Bästa jaktkniven 2023 » Jaktkniv bäst i test

Har du tänkt att köpa en jaktkniv? Då har du kommit helt rätt! Här hittar du vår topplista med fördelar samt nackdelar på olika jaktknivar som vi tycker är mest köpvärda just nu. Vi tagit del av flera hundra recensioner samt testat dem i praktiken. Vi har även delat upp jaktknivarna till flera olika kategorier och prisklasser så det ska passa alla nivåer samt plånböcker. Allt detta för att ge dig en så bra rekommendation som möjligt.

Testerna hos jaktfakta utförs av experter och kunniga personer inom sitt egna segment, alla har även tidigare erfarenhet av produkten. Vi väger in tekniska specifikationer och använder alla produkter i sin rätta miljö under en period från några veckor och upp till flera månader.

Författare & testare

linus-stromqvist-jagare
Linus Strömqvist, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.

Läs mer +

Testvinnare – Bästa Jaktkniven 2023


1. Kniv Helle 4 Fjellkniven

BÄSTA JAKTKNIVEN 2023

Köp hos pnjakt.se
Pris

≈ 1.200 kr

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter en mycket prisvärd jaktkniv. Helle 4 Fjellkniven är en jaktkniv som kombinerar hög kvalitet och tillförlitlighet till ett mycket bra pris.


Helle 4 Fjellkniven är en traditionell jaktkniv och bälteskniv med många användningsområden. Den har ett knivskarp egg av 3-lagers laminerat rostfritt stål, vilket gör den både hållbar och pålitlig. Vikten på den här jaktkniven är 112 gram och den totala längden är 205 mm, där bladet mäter 100 mm i längd.

Handtaget är utformat för att skydda fingrarna från den vassa eggen, vilket ger komfort och kontroll vid hantering av jaktkniven. Greppmaterialet är av masurbjörk, vilket också ger ett ergonomiskt grepp. Slidan är också tillverkat av ett mycket fint läder. 

Helle 4 Fjellkniven har utformats av den kända tillverkaren Helle Design Norway och erbjuder överlägset hantverk för jaktknivar. Den ser inte bara bra ut, utan ger också utmärkt prestanda.

 • Medföljer läderslida
 • Mycket hög kvalitet
 • Greppmaterial av masurbjörk
 • Tre-lagers laminerat rostfritt stål
Priset

2. Jaktkniv BRIV Sarek

— BÄSTA JAKTKNIVEN BUDGETVAL

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter ett billigare budgetalternativ. Många tror att de måste köpa den dyraste jaktkniven för att få bästa kvalitet och prestanda, men det är inte nödvändigtvis sant.


Jaktkniven BRIV Sarek  är ett bra alternativ för ca 500 kr. Denna modell har ett blad i rostfritt stål av 420-stål och handtag i rosenträ. Bladet är tvåfärgad med en satinfinish vilket gör bladet mycket hållbart samt vackert. Den totala längden på kniven är 20 cm, med ett 8,5 cm långt blad för att säkerställa pålitlig prestanda. Jaktkniven levereras också med en läderslida. Vi rekommenderar jaktkniv BRIV Sarek till dig som söker ett billigare alternativ men som ändå levererar bra kvalitet.  

 • Bra pris
 • Medföljer läderslida
 • Rostfrittstål 420-stål
Ej garanti

3. Brusletto Nansen

— BÄSTA JAKTKNIVEN MITTERSTA PRISKLASSEN

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter en prisvärd jaktkniv i mittersta prisklassen. Brusletto Nansen levererar inte bara en snygg design och hög kvalitet utan har även genomsyrad historia bakom sig.


Brusletto Nansen är en jaktkniv som har tillverkats med kvalitet och tillförlitlighet i åtanke. Det är en kopia av den kniv som inuiterna på Grönland gav till upptäcktsresanden Fridtjof Nansen 1888, så den är verkligen genomsyrad av historia och tradition. Denna jaktkniv har ett knivskarpt blad i rostfritt stål som är 9,2 centimeter långt. Handtaget är tillverkat av betsad och oljad flambjörk för bekväm användning. Den totala längden på denna jaktkniv mäter 21 centimeter.

Det medföljer en oxläderslida med säkerhetsinlägg och låsögla. Den här jaktkniven har inte bara en lång och intressant historia, utan ger dig också en livstidsgaranti tack vare att den tillverkas på Bruslettos fabrik i Geilo! Denna mångsidiga jaktkniv från Brusletto är perfekt för alla som värdesätter högkvalitativa knivar till jakt och fiske. Det vassa bladet garanterar exakta snitt varje gång, medan dess bekväma handtag av oljad flamebjörk ger dig ett säkert grepp när du använder kniven.

 • Livstidsgaranti
 • Oljad flambjörk
 • Bra kvalitet 
 • Knivskarpt blad i rostfritt stål
Priset

4. Brusletto Hunter Premium

BÄSTA JAKTKNIVEN PREMIUMVAL

Denna modell rekommenderas till dig som söker efter en riktigt exklusiv jaktkniv. Brusletto Hunter Premium tillhör ett av de mest exklusiva jaktknivarna i världen.


Jaktkniven Brusletto Hunter Premium är en av Norges mest sålda och högkvalitativa jaktknivar. Den är noggrant handgjord av experthandverkare i Brusletos fabrik i Geilo. Med en total längd på 22,5 centimeter erbjuder den här kniven en utmärkt balans mellan storlek och kraft. Själva bladet är 13,2 cm långt och tillverkat av rostfritt stål med en keramisk blåst finish för en silkesmatt look och känsla. För ökad komfort och grepp är handtaget tillverkat av vacker Masur-björk och erbjuder ett fast och säkert grepp.

