Kastrera jakthund – Tänk på det här innan!

Kastrera jakthund – tänk på det här innan!

Kastrera hund, jaktfakta går igenom fördelar, nackdelar, de olika metoderna och vad kan man förvänta sig i form av ändrade beteenden efter kastrering på sin hund.

Du kan välja att kastrera din hund av flera olika anledningar – det kan vara av medicinska skäl eller beteenderelaterade problem eller andra förutsättningar som att du nu äger en hel flock. Oavsett anledning så är det bra att tänka igenom vad det innebär samt rådgöra med veterinär innan beslut, även om du tidigare haft andra hundar som du valt att kastrera.

Tänk om det är din "Once in a lifetime jakthund"

Redan i valplådan har du fattat flertalet beslut, allt från ras till vilken valp du ska välja. Där och då är vi många som kan läsa av vilken individ som troligtvis blir mildast, brutalast och mest rastypiskt.

Men vid den vanligaste tiden för kastrering ca 6-12 månader, vet vi då hur den kommer stå sig i konkurrens mot andra i sina jaktkunskaper?

Till viss del kanske, men vid en kastrering av hunden är det viktigt att redan då veta att den här individen vill du inte ha linjerna efter igen. Eller att andra får samma eventuella glädje av. Bör du helt kastrera hunden innan den fått visa sin kapacitet i samarbete och utveckling med dig?

Once in a liftime jakthund, den optimala individen som får dig att ofta minnas tillbaka till era alla första gånger, första haren, första viltet som föll, första jakten tillsammans i snön. Först vid en ålder av 3 till 4 år kanske du sitter med just svaret.

Den här hunden vill du ha en till efter, andra i jaktlaget trånar efter en egen hund med just din hunds egenskaper. Före din hund kastreras gäller det att du helt får fram svaren på hur du ska göra.

Kastrera hund innebär att den tas bort helt i rasens möjlighet till förvaltande och utveckling om det är så att det visar sig vara en hund med goda egenskaper.

Kastrera hund eller inte, vad är bäst för hunden? Att göra valet kanske inte är lika lätt som du tänkt från början, det finns både hundarnas bästa, rasens utveckling och ekonomi i frågan.

Kastrera hund - olika former av kastrering

Tik- kemisk kastrering

Kemisk kastrering innebär att man tillför ett hormon som gör att tikens kropp tror sig vara dräktig. Men metoden är inte utan biverkningar, utan kan istället öka risken för juvertumörer och livmoderinflammation. På tik är det en kirurgisk kastrering som oftast utförs.

Tik- kirurgisk kastrering

Vid kirurgisk kastrering av tikar avlägsnas oftast livmoder, äggstockar och äggledare.Vid den traditionella operationen avlägsnas äggstockar, äggledare och livmoder. Det innebär att risken för att drabbas av livmoderrelaterade sjukdomar helt försvinner. Till exempel livmoderinflammation som är väldigt vanligt. En kastrerad tik blir inte heller skendräktig.

En frisk tik bör kastreras mellan två löp under en så kallad viloperiod, eftersom det är minst risk för eventuella komplikationer.

Livmoderinflammation, (PYO-pyometra)

Livmoderinflammation (pyometra), även kallad PYO, är en av de vanligaste sjukdomarna hos tikar. Det drabbar framförallt tikar i medelåldern och uppåt, men även yngre tikar kan får livmoderinflammation. Dock är det en ökad risk längre upp i tikens ålder.

PYO är en allvarlig sjukdom som alltid måste behandlas för att inte leda till döden. Ibland är det ett snabbt förlopp och kallas då akut, medan det också finns en långsam, gradvis utveckling över flera löpcykler som kan leda till PYO. Det händer att livmodern brister och det kan leda till blodförgiftning och plötslig död.

Sjukdomen kan enbart drabba okastrerade tikar som har livmoder och äggstockar intakta.

Vilket gör att en aktiv jakthundstik som kastrerats inte har risk att bli sjuk i detta tillstånd. En bra jakthund bär på en mängd timmars träning och tid. Så en kastration av en tik som inte är viktig i ett avelsarbete kan ses som en investering för ett minimera risken samtidigt som det ökar möjligheten av att ha en frisk jakttik längre.

Hane- Kemisk kastrering

Kemisk kastrering innebär att ett hormonimplantat placeras under hundens hud. Det har samma effekt som en kirurgisk kastrering, men effekten försvinner efter ett antal månader. I takt med att preparatet avtar återgår testiklarna till ursprungsstorlek. Kemisk kastrering är av SKK klassat som ett medel med karens för prov och tävlingar.

Fungerar det kemiska alternativet bra och ger önskad effekt hos hunden, kan man om man vill stå över operationen förlänga den kemiska kastrationen med nytt inplantat under huden för att förlänga effekten flera månader.

Hane- Kirurgisk kastrering

Vid kirurgisk kastrering av hanhundar avlägsnas testiklarna. Skillnaden från kemisk kastrering är att denna är permanent. En kastrerad hane får som andra hundar delta vid prov och tävlingar inom SKK.

Hane- Kirurgisk kastrering

Det finns också sterilisering som innebär att man tar bort förbindelsen mellan äggstockar och livmoder så att tiken inte kan bli dräktig.

Hos hanar skärs sädesledare bort. Det är en metod som nästan aldrig används.

Skillnaden mellan sterilisering och kastrering är att man vid kastrering totalt avlägsnar testiklar eller äggledare.

