viltkylen mellan -5 och +15 grader. Vi rekommenderar denna modell till dig som ofta har behov av att hänga ett större antal vilt på kylning samtidigt.

Specifikationer viltkyl LU11000: Vikt: 200kg, invändiga mått: 232x80x80cm, Utvändiga mått: 279x90x90 cm, spänning: 230V.

  • Kapacitet 1500 L
  • Energiförbrukning: 2,1kwh / 24h
  • Temperatursvariation på -5 till +15 grader
Priset

Vanliga frågor:

Kan man bygga en viltkyl av ett kylskåp?

Ja det går utmärkt att bygga en viltkyl av ett vanligt kylskåp. Men vi rekommenderar främst att man köper en viltkyl för bästa prestanda. Fördelen med att bygga en egen är att man givetvis kan få ner kostnaden. Om du väljer att bygga en egen viltkyl så har vi gjort en 7-stegs guide som är väldigt enkelt att följa.

Vad kostar en viltkyl?

Vad en viltkyl kostar beror mestadels på storleken. Minsta modellerna av viltkylar kostar ca 20.000 kr och största viltkyl ungefär 50.000 kr.

Hur länge ska köttet hänga?

40 dygnsdagar är något som oftast rekommenderas. Det gäller för temperaturer upp till ungefär 10 grader. Det är inte optimalt att hänga vilt över 10 grader eftersom bakterietillväxten blir alldeles för stor om det blir för varmt.

Låt köttet mogna minst 40 dygnsgrader 

Är du en av dem som tror att kött bara är kött och inget annat? I såna fall har du faktiskt fel. Kött är så mycket mer och det är en råvara med stor variation beroende på hur det hanteras. Kött fungerar på samma sätt som exempelvis vin och ostar. Det måste få mogna så att proteinerna som finns omvandlas till smakrika ämnen. Det är dels därför du ska låta köttet hänga men också för att köttet ska bli mörare.

Hur man än vänder och vrider på det så kommer alltid den viktigaste faktorn att vara bra råvaror. Denna regel gäller oavsett om det är fisk, kött eller grönsaker.

Hantera ditt viltkött hygieniskt

En förutsättning för att kött skall bli en bra råvara är att välja ut kött från rätt djur (dvs djurslag, ålder, kön) samt hur själva kötthanteringen har gått till (dvs passning, hygien, styckning, nedkylning).

Om du ska kunna få ut det bästa av köttet måste viltet hanteras på ett korrekt sätt hygieniskt- samt temperaturmässigt för att köttet ska kunna hänga och mogna. Hur man än vrider och vänder på saken så kommer alltid ett välhängt kött smaka bättre än ett ohängt.

Låt ditt viltkött hänga länge i viltkyl

När man skall mäta hängningtiden för kött använder man dygnsgrader. För att räcka ut dygnsgrader multiplicerar du antalet dagar med medeltemperaturen. Du ska räkna den här tiden från och med att likstelheten gått ur viltet, vilket kan variera lite.

40 dygnsdagar är något som oftast rekommenderas. Det gäller för temperaturer upp till ungefär 10 grader. Det är inte optimalt att hänga vilt över 10 grader eftersom bakterietillväxten blir alldeles för stor om det blir för varmt.

Jag föredrar personligen 60 dygnsgrader när jag hänger mitt kött. Anledningen till detta är att köttet då uppnått den mognadsgrad som jag förväntat mig i form av smakförbättring samt mörning.

Träna upp din näsa

Jag har testat att hänga vilt betydligt längre än vad som rekommenderas. Vilket faktiskt har fungerat alldeles utmärkt. Exempelvis så har jag låtit ett rådjur hänga i fem grader under 27 dagar, vilket blev 135 dygnsgrader. Detta rådjur smakade fantastisk gott och det var väldigt mört.

Det finns många bra tekniker idag och hjälpmedel på olika apparater för att mäta själva hängningstiden. De kan vara mycket bra men jag tycker ändå att det är viktigt att man lär sig att avgöra kvalitet på köttet genom sina egna sinnen.

Själv så brukar jag öppna viltkylen för att titta på viltet och inspektera varje dag när det hänger samt stoppa in näsan i bukhålan och lukta. Det ger mig en känsla över hur långt mognadsprocessen fortskridit. Om du lär dig detta själv och kan känna detta med dina sinnen så får du det absolut bästa redskapet för att avgöra kvaliten. Detta gör att du själv kan avgöra mognaden och om den är fulländad. Då har det ingen betydelse om det har gått 40, 60 eller 120 dygnsgrader.

Bygga en viltkyl av ett vanligt kylskåp

Vi rekommenderar att man köper en viltkyl men om du hellre vill bygga för att hålla nere kostnaderna så är det också möjligt. Att bygga en viltkyl av ett vanligt kylskåp är ett mycket möjligt och relativt enkelt projekt som kan ta några timmar. Det första steget är att köpa ett nytt eller begagnat kylskåp med tillräckligt stort utrymme för dina behov. Det finns många storlekar och stilar på marknaden, så se till att göra din research för att hitta ett kylskåp som passar bäst för dina behov. Sedan behöver du viltkylssatsviltkylfläkt, spik, hammare, borrmaskin samt en markeringspenna. När du väl har skaffat dessa saker är det dags att börja förvandlingen. 

7 steg för att bygga en egen viltkyl

  1. Ta ut alla hyllor samt hyllplan från kylskåpet. Anledning till detta är för att du behöver komma åt med både borrmaskin samt det som ska monteras. 
  2. Tvätta kylskåpet så det blir ordentligt rent.
  3. Sedan följer du skissen som följer med till viltkylssatsen. Där står det att du ska markera på insidan av kylskåpet vart de fyra hålen för ventilationsgallren ska sitta och hålen för själva aluminiumstången.
  4. Nu är det dags att försänka lite så borren tar lättare i plåten. Det gör du enklast genom att spika lite lätt med en lite mindre spik i de markeringar som du precis har gjort.
  5. Sedan ska du borra alla 6 st hål och du använder den borr som medföljer i viltkylssatsen. Det är en fördel att sluta borra precis när centrumet har gått igenom yttersidan på själva kylskåpet. Detta gör att du slipper stora utåtgående grader på utsidan av din egengjorda viltkyl. 
  6. Nu kommer det det roliga, du ska nu skruva upp aluminiumstången och sedan börjar det se ut som en viltkyl. 
  7. Slutligen monterar du det sista, alltså de fyra ventilationsgallren. 

Slutord, viltkyl

Att köpa en viltkyl är att rekommendera till i stort sätt alla jägare. Det är helt perfekt att bara kunna ställa in den temperaturen man vill ha och sedan hänga in rådjuret, vildsvinet eller vilket vilt det nu är. Det kan naturligtvis också fungerar med ett annat svalt utrymme som till exempel en källare. Men det finns alltid en risk att värmen skiftar och det blir aldrig så exakt som när man använder en viltkyl. 

Med en viltkyl kan man få köttet perfekt, mört och gott. Att köpa en ny viltkyl är att föredra men det går även att bygga en viltkyl av ett vanligt kylskåp. Detta kan vara ett alternativ om man vill komma undan med en låg budget. Men bästa resultatet får man såklart med en riktig viltkyl.


Författare & testare
Johan-nydal-jagare
Johan Nydal, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.


Vad tyckte du om artikeln?

Använd stjärnorna för att ge oss ett betyg

Snittbetyg: 5 / 5. Antal röster 469

Jaktfakta.se
Logo
Enable registration in settings - general