Vad som gör den här jaktkniven ännu mer imponerande är att den levereras med en livstidsgaranti från Brusletto, så du kan vara säker på att din investering är skyddad om något skulle gå fel. Rekommenderas till dig som letar efter en jaktkniv i premiumklassen.

 • Tillverkat av rostfritt stål
 • Medföljer slida
 • Högkvalitativ jaktkniv
 • Livstidsgaranti
 • Hantag av vackert Masur-Björk
Lite tyngre än tidigare modeller
Priset

Vanliga frågor:

Hur slipar man jaktkniven?

När du ska slipa din jaktkniv finns det flera olika sorters bryne och slipmaskiner. Brynet återställer eggen tillfälligt men det är inte lika hållbart som en slipning.

Vad kostar en bra jaktkniv?

En jaktkniv kan kostar allt från ca 500 kr till 3.000 kr. Många tror att de måste köpa den dyraste kniven för att få bästa kvalitet och prestanda, men det är inte nödvändigtvis sant.

Är jaktknivar från Bruslettos fabrik bra?

Bruslettos är Skandinaviens största tillverkare av knivar och de leverar mycket hög kvalitet samt livstidsgaranti på alla modeller.

Att tänka på inför köp av jaktkniv

När du ska köpa en jaktkniv finns det flera saker att tänka på. Den kanske viktigaste faktorn är jaktknivens pris. Många tror att de måste köpa den dyraste jaktkniven för att få bästa kvalitet och prestanda, men det är inte nödvändigtvis sant. Det finns en del bra kvalitetsknivar till mer överkomliga priser, du finner jaktknivar från ca 500 kr – 1500 kr i vår topplista. Om du vet ungefär hur mycket du vill lägga på en jaktkniv så är jag säker på att du hittar en modell om passar dig.

Nästa sak som du bör tänka på när du köper en jaktkniv är kvaliteten. Det är viktigt att hitta en välgjord jaktkniv som klarar regelbunden användning under utomhusförhållanden. Leta efter skarpa blad av högkvalitativt stål med starka grepp som inte glider ur handen när det är vått eller kallt. Du bör också se till att den har en solid slida eller hållare så att den enkelt kan transporteras och förvaras säkert mellan användningarna. 

En annan sak du bör tänka på när du köper en jaktkniv är dess garanti. Detta kan vara särskilt viktigt om du spenderar mycket pengar på jaktkniven eftersom det garanterar att du är försäkrad om något skulle hända under normal användning. Flera av jaktknivarna i topplistan ovan innefattar livstidsgaranti. 

Sammanfattningsvis finns det flera saker som är värda att ta hänsyn till när du köper en jaktkniv: pris, kvalitet, garantipolicy och material som används är alla viktiga faktorer som är värda att ta hänsyn till innan du beställer en jaktkniv. När du har koll på dessa faktorer så är jag övertygad om att du hittar en jaktkniv som passar dig och dina behov.

Handgjord jaktkniv

En handgjord jaktkniv är en kniv som är tillverkad för jaktändamål och är tillverkad för hand istället för att massproduceras i en fabrik. Dessa knivar är vanligtvis tillverkade av högkvalitativt stål och har ofta en skarp och vass egg för att möjliggöra bästa möjliga kvalitet.

Handgjorda jaktknivar kan variera mycket i stil och design beroende på tillverkarens stil och preferenser. Många handgjorda jaktknivar har också handtag som är tillverkade av högkvalitativt trä, horn eller ben för att ge en bra grepp och komfort under användning.

Att välja en handgjord jaktkniv kan vara en utmaning eftersom det finns så många alternativ tillgängliga. När du väljer en handgjord jaktkniv bör du tänka på vilken typ av jakt du ska använda kniven för och vilken stil och design som passar dina behov och preferenser bäst. Det är också viktigt att tänka på knivens storlek och form, vikten och balansen, samt kvaliteten på bladet och handtaget för att säkerställa att du får en högkvalitativ kniv som kommer att hålla länge och fungera effektivt.

Bästa jaktkniven test

Vi har utvärderart jaktknivar baserat på olika faktorer som prestanda, design, material och funktioner. Här är de viktigaste faktorerna som har tagits i beaktning under vårt bästa jaktkniven test:

 1. Skärpa och hållbarhet: Utvärdera skärpan och hållbarheten hos bladet genom att skära genom olika material som läder, rep eller kött.
 2. Grepp och ergonomi: Vi bedömer knivens grepp och ergonomi genom att använda den under olika förhållanden, till exempel i blött eller kallt väder, och ser hur bekväm och lätt den är att hantera.
 3. Material och konstruktion: VI granskar jaktknivens material för att bedöma dess kvalitet och hållbarhet.
 4. Funktioner och tillbehör: Vi bedömer jaktknivens funktioner och tillbehör, till exempel bladlåsning och bältesfästen.
 5. Prisvärdhet: Vi jämföra priset på jaktknivar av liknande kvalitet och utvärdera om priset är rimligt för dess prestanda och kvalitet.

Det är viktigt att ta hänsyn till olika tester och recensioner för att kunna göra ett bra köpbeslut och välja en jaktkniv som passar dina behov samt budget.


Författare & testare
linus-stromqvist-jagare
Linus Strömqvist, Sollefteå

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma.


Vad tyckte du om artikeln?

Använd stjärnorna för att ge oss ett betyg

Snittbetyg: 5 / 5. Antal röster 78

Jaktfakta.se
Logo
Enable registration in settings - general