Bieffekter efter kastrera hund

  • Viktuppgång
  • Pälsförändring
  • Urininkontinens

Ovanstående tillhör de tre vanligaste bieffekterna efter en kastrering. Hunden får svårare att reglera hungerkänslor och kroppens ämnesomsättning minskar. En överviktig hund kan lättare drabbas av fler sjukdomar och det är därför viktigt att reglera hundens energiintag direkt efter en kastrering och eventuellt öka hundens motion.

Kastrera hund - vilken ålder?

Tikar är mellan 8 – 9 månaders ålder och ett år oftast, det kan vara beroende på ras. Det är en fördel att vänta tills tiken löpt en gång, så att tillväxtzonerna får en chans att slutas. Därmed minskar faran för vissa skelettsjukdomar i framtiden. Man ska inte heller göra det för sent. Om tiken har hunnit löpa två till tre gånger, minskar inte faran för att utveckla juvertumör lika mycket.

Hanars lägsta ålder för kastration är 4 månader, men det är vanligare att de kastreras från 6 månaders ålder. Lämplig ålder för kastrera hund beror på hundens storlek och ras för att som tikarna ge tillväxtzonerna en chans att sluta sig.

Kastrera hund ger ett förändrat beteende?

Många som kastrerat sin hanhund eller tik menar att de knappt känner igen hunden från tidigare. Ibland kan hanhundars beteenden efter de kastreras ändras och dämpas i sin könsdrift. Likaså för tikarna, men det är ingen garanti vid kastrering. Beteenden kan förändras, oönskade kan försvinna men även nya kan tillkomma.

Kemisk kastrering av hanhund kan ge en hint om hur hunden kanske kommer bli, men inte heller det bör ses som en garanti för vilka beteenden som kommer minska eller förändras.

Vi på Jaktfakta vill vara tydliga med att vi inte tror att ett dåligt hundbeteende tas bort vid en kastrering utan behöver tränas precis som med andra hundar. Att avlägsna testosteron är inte en kvickfix.

Kastrering innebär inte att en dålig uppfostran försvinner !

Tänka på inför kastrera hund

  • Har min hund något som tillför rasens fortsatta avelsprogram som det bör avlas vidare på?
  • Är min hund den enda hane/tik som finns kvar från linjerna?
  • Vid kastrering tas könskörtlarna bort. Det förändrar bland annat ämnesomsättningen. Kastrerade hundar går därför lättare upp i vikt. Övervikt är ett lidande i sig, och kan leda till andra sjukdomar, som diabetes och ledproblem.
  • Kastrerade hundar kan få problem med inkontinens.
  • Pälskvaliteten förändras ofta efter kastrering. Pälsen blir mer ullig och underullen kan dröja sig kvar under fällperioderna. Hos pälsade hundar, som till exempel samojeder, kan det ge en tät svårhanterlig päls.
  • Kastrerade hanhundar får från och med 2017 inte delta i utställningar i SKK om det är något man vill kunna meritera sin hund med.

Beskrivning operationens olika delar

Efter att du lämnat in din hund för operation går en veterinär igenom hundens hälsostatus, vid kastration av hane kontrolleras att båda testiklarna finns tillgängliga för att avlägsnas.

Under narkos utförs ingreppet beroende på tik eller hanhund avlägsnas de aktuella delarna.

Under uppsikt väcks sedan hunden upp och övervakas av djurvårdare några timmar innan du kan hämta hem din hund.

Beroende på operationsomfattning så kommer det bli en del eftervård av sår och stygn för att läkningen ska fortgå gå bra som möjligt.

När stygnen är borttagna ca 10 dagar efter operation gäller det att första veckorna bygga upp konditionen igen.

Kastrera hund - Foder

Efter kastrering kan hunden ha svårare att känna mättnadskänsla. Det gäller inte alla men dock vissa hanar och tikar. Viktigt att minska fodermängden, öka motionen eller välja ett anpassat hundfoder.

Andra hundar har lättare att avgöra hur det är med hunger än en kastrerad hund. Rådgör alltid med veterinär eller dietist för hundar så hunden får bra hundfoder med rätt mängd av nödvändiga näringsämnen utan att öka i vikt.

Ökad risk eller minskad risk

Kastrering är mer eller mindre en risk, dessa risker i form av nackdelar och fördelar är en del av vad du behöver läsa på om och ta ställning till inför kastrering av hund.

Gör en egen lista innan du kastrerar med vilka för och nackdelar en kastrering skulle ha för just dig och din hund. Hos många går det av farten att kastrera hund med motiveringen att det är lättast.

Fördelar med kastrera hund

  • Minskar risk för tumörsjukdomar
  • Minskad risk för akuta åkommor relaterade till fortplantningssystemet
  • Stabilare hormonsvängningar på tikarna
  • Minskad risk för oönskade valpkullar
  • Lägre nivå av testosteron som kan ge mildare hanhundsbeteende
  • Lägre behov av resursförsvar/ rivalitet

Nackdelar med kastrera hund

  • Komplikationer efter ingreppet
  • Kraftig viktuppgång med en hund som söker något att äta under jakten
  • Nedsatt energi/uthållighet, svår att hålla i kondition
  • Önskad beteendeförändring uteblir så även dess tänkta effekt

Sammanfattning

Kastrera hund har sina fördelar när individen ändå inte ska föra en viktig avelsegenskap vidare. För tikarna minskar risken för sjukdomar och även hos hanhundar minskar risken för sjukdomar som tumörer och hormonstyrda beteenden som inte önskas.

Rådgör med en veterinär innan du beslutar dig helt för att hunden ska kastreras. Diskutera vilken risk du tar och vilka problem som kanske skulle kunna underlättas för din hanhund eller tik. Att kastrera din hund bör bygga på ett beslut grundat på kunskap.

Jaktfakta.se
Logo
Enable registration in settings - general