Bästa Hundpejl 2022 – Vår topp 3 lista

Vi rekommenderar köp av tre olika hundpejlar tillsammans med hundhalsband samt hundväst.

Garmin hundpejl Alpha 50 + T5

Garmin hundpejl Alpha 50 + T5

garmin-alpha-50-hundpejl-inkl-sparhalsband-t5_jaktfakta.se
Betyg från jaktfakta.se
5/5
Betyg från jaktfakta.se
5/5

Pris: ~ 8.595 SEK

Garmin Alpha 50 + T5 är ett mycket prisvärt paket för hundpejlar. Den passar utmärkt för alla typer av drevjakt på både småvilt och storvilt. Fungerar även bra till fågeljakt med exempelvis stående eller stötande hund. Denna hundpejl har en inbyggd skallindikator som gör det möjligt att se om hunden har ståndskall eller driver på långt håll utan räckvidd för att kunna höra. Garmin Alpha 50 + T5 har uppdateringssekvens på 2,5 sekunder, vilket gör att du snabbt blir underrättad om drevetsriktning.

Enligt Garmin ska Alpha 50 och T5 ha en räckvidd på upp till 14,5 km, vilket enligt oss inte alls stämmer. Troligtvis så har Garmin gjort dessa tester på en mycket öppen terräng. När vi har testat pejlen har vi gjort det under “normala” terränger här uppe i Norrland och lyckats komma upp till en räckvidd på ca 2 km. Det som vi har noterat är att skallindekatorn kan fungerar med något längre räckvidd än själva hundspårningen. Men 2 km fungerar alldeles utmärkt till de allra flesta jaktformer eftersom man sällan har en längre distans till hunden. Enligt oss och många andra recensörer så är Garmin Alpha 50 + T5 det bästa paketet för hundpejlar på marknaden just nu. Vi rekommenderar starkt att du köper den som din nästa hundpejl! 

Finns även att köpa handenheten och halsband enskilt:

Prisvärda tillbehör:

Hundväst för GPS (Passar till samtliga halsbandsmonterade GPS-sändare)

Garmin hundpejl Alpha 100 + T5

Garmin hundpejl Alpha 100 + T5

Betyg från jaktfakta.se
4/5
Betyg från jaktfakta.se
4/5

Pris: ~ 8.995 SEK

Garmin Alpha 100 + T5 är ett pejllpaket där du får med hundhalsbandet T5, precis som med paketet ovan. Skillnaden är själva handenheten, i detta paket får du företrädaren Garmin Alpha 100. Funktionsmässigt är dessa två modeller ganska lika varandra, största skillnaderna är designmässigt men det finns några skillnader som du bör veta som vi kommer att gå igenom här. Den här modellen av Garmin hundpejl har en inbyggd touchskärm istället för endast knappar som modellen ovan. Om du föredrar touchskärm så är denna modell helt klart för dig! Garmin Alpha 100 har också en fjärraktiverad LED-lampa på hundhalsbandet, vilket ökar säkerheten när du kan sätta på LED-lampan direkt från handenheten. Det ingår även en karta för hela Europa vilket är den bra fördel eftersom du inte behöver köpa en karta separat. 

Finns även att köpa handenheten och halsband enskilt:

Prisvärda tillbehör:

Garmin hundpejl Alpha 200i (endast handenhet)

Garmin hundpejl Alpha 200i, (endast handenhet)

Betyg från jaktfakta.se
3/5
Betyg från jaktfakta.se
3/5

Pris: ~ 8.599 SEK

Garmin Alpa 200i är ännu en Garmin hundpejl. Under vårt hundpejl-test har vi kommit fram till att batteritiden är något sämre (ca 20%) samt att menyn är lite mindre användarvänlig. En annan nackdel är att det inte ingår något hundhalsband som till hundpejl-paketen ovan. Men det går bra att koppla upp Garmin Alpha 200i till en T5/T5mini. Fördelarna är att skärmen är något större (3,5 tum) samt att den är utrustad med en inReach teknologi som ger dig tvåvägs SOS kommunikation via SMS för din säkerhet i skogen. 

Bästa hundväst jakt

Bästa hundväst jakt

Vilket är den bästa hundvästen för jakt 2022? Vi har testat de hundvästarna som finns på marknaden och kommit fram till att de mest prisvärda just nu är Tracker Hundväst Kardog och Kemmesabbe Hundväst GPS. Det är lite som skiljer dessa två hundvästar åt. Anledningen till att Tracker Kardog drar det längsta strået är bl.a. för att passformen är något bättre samt att den har större reflexer vilket leder till bättre synlighet. 

5/5
4.5/5

995 SEK

995 SEK

995 SEK

995 SEK

5/5
4.5/5

Hur fungerar en väst för jakthundar?

Hundvästen fungerar till samtliga halsbandsmonterade GPS-sändare såsom Tracker, Garmin, B-Bark, Swepoint och Star. Det krävs ingen ändring av GPS-halsbanden. Det finns en GPS-ficka på västen där du enkelt lägger in GPS sändaren. Det finns även en justerbar bröstrem som håller västen på plats samt dubbelt slitstarkt tyg. Det är hög köldtålighet på materialet samt en god slitstyrka. Förutom själva spårningen så är det också bra för synlighet och säkerhet att ha en hundväst till jakten.

