Bästa fågelkikare 2023 (handkikare)

Har du tänkt att köpa en ny fågelkikare? Då har du kommit helt rätt! Här hittar du vår topplista med fördelar samt nackdelar på olika modeller som vi tycker är mest köpvärda. Vi har tagit del av flera hundra recensioner samt testat dem i praktiken, allt detta för att ge dig en så bra rekommendation som möjligt.

Bästa fågelkikare 2023

  1. Mest Prisvärd: Vortex Viper HD 10×42
  2. Prisklass Budget: Fågelkikare Vortex Diamondback HD 10×42
  3. Prisklass Budget: Delta Optical Forest II 8,5×50
  4. Prisklass Medium Delta Optical Titanium 10X56 ROH
  5. Prisklass Medium: Hawke Endurance ED 8×42
  6. Prisklass Entusiast: Leica Geovid R 10×42
  7. Prisklass Entusiast: Swarovski Companion NOMAD

Vortex Viper HD 10x42 (Mest prisvärd)

Vortex Viper HD 10x42 (Mest prisvärd)

5/5
Betyg från jaktfakta.se
5/5

Vortex Viper HD 10×42 är ett utmärkt alternativ för jägare som letar efter en kostnadseffektiv och högkvalitativ fågelkikare. Den förstorade 10×42 optiken ger ett otroligt brett synfält och överlägsen klarhet som gör att du kan observera fågel på långa avstånd. Denna fågelkikare har mycket bra ljusstyrka samt ljusinsläpp, även i svaga ljusförhållanden. Dessutom är Viper HD-kikaren konstruerad med en slitstarkt och stöttsäkert konstruktion. Oavsett om du är ute i skogen eller på skjutbanan erbjuder fågelkikaren Vortex Viper HD 10×42 stort värde för pengarna och hjälper dig att upptäcka även de mest välkamouflerade fåglarna i deras naturliga miljö. Rekommenderar kikare Vortex Viper HD 10×42 till dig som vill ha en mycket prisvärd fågelkikare.

Medföljer: Okularskydd, linsskydd, komfort vaderad nackrem, vortex Glass Pak samt kikarväska.

Pris: ~ 5.595 SEK

Om du vill ha en fågelkikare från Viper-serien med större linsdiameter och ljusinsläpp så finns denna modell: Vortex Viper HD 10×50 

 

Fågelkikare Vortex Diamondback HD 10x42 (Budget)

Fågelkikare Vortex Diamondback HD 10x42 (Prisklass Budget)

4/5
Betyg från jaktfakta.se
4/5

Vortex Diamondback HD 10×42 är ett utmärkt val för jägare som söker ett budgetalternativ av hög kvalitet. Denna fågelkikare har ett bra ljusinsläpp och förstoring på 10x. Den har också en bekväm gummikonstruktion som ger ett säkert grepp och maximalt stötskydd.

Dessutom gör de avtagbara vridbara ögonmusslorna det enkelt att anpassa passformen för komfort och bekvämlighet när du tittar under långa perioder. Med sin 10x förstoringskraft i kombination med sin 42 mm linsdiameter kan du observera fåglar på långt håll med  bra skärpa. Fågelkikare Vortex Diamondback HD 10×42 är ett perfekt budgetval för alla som behöver en pålitlig prestanda utan att spränga plånboken!

Pris: ~ 2.730 SEK

Fler modeller från Vortex Diamondback-serien:

Fågelkikare Delta Optical Forest II 8,5x50 (Prisklass Budget)

Fågelkikare Delta Optical Forest II 8,5x50 (Prisklass Budget)

4/5
Betyg från jaktfakta.se
4/5

Delta Optical Forest II 8,5×50 är en idealisk fågelkikare för jägare som söker en enhet med hög kvalitet till ett lägre pris. Den här modellen har upp till 8,5 gångers förstoring och 50 mm linser, vilket skapar skarpa och tydlighet. Dessutom levereras fågelkikaren med ett fodral för att ge skydd. Ögonmusslorna är justerbara så att du kan anpassa passformen för dina ögon, samt hålla ute ljus bakom dig när du använder fågelkikaren i svagt ljus.

Med alla dessa funktioner kombinerade är Delta Optical Forest II 8,5×50 perfekt för dem som letar efter en billigare fågelkikare men som är ett pålitligt alternativ för olika jaktbehov.

Medföljer: okularskydd, objektivskydd, deluxe väska, bekväm nackrem.