Varför ska man ha en hundväst?

En hundväst med GPS är att föredra istället för att använda halsband. Det ger mer säkerhet eftersom hunden blir mer synlig både på dagen och i mörkret. En hundväst med signalfärger och reflexer kan vara helt livsavgörande om hunden skulle hamna vid en trafikerad väg under jakten. Från hundens perspektiv kan det också vara trevligare att få ha en hundväst istället för ett hårt tryckande halsband runt halsen under flera timmar. Ända nackdelen med en hundväst som vi har kommit fram till är att funktionen med skallindikatorn försvinner. Men enligt oss övervinner fördelarna. Vi rekommenderar starkt ett köp av en hundväst till din jaktkompis! Men notera att det inte följer med någon GPS vid köp av hundväst, du måste köpa en GPS separat, exempelvis ett Garmin T5 halsband.

Vanliga frågor om hundpejl

En hundpejl används för att kunna lokalisera hunden under jakten. En hundpejl består av ett halsband med inbyggd GPS, antingen har man ett halsband eller en hundväst. Hundpejlen använder sig av GPS-signalen för att lokalisera hunden, det finns både handenhet t.ex Garmin Astro 50 samt en mjukvara som man kan installera till sin mobil. 

Efter noggranna tester samt efter att ha sammanställt hundratals recessioner har vi kommit fram till att ovanstående hundpejlar är de absolut bästa – Nr1 Garmin Alpha 50, nr2 Garmin Alpha 100 och Nr3 Garmin Alpha 200i.

Enligt oss på jaktfakta.se så är Garmin Alpha 100 den bästa hundpejlen 2022. Du kan läsa mer om våra tester och recensioner i artikeln.

WeHunt GPS Plus fungerar på det sättet att den kommunicerar med GSM-nätverk samt via radiosändare om den hamnar i så kallat ”nödläge”. Den inträffar när det är mindre än 8% av batteritiden kvar. Det är mycket bra ur ett säkerhetsperspektiv då man får extra säkerhet i ca en timme utöver ordinarie batteritid. 

Att använda en hundpejl vid jakt är något som vi verkligen rekommenderar. Det gör både jakten bättre samt säkrare när man enkelt kan lokalisera huden om den blivit skadad i skogen eller börjar närma sig en trafikerad bilväg eller järnväg. Jakten blir också roligare när man kan följa hunden digitalt under jakten.

Att tänka på inför köp av hundpejl

Alla som någonsin har haft en jakthund vet att de kan vara en helt fantastisk och lojala följeslagare. De ger oss villkorslös kärlek och stöd, och de är alltid glada att se oss. Att äga en hund är dock också förenat med visst ansvar. Ett av de viktigaste är att se till att din jaktkompis alltid är säker och väl omhändertagen. Därför är det viktigt att du gör din research innan du köper en hundpejl. En hundpejl hjälper dig att hålla koll på var din hund befinner sig, vilket gör att du kan se så att du alltid är inom räckhåll. Men det finns några saker du bör tänka på innan du köper en hundpejl. Det kan vara värdefullt att veta om hundens position går att dela med jaktlaget och om din handenhet fungerar med flera hundar samtidigt.

Enligt oss på jaktfakta.se finns det tre bra alternativ av hundpejl:

Bäst i test vinnaren är Garmin Alpha 50 + T5

Det skiljer sig inte jättemycket mellan de två första modellerna men det finns ett antal skillnader som vi har gått igenom i artikeln. Sammanfattningsvis så har Garmin Alpha 50 endast knappsystem medans Garmin Alpha 100 har en touch skärm. Alpha 100 har också en inbyggd funktion som gör det möjligt att aktivera en LED-lampa på T5 halsbandet. Både modellerna har ungefär samma räckvidd via satelitspårningen, ca 2 km vid normal kuperad terräng i Norrland. Kan vara något bättre räckvidd vid jakt i södra Sverige. Garmin Alpha 50 hundpejl drar ändå det längsta strået i våra tester eftersom den är något mer användarvänlig vad gäller menyn och typsnittet. Garmin Alpha 200i upplever vi också ha en krångligare meny och en annan nackdel är att det inte medföljer ett halsband i paketet. Det är touch skärm på Alpha 200i modellen och en fördel är att det finns en inbyggd InReach teknologi som är en funktion för SOS kommunikation. 

Nackdelar med hundpejlar

Det finns egentligen inte några generella nackdelar med hundpejlar. De få nackdelar som finns med hundpejlar är individuella, alltså endast jämfört med andra hundpejlar.

Den hundpejl som passar bäst för dig beror till största del på vart du bor, det kan skilja en del på räckvidden för satelitspårning beroende på vart du bor i landet samt hur terrängen är. 

Vi har testat samt granskat en mängd olika hundpejlar och betygsatt dem efter pris, funktioner, kvalité, räckvidd samt användarvänlighet .

 

Författare & testare

Linus Strömqvist - Jaktfakta.se

Linus Strömqvist, Sollefteå.

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma. 

Populära artiklar

Kontakta oss gärna om ni har önskemål på andra produkter som ni vill att vi ska testa! 😃

Jaktfakta.se
Logo
Enable registration in settings - general