Pris: ~ 2.195 SEK

Delta Optical Titanium10X56 ROH (Prisklass Medium)

Delta Optical Titanium 10X56 ROH (Prisklass Medium)

4/5
Betyg från jaktfakta.se
4/5

Delta Optical Titanium 10X56 ROH är en fågelkikare från Delta i den mittersta prisklassen. Den 10x förstoringen gör det möjligt för att identifiera fåglar även på långt håll. Dessutom bidrar 56 mm linsdiameter till att fånga upp mycket ljus så du får ett bra ljusinsläpp. Rekommenderar fågelkikare Delta Optical Titanium 10X56 ROH om du söker en handkikare i mittersta prisklassen som har bra ljusinsläpp.

Pris: ~ 4.195 SEK

Hawke Endurance ED 8×42 (Prisklass Medium)

Hawke Endurance ED 8×42 (Prisklass Medium)

3.5/5
Betyg från jaktfakta.se
3.5/5

Hawke Endurance ED 8×42 är ett utmärkt val för dig som söker en bra fågelkikare till ett rimligt pris. Denna fågelkikare erbjuder mycket bra klarhet och ljusstyrka tack vare sin högpresterande optik, som har Extra-Low Dispersion glas, bra linser och en takkantsprisma. Denna kombination av teknik garanterar maximal bildskärpa och upplösning över hela synfältet. Den breda 8x förstoringen ger stora detaljer när du letar efter fågel bland buskaget. Objektivlinsen på 42 mm släpper också in mycket ljus, även i svaga ljusförhållanden. Den hållbara konstruktionen gör dem till en utmärkt följeslagare för all jakt. Denna fågelkikare är vattentät, dimtät och stöttålig. Rekommenderar fågelkikare Hawke Endurance ED 8×42 till dig som söker en bra modell i mittersta prisklassen. 

Pris: ~ 3.695 SEK

Leica Geovid R 10x42 (För entusiasten)

Fågelkikare Leica Geovid R 10x42 (För entusiasten)

4/5
Betyg från jaktfakta.se
4/5

Leica Geovid R 10×42 är en fågelkikare med inbyggd avståndsmätare. Den här fågelkikaren kombinerar det bästa av två världar – En laserbaserad avståndsmätare med den optiska förträffligheten hos en förstklassig fågelkikare. Med sin avancerade optik och moderna design ger det här instrumentet mycket noggranna avståndsmätningar på upp till 1800 meters avstånd. 

Det avancerade takprisman som används i konstruktionen säkerställer överlägsen bildkvalitet med maximal ljustransmission. Tack vare den ergonomiska utformningen ligger fågelkikaren bekvämt i dina händer och är lätt att använda även i svaga ljusförhållanden. Alla dessa funktioner gör Leica Geovid R 10×42 till ett av de mest mångsidiga modellerna som finns tillgängliga idag. Denna fågelkikare är ett utmärkt val för dig som vill ha det där lilla extra. Det kostar lite mer förstås men vi vågar påstå att det är värt varenda krona om du vill ha en fågelkikare i premiumklassen. 

Medföljer: Väska, Rem, Frontlock, Okularskydd, Batteri.

Pris: ~ 18.300 SEK

Swarovski CL Companion NOMAD (För entusiasten)

Swarovski CL Companion NOMAD (För entusiasten)

3.5/5
Betyg från jaktfakta.se
3.5/5

Swarovski CL Companion NOMAD är en fågelkikare av högsta möjliga kvalitet som erbjuder en mycket hög nivå av prestanda och känsla. Med kraftfull 10x förstoring och överlägsen optik är denna fågelkikare ditt bästa alternativ för att finna tjäder, orre, ripa eller vilket djur du jagar. 

Denna fågelkikare har en klarhet som överträffar alla andra fågelkikare på marknaden. Dessutom är den utrustad med en bekväm ergonomisk design i läder som ger en mycket bra känsla. Den låga vikten på endast 475 g gör det möjligt att bära den enkelt, även under långa jaktdagar. Eftersom den har ett helt vattentätt skydd kan du vara säker på att din fågelkikare förblir säker i alla typer av väder och miljöer. Detta är ett objekt med en klarhet som överträffar alla andra kikare på marknaden. Dessutom är den utrustad med en bekväm ergonomisk design som gör det möjligt att bära den enkelt, även under långa användningstimmar. Den lätta konstruktionen säkerställer också att du inte kommer att känna dig belastad när du använder den i fält.

Swarovski CL Companion NOMAD är ett utmärkt val för dig vill ha det där lilla extra, det kostar mer förstås men vi vågar påstå att det är värt varenda krona om du vill ha en fågelkikare i premiumklassen.

Pris: ~ 27.300 SEK

Att tänka på inför ett köp av fågelkikare

Det viktigaste när du ska köpa en fågelkikare är att du vet vad du primärt ska använda den till. Det kan nämligen variera en del beroende på om du ska använda fågelkikaren till jakt eller fågelskådning. Om du ska använda fågelkikaren till jakt så kan det exempelvis vara av intresse att köpa en modell med inbyggd avståndsmätare, vilket kanske inte är särskilt intressant om du ska ha den till fågelskådning. Det är också viktigt att fundera på vilken förstoring du behöver eftersom det kan göra att priset varierar stort. Sedan är det dags att välja vilken storlek du behöver på objektivet, ju större objektiv diameter du väljer desto bättre ljusinsläpp får du.  

Slutligen så kommer vi till prisnivån, ovan har vi tagit fram de modeller som vi tycker är mest prisvärda samt delat upp dem i olika prisklasser. Så om du vet svarat på frågorna ovan så är jag säker på att du hittar en modell som passar dig. 

Vanliga frågor om fågelkikare:

Hur går ett fågelkikare test till?

Vi har tagit del av flera hundra recensioner samt testat dem i praktiken, allt detta för att ge dig en så bra rekommendation som möjligt.

Vad är en fågelkikare?

En fågelkikare är egentligen en helt vanlig handkikare som primärt används till fågeljakt eller fågelskådning. Det finns många olika varianter och modeller. Vissa passar bättre till fågeljakt medan andra passar bättre till just fågelskådning. Därför är det viktigt att du vet vilka egenskaper du söker hos en kikare innan du ska köpa.

Varför ska man använda en fågelkikare? (handkikare)

Att använda en fågelkikare för jakt ger många fördelar. Fågelkikaren ger dig som jägare möjlighet att snabbt skanna av omgivningen. Deras bärbarhet gör att de kan bäras med lätthet, vilket gör det bekvämt att ta dem med sig ut varhelst när man är på jakt. Detta gör dem också mycket lämpliga för långa jakter eftersom de lätt kan stoppas undan i en ficka, väska eller hänga runt halsen när de inte används.

En fågelkikare är också utmärkt till att upptäcka fåglar eftersom deras stora linser tillåter mycket ljus och stora detaljer än andra optiska verktyg. Den förstorade vyn i fågelkikaren eliminerar skimmer, vilket gör att jägaren kan identifiera fågeln noggrant på längre avstånd. Dessutom har de flesta typer av handkikare kikare justerbar zoom och fokus så att du som jägare kan justera och optimera skärpan beroende på terrängen och typen av vilt som jagas.

Väderbeständighet är en annan viktig egenskap hos fågelkikare och handkikare för jaktändamål, eftersom den garanterar att jägarna kan använda dem i alla typer av väderförhållanden utan att oroa sig för skador eller kvalitetsförluster. Till skillnad från kikarsikten, som måste kalibreras efter långa resor, förblir handkikaren “on point” oavsett hur långt den färdas eller var den förvaras. Detta gör dem mycket mer tillförlitliga än andra optiska verktyg och gör att du som jägare tryggt kan lita på dem när de är ute på fältet.

Sammanfattning

När du ska köpa en fågelkikare är det viktigt att du vet vad du letar efter. Om du exempelvis mest ska jaga toppfågel så kan det vara bra att välja en fågelkikare som är lätt och smidig när du ska färdas långa sträckor.

Topplistan som vi har sammanställt innehåller många bra fågelkikare som du kan välja mellan. Vår artikel kan även hjälpa dig att inse vilken typ av fågelkikare du egentligen behöver.

Författare & testare
Linus Strömqvist - Jaktfakta.se
Linus Strömqvist, Sollefteå.

Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma. 

Populära artiklar

Kontakta oss gärna om ni har önskemål på andra produkter som ni vill att vi ska testa! 😃

Vad tyckte du om artikeln?

Använd stjärnorna för att ge oss ett betyg

Snittbetyg: 5 / 5. Antal röster 2

Jaktfakta.se
Logo
Enable registration in settings - general